söndag 17 mars 2024

Offer-hijaben på

Höga matpriser påverkar ramadan, enligt Sveriges Radio. Jag får erkänna att jag länge levde i villfarelsen att fasta borde sänka matkostnaderna, inte höja dem. Jag har förstått att ramadanfirande muslimer äter nattetid, men jag trodde inte att summan mat skulle bli högre.

Nyheten lät ändå bekant på något sätt, så jag gjorde en sökning på Sveriges Radios hemsida. Jodå, firar man ramadan drabbas man tydligen alltid lite värre.

Pandemin drabbade dem också lite värre, men standardrubriken tycks vara något i stil med ”Dyrare mat gör Ramadan annorlunda i år”. Om de inte hade använt i stort sett samma rubrik 2020, 2021, 2022, 2023 och 2024 skulle det kunna vara sant, men det kan ju inte vara annorlunda (på samma sätt) varje år för då är det inte annorlunda.

Jag läste några av artiklarna för att försöka förstå varför det är dyrare att inte äta när maten är dyr än att inte äta när den är billigare, men jag blev inte mycket klokare. En kille sa att han inte längre har råd att köpa flera sorters dadlar utan fick hålla sig till en. Kyckling nämns också som en vara man inte har råd med. Det förvånar mig för det trodde jag var något av det billigaste kött som fanns i butik.

Det är nog bara att konstatera att muslimer är som folk är mest på denna punkt. När något blivit dyrare så drabbas alla värst. Det är enklast så.

47 kommentarer:

  1. Gnäll, gnäll, gnäll fran alla hall och kanter. Jag har fastat en gang i mitt liv, da när jag var mer paverkbar av mina kompisar. Det höll i nio dagar, da drack jag bara fruktjuice och vatten. Den tionde dagen gav jag upp och at en banan. Den smakade gott. Och fasen sa illa jag luktade. Nej, det gör jag inte om igen.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också svårt att tänka mig fasta, men den här grejen att fasta OCH frossa varje dag förstår jag inte ens.

      Radera
    2. När jag jobbade i Holland skulle jag ga in och lämna en rapport pa min chefs skrivbord, han var inte där. Da satt en städerska där och at och sag väldigt skyldig ut. Jag ursäktade mig snabbt och gick ut. Pa den tiden kände jag inte till ramadan. Jag begriper inte varför nagon gud, vilken den än vara mande, skulle tycka det vore bra att inte äta pa dagtid. Jag fattar inte heller att folk tror pa nagon högre makt, men tydligen är jag i minoritet.
      /Annika

      Radera
    3. Religiös fasta går över huvudet på mig med.

      Radera
    4. Jag hade en gäst fran Pakistan boende hos mig nagra manader när jag hyrde ut via Airbnb, han körde ocksa ramadan men hade inget problem med att dricka alkohol och ga ut vid 22-23-tiden pa kvällen och komma hem vid 5-6-snaret pa morgonen. Jag vet att han tog droger för att kunna dansa hela natten (och säkert nat mer), men hos mig uppförde han sig alltid. Annars hade han akt ut med huvudet före. Men jag fick en liten tavla av honom som minne när han flyttade ut. Pakistansk truck-art. Tydligen malar de sina lastbilar där och den är jättefin. Hänger pa väggen nu.
      /Annika

      Radera
    5. Muslimerna i min skola hade inga problem att äta korv på Sibylla när det var dålig skolmat. Bra med en gud som är flexibel ;-)

      Radera
    6. @Sparo 09:19. Nej visst är det en märklig företeelse, fasta o frosseri omvartannat. Vad hemskt trist att även ramadan påverkas av inflationen. Den kanske är lägre nån annanstans förresten...

      Radera
    7. Ja, lite religionsdeflation vore inte fel.

      Radera
  2. Jag tror fasta kan göra kroppen gott, och det finns ju forskning som stödjer detta också.
    Jag är inte insatt i hur ramadan funkar, men det låter som de proppar i sig godsaker så fort det blir mörkt. Då missar man väl lite syftet med att fasta tänker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror också på fasta (för den som står ut), men inte om man ska fylla på med mat (verkar inte hysteriskt nyttig sådan heller) varje dag så fort det blir mörkt. Men det kan ju ha någon religiös eller social nytta som jag inte vill lägga mig i.

      Radera
  3. Undersökningar visar gång på gång att en genomsnittlig fastande muslim går upp i vikt och inte ner. Detta beror på att någon fasta inte äger rum. Muslimerna vänder bara på dygnet. Det dom skulle äta på dagen äter de på natten, fast lite mer pga festmat. Fastar jag när jag sover?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hårdrar man det blir det ju så, att vi alla fastar all tid vi inte äter. Men då borde inte "nyheten" vara att det är dyrt för dem att fasta, utan att det är dyrt för dem att festa.

      Radera
    2. Jag trodde meningen med fastan var att man ska plågas med svält i någon sorts solidaritet med Muhammed eller liknande, inte att gå ner i vikt eller "rena" kroppen. Eller är det bara kristen gud som vill jävlas med sina undersåtar?
      Statistiskt sett borde du väl ha någon muslim i läsarskaran, jag hoppas någon vill förklara.

      Radera
    3. Jag hoppas också att någon kan förklara för jag fattar det inte. Släng gärna också in en förklaring på varför vissa gudar skapar könsdelar på ett felaktigt vis så att människor i efterhand måste bygga om dem.

      Radera
  4. Ständiga problemet i mitt hushåll också, har bara råd med EN sorts dadlar. Kulturskymning! Är uppenbart kränkt, förfördelad o utsatt för rasism, vem ska jag stämma?

    Trodde också ramadan gick ut på att späka sig i spaghettimonstrets namn, men är tydligen inte tillräckligt insatt i regelverket.

    Fasta då, som jag ändå antog var poängen. Gjort det ett par gånger. För många år sedan så fick jag nog av det stadiga påfläskandet när vågen började snudda tresiffrigt.
    Bestämde mig för att agera o gick all in med hull (höhö) o hår som vanligt. En månads fasta, tanken var lite påsdrycker om dagen men de var så vidriga att det knappt blev något, långa raska milspromenader var dag så tappade jag iaf 17 kilo på en månad o såg vettigare ut.

    Halvete vad god den första matbiten jag unnade mig var, en nybakt fralla köpt från ett bageri efter ett nattpass med lite smör o ost!

    Idag ligger jag runt 80 kg o har accepterat att jag nog är skapt för att ha några trivselkilon, blir jag sjuk o tappar ner mot 72-74 så blir jag rent mager.

    Nä, ingen ramadan här, vart la jag mina dadlar?
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du bara råd med en sorts dadlar måste det vara samhällets fel. Så blir det i Kristerssons Sverige... ;-)

      Jag håller mig på 70-73, men om priset vore att behöva fasta skulle jag också ha trivselkilon för det går inte.

      Radera
    2. Vete fan om fasta hjälper så mycket med trivselkilon. Visst går man ned tillfälligt, men aptiten skruvas upp för att kompensera. Tror däremot att det är bra för att lida lite lagom och även uppskatta vanlig mat mer.

      Har gått ned 10-25 kg flera gånger. Men 1-2 år senare är jag alltid tillbaka där jag började eftersom hunger och att alltid gå och frysa (inträder för mig så där 6 månader in i viktnedgången) blir olidligt efter ett tag.

      Radera
    3. Jag har gått ner 15 kg en gång och det var så jobbigt att jag aldrig mer vill hamna i ett läge där jag skulle vilja göra det.

      Radera
    4. Min erfarenhet, o den är verkligen enbart min, då våra kroppar verkligen är unika o en regel inte funkar för alla är att min egna ämnesomsättning är mycket långsam.

      Kan gå utan mat i flera dagar om det är så. ”Fan, är du en orm eller?!” Har man fått höra från vänner o bekanta.

      Baksidan är att jag är glad i mat o hamnar väl något gott framför mig så äter jag mig gärna smällmätt.

      Tycker ändå jag fått den bättre sidan av spekrat, har vänner som ständigt äter som det inte fanns någon morgondag många gånger om dagen o man kan ändå spela xylofon på deras revben.

      Då tar jag hellre några trivselkilon o förståelse över min ämnesomsättning, iaf någolunda.
      /JB

      Radera
    5. Jag måste ha mat var fjärde timme all vaken tid. Annars dör någon :-)

      Radera
    6. "Vete fan om fasta hjälper så mycket med trivselkilon."

      Jag tror inte det hjälper ett dugg. Jag tror man behöver ändra sina levnadsvanor om man ska gå ner i vikt på ett hållbart* sätt, framförallt sina kostvanor. Motionen är inte lika viktig som kosten.

      *Till och med Tom-Hjördis använder politiska modeord ibland.

      Tom-Hjördis

      Radera
    7. Jag tror som du. Fasta kan säkert vara en komponent i det hållbara, men det är inte där man går ner.

      Radera
  5. Och lösningen, pratades något om det, eller kommer det i nästa så kallade program av public service? Dvs höj bidragen åt alla, ropen skalla. Alla islamister behöver nog lite extra, för rättvisans skull?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lösningen kan inte vara att lösa problem för det verkar sällan vara det som är målet. Tvärtom, folk vill gnälla.

      Radera
    2. Ja, i detta fall är ju lösningen rätt enkel. Bara sluta tro på forntida trollande berättelser som styr alltför mångas liv än idag.

      Radera
    3. Fast det är väl inte så att icke-religiösa gnäller mindre. Men den som är fri från gnäll får kasta första stenen :-)

      Radera
    4. Alla får väl gnälla?

      Radera
  6. Här är en till som varken fastar eller är religiös. Däremot tror jag att fasta kan vara bra för den som klarar det, för min del räcker det att fasta varje natt (är den typen som har god aptit). Däremot har jag hört att ramadan innebär att fasta medan solen är uppe, äta en måltid när solen gått ner och i övrigt leva som vanligt. Det tolkar jag som att de äter en måltid per dygn och det verkar som den gärna får vara extra festlig (det kan jag gott förstå, skulle ha den känslan själv och passa på att njuta). Fasta ingår även i kristendomen och säkert fler religioner så det finns troligen en eller fler gemensamma nämnare. Själv visste jag tidigt att jag inte var troende så jag vägrade att konfirmera mig trots att alla kompisar gjorde det. De flesta konfirmerade sig enbart för att få presenter men för mig var det inte värt det.
    För övrigt tycker jag journalistiken blir sämre och sämre och folk i allmänhet mer och mer gnälliga.
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vek ner mig och konfirmerades pga av just löfte om presenter. Idag kommer jag inte ens ihag vad jag fick. Det finns ett foto av mig när jag ser skitsur ut gaendes fram där i kyrkan, haha. När jag blev 18 gick jag ur svenska kyrkan, pa den tiden blev man ju automatiskt medlem, ett jäkla ofog om du fragar mig.

      Och du har rätt om journalistiken, nu när AI är pa tapeten sa har de inte ens lärt sig att använda stavningskontroll. Det gar utför...
      /Annika

      Radera
    2. En kommentar om svenska kyrkan: Väldigt få skulle gå med, om de inte redan var medlemmar. De fortsätter, trots att de inte aktivt har valt det. Vill man lägga sin budget och energi på att få frälsning är det frivilligt. Det sociala tryck som en gång fanns ersattes av ett statligt system, och det dödade effektivt svenskarnas religiositet.

      Radera
    3. Fastan finns även inom kristendomen, men jag har aldrig träffat någon kristen som fastat. Annat än just som en hälsogrej.

      Journalistiken blir definitivt sämre och satan vad jag stör mig på AI-översatta videos. Det blir ju så mycket fel att jag inte får med mig innehållet, bara all särskrivning och felskrivna namn.

      Hörde någonstans att Svenska kyrkan har fem miljoner medlemmar. Extremt mycket, tycker jag, med tanke på att det knappast ens finns en miljon utövande kristna.

      Radera
    4. Annika: Nej, jag tror aldrig man automatiskt har blivit medlem. Du måste döpas för att bli det men tidigare (är själv född på 60-talet) lät nog nästan alla svenska föräldrar döpa sina bebisar - något annat skulle nog varit väldigt ovanligt.

      Radera
    5. Jo, jag är döpt men hade knappast nagot val. Har inte ens nagot minne av det. Som jag skrev tidigare, ett jäkla ofog.
      /Annika

      Radera
    6. Alla svenskar blev automatiskt medlemmar i svenska kyrkan (även utan dop) så länge kyrka och stat hörde ihop.Kommer inte ihåg när de skildes åt men har gått ur kyrkan för en himla massa år sedan.Har skrivit ett par gånger och bett att få slippa tidningen Kyrknyckeln och idag har de äntligen slutat skicka den till mig.Tidigare ansågs den som samhällsinformation och det hör säkert ihop med att prästerskapet hade hand om folkbokföringen (då kallad kyrkobokföring) fram till 1 juli 1981,då tog Skatteverket över.
      /Annette

      Radera
    7. Kollade och från 1996 blir man medlem genom dopet,innan dess vid födseln.Själv född på 1950-talet hade ingen talan med andra ord.
      /Annette

      Radera
  7. Fasta kan vara välgörande och gör att man går ner i vikt. Men att äta på nätterna är inte hälsosamt. En tumregel är att över 20 cal bryter fastan och ska man äta emellan så är 500-600 cal, fördelat på två måltider vanligt. Kaffe, te och vatten är bra för att hålla sig välhydrerad; och salt, och magnesium för att få i sig elektrolyter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns kanske folk som klarar det där, men risken för hetsätning borde vara överhängande. Då är det inte längre en religion utan en ätstörning :-)

      Radera
  8. Ska man jobba som professionell offer-hijab-journalist på SVT kan man ju åtminstone lära sig att det heter en och inte ett ramadan... Hoppas SVT har en extra miljon över i sin budget för stavkurser :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan jag (som brukar scrolla deras nyheter) tyvärr berätta att de inte har.

      Radera
    2. Det är en prioriteringsfråga. Om SR och SVT ägnar sig åt sitt kärnuppdrag så borde pengarna räcka utan problem. Men det betyder ingen mer Christian Luuk med gäster som leker åka tåg i Sverige och ingen mer Lasse Kronér som leker musik med sin polare Claes Malmberg.
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_medverkande_i_Doobidoo

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Kul att själv göra fel när man ska rätta andra😃

      Stavningskurs😛

      Radera
    4. ...och jag gjorde också fel: singularis istället för pluralis😂😂
      Right back at me😁😁

      Radera
  9. Media brukar påstå att kvinnor drabbas värst för att på så sätt lura i folk att det finns ett patriarkat och en könsmaktsordning. Man behöver inte vara konspirationsteoretiker för att ana ett politiskt syfte bakom den här typen av nyheter. Sveriges Radios papegojejournalistik om matpriserna under Ramadan fyller nog ett annat syfte än att oja sig över matpriser. Jag tror syftet är att vänja befolkningen vid att Ramadan är en naturlig del av det svenska samhället.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om det är syftet har de verkligen jobbat effektivt med det. Jag hör inte ett ord i media om pingst, knappt ens påsk. Men ramadan missar man inte.

      Radera
  10. Förstår vare sig nyhetsvärdet i detta eller varför man besväras av att mat är dyrt när man fastar. Undrar om man i arabiska länder skriver om vad årets julklapp blev i Sverige, eller om påsken var tidig eller sen för den kristna världen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Knappast, eftersom de på goda grunder skiter i det.

      Radera