fredag 19 september 2025

Torkade tomater

Soltorkade tomater tycker jag är en höjdare, men jag har ingen lust att betala 200 kr/kilot. Med egen tomatodling tänkte jag därför försöka att torka själv. Först över till växthuset, och det ni hör är inte en galen trummis utan regn på plasttaket.

För soltorkade tomater krävs istället sol, men jag har åtminstone en ugn. Den satte jag på 100 grader (varmluftsugn, om det gör någon skillnad) medan jag halverade färska tomater och ställde på en plåt med den skurna sidan upp. Lite salt och sedan in i ugnen en dag. Förslagsvis en dag när strömmen är billig för det tar en stund.

Eftersom syftet här inte var att grädda utan att dra vätskan ur tomaterna hade jag en liten glipa på ugnsluckan. Den skapas med ett verktyg eller en handduk. Själv använde jag en katt.

Sedan är det bara att vänta. 100 grader är inte så varmt, men man bör ändå hålla koll så att tomaterna inte bränns vid. Så här såg det ut efter två timmar.

Efter fyra timmar tyckte jag att de var torra nog, det ska ju inte bli knäck.

Lagom till det steriliserade jag en konservburk genom att koka både burk och lock. Ner med tomaterna i burken, på med olja och igen med locket.

Det slår mig när jag ser burken att det kanske skulle funka som en kul present. Visst går det att köpa soltorkade tomater, men dessa är odlade, skördade och torkade hemma på gården. Hur de smakar? Ingen aning, än så länge äter jag färska tomater varenda dag. Det får räcka.

7 kommentarer:

  1. Ha ha, ja det blev ett väldigt bra tomatår med all denna sol.

    Lärde mig en sak i sommar.

    Ska aldrig mer sätta 20 tomatplantor, det blir alldeles för mycket att ta hand om. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sol? Här har det regnat nästan varje dag...

      Radera
  2. Spännande. Men nu vill jag ha ett uppföljande inlägg lite senare om hur de smakar, och om de håller sig någon längre tid.

    Min egen tomatskörd blev så dålig att några färska tomater är allt jag fått äta, men bättre än inget.

    Fast nu vill jag ha

    SvaraRadera
  3. Det där måste jag prova! Stora mängder tomater här också. Jag har en sort med gula tomater som har producerat något alldeles kopiöst. Vad använde du för olja? Köpta soltorkade innehåller en blandning av solros-, majs-, oliv- och soja olja.

    SvaraRadera
  4. Ser gott ut! Tänk på att förvara i kyl för att vara på säkra sidan:
    https://fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/botulism-jode/

    SvaraRadera
  5. Hemgjorda torkade tomater i olja verkar smarrigt, men jag skulle inte göra det själv pga risk för botulism. De bör ätas efter några dagar om de ligger i olja, en lösning kan vara att torka dem och sedan frysa in dem och göra en oljeinläggning strax innan de ska ätas. Om du orkar kan du också torka tomater, mixa lite grovt och frysa "pulvret" - jättegott att ha i grytor och såser och tar mindre plats i frysen.

    SvaraRadera
  6. Trevligt projekt, blir nog gott! Inte säker på kostnadsaspekten boendes i se4 med elpriserna, mkt bättre hos dig och nu snart med se4+3 sponsrade elpriser...

    SvaraRadera