fredag 26 september 2025

Mangoldsoppa

Mangold är en av mina mest lyckade odlingar i år, så nu sitter jag med en mangolddjungel.


Hög tid att ställa sig frågan vad man ska ha dem till. Jag hade egentligen bara tänkt hacka ner mangold i såser lite grann som jag gör med spenat, men med gissningsvis 30 kilo i odlingslådan måste jag bli lite mer kreativ. Första idén – mangoldsoppa.

Jag har gjort spenatsoppa med lyckat resultat, så jag gör något liknande och ser hur det smakar. Detta behövs för c:a fyra portioner:

mangold, 500 gram
stjälkselleri, 100 gram
en gul lök
matfett, 150 gram
vatten, 1 liter
mjölk, 2 dl
buljongtärningar, 2 st
salt och peppar

Jag använder allt på mangolden, både stjälk och blad. Stjälkarna finhackar jag så att det inte blir för stort tuggmotstånd medan bladen grovhackas.

Den gula löken grovhackar jag också, men det nog är en smaksak. Att jag tog med selleri handlar om att även den växer så det knakar hos mig, så till skillnad från Werner & Werner får jag säga att det antagligen går precis lika bra utan selleri. Fast jag gillar den.


Mangoldblad och selleri.

Vad jag försöker säga är egentligen att om du har ett överflöd av eller föredrar någon annan grönsak (eller hittat ett schysst extrapris) kan du använda den istället. Matrecept är som religiösa böcker, de kan inspirera, men bör aldrig tas bokstavligt.

När grönsakerna är hackade fräser jag löken och mangoldstjälkarna på medelvärme i kastrullen ihop med smör/margarin i fem minuter.

Därefter tillsätter jag mangoldbladen och sellerin, som också får fräsa i fem minuter. Så häller jag i vattnet och mjölken (som säkert kunde ha bytts ut mot grädde för finsmakaren). När det kokat upp löser jag upp två buljongtärningar i soppan och kryddar. Här är det också helt fritt att improvisera med de kryddor man gillar. Jag gissar att allt från curry och timjan till dragon och rosmarin skulle funka, men själv nöjer jag mig med salt och peppar.

Låt soppan puttra på spisen i tio minuter så blir den perfekt. Gillar du inte det grönbruna utseendet kan du slänga i en ägghalva eller en klick crème fraiche. Som vanligt med soppa tycker jag att en smörgås också är på sin plats.

Jag blev positivt överraskad över hur gott det faktiskt blev. Och mättande! Jag åt soppan som en sen lunch och skippade sedan middagen eftersom jag aldrig blev hungrig, så det kanske kan kvala in som spartips.

20 kommentarer:

  1. Något jag skulle vilja göra är egna buljongtärningar på överblivna grönsaksrester. Billigare, godare och betydligt mindre salt. Det enda som hindrar mig är min egen lathet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig är det även kunskapsbrist, men jag håller med om att det vore kul. Ska kolla på det.

      Radera
  2. Mangold har jag aldrig ätit. Ser ut som rödbetsblast. Om det inte är någon unik smak kan man nog lika gärna använda t.ex spenat eller grönkål i receptet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, bägge det tror jag funkar. Eller för den delen rödbetsblast, de kan man också tillreda.

      Radera
  3. Mangold har en egen smak. Värt att pröva.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att den är snarlik spenat, men viss skillnad är det.

      Radera
  4. Fredagsmys med Sparo - det är gold det, mangold ;-)

    SvaraRadera
  5. Jag hackar och steker den med valfri kryddning - väldigt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så har jag gjort med grönkål för det tycker jag funkar till allt. Men ska testa det med mangold också.

      Radera
  6. Testa att förvälla och blanda med stekt bacon, pasta, vitlök och parmesan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag äter inte bacon och har svårt för både vitlök och parmesan, men andra kan testa så gör jag en variant på det.

      Radera
  7. Paj med mangold purjolök, stekt lax om du äter det, inte nödvändigt äggstanning Kesella och riven ost

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det lät gott, fast jag hoppar mycket riktigt över laxen.

      Radera
  8. Du skulle ha blivit en väldigt bra hemmafru! Sylta, safta, koka soppa pa en spik. Baka bröd, bullar och ta hand om hemmet. Dessutom händig med spik och hammare. En riktig bondmora :). Fattas bara nagra kor du kunde mjölka varje morgon och kanske nagra höns som ger ägg.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, det är bara ingen heltidsarbetande (gärna rik och snygg) kvinna som fattat vilket kap jag är :-)

      Det där med kor och höns känns som att jag "delegerat" till grannarna. De har både och, själ betalar jag med papperslappar. Jag har inte helt gett upp tanken på höns, men jag äter inte mer ägg än att jag egentligen tror det hade lönat sig dåligt att ha egna.

      Radera
    2. Vad tror du om en annons?
      "Hej, jag heter Micke och söker en tjej som är redo att hugga i när det behövs. Jag bor pa landet och är ett riktigt kap enligt mina bloggläsare. Pa bloggen skriver jag om spartips och jag försöker vara självförsörjande. Jag odlar, bakar, lagar vegetarisk mat och är händig med spik och hammare samt har en del dolda talanger som du far lära känna om du känner dig hagad😊.
      Jag bor tillsammans i ett hus med tva katter, samt att jag har tusentals bin som jag sköter om och far honung fran. Honungen säljer jag pa marknader.
      Jag ser fram emot att höra ifran dig, som har lust att pröva pa att bo i Norge dit jag flyttade för nagra ar sen. Vi delar förstas pa utgifterna. Men jag kan lova dig att det blir ett spännande liv!"
      /Annika (vagar man inte sa vinner man inte)

      Radera
    3. Hahaha! "Spännande liv". Jag kan tänka mig att några miljarder människor inte skulle hålla med. Och nej, jag är inte på jakt.

      Radera
  9. Aaa det är farligt att bjussa andra på käk. För om det är gott vilket jag antar och en trevligt snubbe som krydda på det gör ju inte smaken sämre. :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och så kan ju folk vilja komma tillbaka och då blir det dyrt också :-)

      Radera