Sveriges Radio hade en nyhet som jag ett tag funderade på om det var ett skämt. Tydligen kommer folk till den här killens kafé med medhavd mat och till och med bakverk av samma typ som kaféet säljer själva, och vissa av dessa ”gäster” tycks inte förstå det olämpliga.
Jag bestämde mig för att ta reda på om detta var specifikt för Göteborg, som vi ju alla vet är ett gruppboende för utvecklingsstörda fiskare (förlåt, Aktiepappa!), men det verkar inte så. Hittade t ex denna fråga i en Reddit-tråd:
”Att det är lag på att medhavd dryck inte får intas på ställen som serverar alkohol antar jag att det är lag på, men hur är det med egen mat? Får man äta sina egna mackor på en restaurang?”
Vad är det för fel på folk? En del
av svaren är av typen ”Är du lite dum i hela huvudet?!”, men en
del tar frågeställningen på allvar och jag har sett liknande
frågor på andra ställen. Det verkar alltså finnas människor som
tycker att det är rimligt att de slår sig ner på ett kafé eller
en restaurang och äter sin medhavda matsäck i lokaler och möbler
betalade av en näringsidkare som säljer mat.
Jag är själv en varm anhängare av
matsäck. När jag säljer honung på marknader har jag alltid med
egen mat och eget kaffe, trots att det alltid finns marknadsstånd
där det säljs kaffe, våfflor och annat ätbart. Jag skulle inte
heller drömma om att köpa godis på en biograf och det är ytterst
sällan jag köpt kaffe på tåget.
Men jag ser en stor skillnad. SJ:s
huvudsakliga verksamhet är att transportera människor från punkt A
till punkt B, även om de är ganska odugliga på det med. Om SJ drev
ett vanligt kafé skulle jag inte gå dit med medhavda mackor, precis som jag
inte gör det i restaurangvagnen eller sätter mig och äter matsäck
i en restaurang på Stockholms central.
Då har jag möjligen lite sämre samvete över att ta med eget biografgodis, för i deras fall är nog snacks en större andel av vinsten. Nu ska sägas att det är hypotetiskt, det var över tjugo år sedan jag senast var på bio. Men skulle det hända någon mer gång kommer jag ta med eget igen. Det är förbjudet, men det skiter jag i. Alternativet vore att inte äta något, jag betalar inte en hundring för en läsk och lite popcorn. Vem gör sånt? Det är ju nästan lika galet som att äta matsäck på kondis.
Skulle aldrig falla mig in att ta med egen mat och ockupera ett bord pa ett cafe eller en restaurang. Däremot tar jag alltid med nagra plastbyttor när jag äter ute, för jag vet att annars gar den överblivna maten i soppasen. Det brukar bli atminstone en extralunch för mig. Och jag skäms inte ett dugg över det. Jag har dessutom fatt flera vänner med pa taget, sa numera lämnar vi tomma tallrikar när vi ätit "ute".
SvaraRadera/Annika
Det ska du inte skämmas över. Hade jag jobbat i disken hade jag för övrigt hellre fått ut en tom tallrik än en halvfull.
Radera@Annika
RaderaJag rekommenderar restauranger som serverar buffé. Det blir extraluncher för flera dagar. ;)
Tom-Hjördis
Knasigt, hur kan man ens komma på tanken? Möjligen okej om någon i sällskapet är väldigt allergisk tar med sin egen mat, men då köper man åtminstone dricka.
SvaraRaderaEn gång var jag på en restaurang i Stockholm som inte för sitt liv kunde begripa konceptet vegetarisk mat, så det slutade med att när mina vänner åt där gick jag ut till korvkiosken utanför och köpte en falafel. I det läget hade jag faktiskt kunnat överväga att gå in med den. Kan inte tänka mig att kyparen (som ju bara var glad att slippa servera mig) hade haft något att invända. Men så gör man ju inte, jag åt klart ute och anslöt till kaffet.
Radera@Sparo
RaderaVad har du för beef med kött egentligen? Jag börjar nästan misstänka att du är miljöpartist i smyg. Varför kan du inte äta en kötträtt en enstaka gång på en restaurang? Med tanke på hur små portionerna är på restauranger så borde det inte ha motsvarat mer än 2-3 köttbullar som mest. Och falafel? Det smakar ju brödsmulor.
Tom-Hjördis
Jag har ingen som helst kött-beef ;-). Folk får äta vad de vill och i mitt fall är det inte kött. En vällagad falafel är aldrig fel.
RaderaEnda maten som är okej att ta med till en restaurang borde vara mat till små barn (om man nu ska envisas med att ta med dom till restaurangen). Syftet med en restaurang/cafe är ju att man går dit för att äta något som lagas och serveras där?
SvaraRaderaJag tänkte just säga det, att småbarn på restaurang är en dålig idé för alla inblandade, men jag förstår vad du menar.
Radera@Anonym
RaderaJag tycker medhavd bröstmjölk i naturlig förpackning är okej att ta med på kafé så länge det bara är kvinnans egna barn som äter av maten.
Tom-Hjördis
När jag skrev att hon helst inte bör flasha "förpackningen" vid restaurangbordet utan med fördel kan dra sig tillbaka till garderoben eller skötrummet blev jag kallad "brunskjorta" av Gurra G från Just D :-). Undrar om han inte blockade mig också, för säkerhets skull.
Radera@Sparo
RaderaHaha. Vilken fjant! Jag kan förstå att Gurra G ogillade din kommentar (samtidigt som jag kan förstå ditt perspektiv). Men att kalla dig "brunskjorta" för att du kritiserade offentlig amning är stört. Om han hade kallat dig för dödsknarkarnazist (som de brukar skriva på Flashback) så hade han haft lite humor och självdistans.
Tom-Hjördis
Jag hade också förstått om han inte höll med, och grejen var att vi ofta hade mer eller mindre roliga diskussioner på Twitter med högt i tak, så jag blev väldigt förvånad över associationen och reaktionen. Måste ha varit något oförlöst traumatiskt minne från barndomen, kanske från en restauranggarderob.
Radera@Sparo
Radera"Måste ha varit något oförlöst traumatiskt minne från barndomen, kanske från en restauranggarderob."
Ja, det låter som ett klassiskt restauranggarderobtrauma i den orala fasen i barndomen. ;)
"Freud beskriver barnets utveckling i faser. De första tre faserna (oral, anal och fallisk) kallas de pregenitala faserna och fokuserar på den psykosexuella utvecklingen. De följs av en latent fas som följs av puberteten. En störning i en given psykosexuell fas leder, enligt Freud, till en given fixering i vuxen ålder."
https://sv.wikipedia.org/wiki/Psykosexuell_utvecklingsteori
Tom-Hjördis
Det är ju lika självklart som att Sparo skulle publicera en hel text här på sin blogg och som Anders Lindberg på Aftonbladet skrivit.
SvaraRaderaSkulle några läsare "reagerar vissa med förståelse, medan andra börjar argumentera mot"? Ja du, mycket ska man höra innan antennerna trillar av.
Jag får sådana förslag ibland. Inte från Anders Lindberg, men från "Hederlige Harrys sms-låneservice", som undrar om jag kan publicera en text från dem som min egen. Inte en chans, jag skriver mina texter. Där får inte ens AI vara med.
RaderaMöjligen, kanske, eventuellt kan godtas om caféet då får skriva en nota på "slitage". Personalen måste ju städa efter "gästen". De kan ju ta ganska mycket betalt för tex en kopp te och en tepåse av tråkig sort kostar inte många kronor (om ens en hel krona).
SvaraRaderaMen NEJ, inte ens med små barn som vill äta ett äpple så sätter man sig på en servering, varken inne eller ute utan att beställa något. Även om uteserveringarna ibland brer ut sig över en park så att man inte ser var gränsen går.
När det gäller tugg och dryck på bio så tar vi alltid med eget. I första hand för att de inte klarar av att sälja dryck utan kolsyra (hur svårt kan det vara?) eller godis som vi gillar. I andra hand för att det är pinsamt dyrt. Vilket är lätt att jämföra eftersom både mataffär och vanlig godisbutik ligger precis bredvid.
Spargrisen
Jag trodde att jag kanske skulle få mothugg när det gäller biogodiset, men precis som du säger är det ju pinsamt dyrt. INGEN hade köpt det om de inte visat filmer där.
RaderaEn restaurang är en privat verksamhet. Man äter medhavd matsäck där lika ofta som man gör det i en privat villaträdgård eller på en privat altan. Det vill säga aldrig. Spörsmål som detta borde väl överhuvudtaget inte ens behöva dryftas!?
SvaraRadera/Christoffer.
Jag blev också förvånad att det här ens var en grej.
RaderaFolk tror sig precis ha tagit av skidorna som i Åre där det finns raststugor där du kan värma och äta medhavd mat. Fast göteborgare och skidor? Näe, sorry....
SvaraRaderaI en raststuga/STF-hytta i Åre kan jag förstå om det skulle bli gränsfall, men då är det ju inte värre än att man frågar. Som det lät på kaféägaren sitter det plötsligt folk på hans ställe och käkar medhavd tårta :-)
RaderaHar väl hänt på Arlanda att man köpt en kaffe och ätit egen macka, mest beroende på att det är ont om sittplatser.
SvaraRaderaEn räkmacka på Arlanda (Sky Horizon) = 299 kronor. En stor stark (Sky Horizon) = 129 kronor. Som hittat.
RaderaJa, en macka på Arlanda skulle jag inte orka tjäna ihop pengar till. Fast då hade jag hellre köpt kaffet i plastmugg på 7-eleven så att jag kan sätta mig på allmän plats.
Radera@Sparo
Radera"Fast då hade jag hellre köpt kaffet i plastmugg på 7-Eleven så att jag kan sätta mig på allmän plats."
När köpte du kaffe på 7-Eleven senast? Det var länge sedan 7-eleven bytte ut plastmuggarna mot pappmuggar. Det blir bara 30 kr. Som hittat, som Anonym skrev. Men kaffet på 7-Eleven är gott för att vara automatkaffe, tycker jag.
Tom-Hjördis
Jaja, papp eller plast spelar ingen större roll. I alla fall om man inte ska återanvända muggen för då är plast att föredra.
RaderaDet var några år sedan, men inte så länge att muggen var i plast. Jag finns i den riktiga världen också även om jag försöker interagera så lite som möjligt med den :-)
@Sparo
Radera"Jag finns i den riktiga världen också"
Det var som tusan. Jag som trodde att du var ett sånt dära internetfenomen.
Tom-Hjördis
Mm, många misstar mig för en sån där mem, men jag är varken viral eller viril.
RaderaMan tar sig för pannan.
SvaraRaderaFast det kanske bara är en tidsfråga innan de icke-betalande besökarna frågar om de får använda kökets diskmaskin också.
Eller kolla tv i personalrummet.
RaderaTack för dagens skratt :-)!
SvaraRaderaJag undrar också hur någon ens kan komma på tanken. Godis på bio är ett gränsfall, håller med om att det de säljer är dyrt och inte ens gott. Men de senaste gångerna jag varit på bio eller cirkus har jag köpt popcorn för det är tradition enligt barn och barnbarn.
/Annette
Ett tips är att du låter barn och barnbarn betala för popcornen, så kanske det visar sig att just den traditionen trots allt inte var så viktig ;-)
RaderaNär jag var i Australien märkte jag att det var ganska vanligt med BYOB pa restauranger, bring your own booze/beer/beverage, vilket jag tycker var trevligt. Men da var det ju annonserat, sa da betalade man bara en symbolisk summa för "korköppningen".
SvaraRadera/Annika
Kul idé, som dock vore svårgenomförbar i Sverige där det nätt och jämnt har blivit tillåtet att handla alkohol vid gårdsförsäljning förutsatt att man kör ett helt föredrag och inte säljer för mycket :-)
RaderaHar sett utlänningar som blir stoppade i dörren när de är på väg att lämna restaurangen - för de har en halv vinflaska i handen.
Radera- Men vadå, vi har ju betalat för vinet? Vi får alltid ta med hem där vi kommer ifrån!
Logiken är väl inte helt haltande, får man ta med sig en doggy bag hem så borde det naturligtvis även inkludera drycker. Men nu är det här Sverige och då är det en annan logik - den som har med paragrafer, utskänkningstillstånd och dylikt att göra
Jag kan också förstå det, men har de varit så pass länge i Sverige att de lärt sig språket kan de nästan inte låtsas vara ovetande om hur svensk alkoholpolitik funkar. Skulle det där ske med krögarens goda minne blir han ju av med utskänkningstillståndet.
RaderaKrossa kapitalismen!
SvaraRaderaFöljer flera denna lysande idé så slipper vi snart alla dessa caféer o restauranter som suger ur oss normala medborgare genom att utnyttja vår hunger och törst och suger ut oss, förslavar oss och gör oss penninglösa!
Nej, rent medeltida är detta koppel till den förtryckande klassen och det är skam och fläck på Sveriges banér, att medborgarrätt heter pengar!
/JB
Så borde det bli. Jag hade inte pallat att driva ett kafé om jag varje dag ska avhysa människor som sitter i min lokal och slafsar i sig medhavd matsäck.
RaderaVafalls, ännu ett påhopp på göteborgare! Hela Norge är väl ett gruppboende för utvecklingsstörda fiskare... :-)
RaderaI Norge fiskar vi inte, vi klubbar sälar.
RaderaOch skjuter valar. Måste väl ha oljan från valarna för att ha i oljelampan hemma nu när det åter börjar bli mörkt hur skulle det annars gå?
RaderaJag tror vi har annan olja till det :-)
Radera"Tydligen kommer folk till den här killens kafé med medhavd mat och till och med bakverk av samma typ som kaféet säljer själva"
SvaraRaderaDet kanske är en tyst protest mot de höga priserna (50 kr för en slät kopp kaffe) och omvandlingen av offentliga platser som parker och torg till privatägda kaféer med uteserveringar.
Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen. Jag kommer ihåg när jag var ung vuxen och jag och mina kompisar åkte med färjan. Vi satte oss i restaurangen på färjan, beställde varsin öl i baren för att sedan fylla på det halvtomma glaset med öl som köpt i taxfreen och smugglat in på restaurangen. Det kan man kalla Happy hours (plural).
Tom-Hjördis
Jag brukar göra den protesten genom att inte handla, men då går jag inte dit och sätter mig med egen termos. Så himla svårt att hitta en kommunal parkbänk brukar det inte vara, men i de fallen funkar stubbar och nedfallna träd lika bra.
RaderaPå ditt färjetema KAN någon ha sett mig och mina vänner få varsin kopp kaffe i det frireligiösa tältet på Kiviks Marknad 1994 och sedan spetsat dem med medhavd sprit. Fast jag kommer dementera.
Enda gången jag ätit medhavd mat på restaurang var när jag arbetade på ett ställe som hade en privatägd lunchrestaurang i samma lokal (annan ägare, men bakom samma passerkort). De hade dock mikrovågsugnar för att folk skulle kunna äta med sina kollegor, så det får väl sägas vara sanktionerat av ägaren.
SvaraRaderaAngående godis på bio, har det alltid varit förbjudet? Jag sprang ständigt på bio för 20 år sedan, och jag har inget som helst minne av att det var något man smusslade med.
@FattigaApan
Radera"Angående godis på bio, har det alltid varit förbjudet? Jag sprang ständigt på bio för 20 år sedan, och jag har inget som helst minne av att det var något man smusslade med."
Nej det har varit tillåtet. Jag har flashat både godispåsar och läsk framför personalen på bio. Det var bara några år sedan som Filmstaden förbjöd biobesökarna att ta med godis.
https://www.svt.se/kultur/filmstaden-forbjuder-medhavt-godis-pa-bio
Förklaringen är nog att biograferna går kasst. Jag tror det beror på att biograferna inte står sig i konkurrensen från hemmabioanläggningarna. Lösningen är nog att skapa ett mer mervärde för biobesökarna men eftersom biograferna inte klarar det så tvingar de besökarna att köpa godis på bion istället.
Tom-Hjördis
Det låter sanktionerat. Tror att jag varit på någon arbetsplats med samma upplägg för många år sedan och tyckte då att det var ännu mer obegripligt att folk inte hade egen lunch med sig.
RaderaEnligt min länk här uppe införde Filmstaden godisförbudet 2022. Jag har inte heller något minne av smussel. Tvärtom hade jag och ett par kompisar med oss rena picknicken en gång - läsk, chips, kaffetermos, småkakor...
Jag tror också att biograferna skulle försöka hitta mervärde. Istället känner jag att jag skulle kunna betala extra för att slippa pratande och prasslande grannar. Ett första steg skulle kunna vara att sänka priset. När vi kan se nya filmer hemma är det inte självklart att biograferna ska kunna ta över en hundring per person för att se dem på bio.
Radera