söndag 24 mars 2024

Butiksbojkott

Jag tycker att Zoegas är världens mest överskattade kaffemärke, men jag tror inte att det är därför jag hyllar Citygross när de lyft ut Zoegas-produkter från butikshyllorna.

Låt oss ta det från början. Nestlé, som säljer Zoegas (och som också är kända för så många skandaler att vi alla borde bojkotta dem), har tokhöjt priset på sitt kaffe. När Citygross inte ville medverka i ockerfestivalen valde de att sluta sälja de värsta exemplen.

Nestlés informationschef skyller på kostnadsökningar i hela livsmedelssektorn. Är det ett så utbrett problem kan jag tycka att det är märkligt att det specifikt har drabbat Zoegas. Sedan årets lögn, ”Som livsmedelsproducent gör vi allt vi kan för att hantera kostnaderna på egen hand, men kostnadsökningar i den här storleken leder dessvärre och till prisökningar i konsumentledet”. Helst skulle han alltså ha velat ta hela smällen i form av minskad vinst för företaget. Eller hur... Och han fortsätter på samma spår när han ändå gått full Bagdad Bob:

Han hänvisar också till andra omvärldsfaktorer som påverkat kaffepriset, klimatförändringar och stora kurssvängningar på börsen.

Så även klimatet har drabbat så lokalt att just Zoegas priser gått upp?

Vårt mål är att hålla produkterna överkomliga och tillgängliga för konsumenter samtidigt som vi betalar rättvisa löner till våra leverantörer.

Säger Nestlé, kända för barnarbete.

Och det är också värt att påpeka att det är butikerna som sätter priserna till konsument.

Det är förstås sant, men om butikskedjan normalt har 20 procents marginal på allt kaffe och den dyraste kaffeproducenten dubblar utpriset från rosteriet kan butiken inte tjäna pengar på det kaffet med mindre än att kunderna blir förbannade.


60 spänn för Skånerost?!

Vilket jag hoppas händer. Om dyra produkter säljer beror det på att kunderna sväljer förtreten och handlar. Så min förhoppning är att kunderna ska hjälpa Citygross genom att köpa konkurrenternas kaffe. Willys och Hemköp säger att de ska hoppa på bojkotten, förhoppningsvis även deras kunder och sedan ännu fler kedjor. Då kan Nestlé sitta där och skylla på kunder, butiker, klimatet, fan och hans moster.

48 kommentarer:

  1. Det tog mig ett tag att inse att Nestle inte var palitliga, sa för nagra ar sen salde jag av alla aktier jag hade. Köper heller inte produkter av dem, fast jag kan inte lova att det är 100% för det händer att jag rafsar at mig nagot pa en hylla utan att kolla vem som säljer den.

    Zoega har jag aldrig prövat, men i the Bucket list sägs ju Kopi Luwak vara bäst i världen. Inte för att jag nagonsin skulle betala sa mycket för kaffe, men kul att veta att folk dricker kaffe fran bönor som passerats genom tarmsystemet pa ett marddjur.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är rädd att Nestlé är så stora att det nästan är omöjligt att helt undvika dem när man handlar i butik.

      Ah, det kaffet har jag hört talas om, eller om det var ett annat kaffe som producerats på samma sätt. Jag tror jag håller mig till Dollarstores lågpriskaffe (som jag för övrigt tycker är underskattat).

      Radera
    2. https://www.youtube.com/watch?v=1UU0UM1Lgpk

      /Annika

      Radera
    3. Jag blir inte så nyfiken på hur kaffet smakar, men däremot hur de kom på idén.

      Radera
    4. Nästan omöjligt att undvika? Utöver just kaffe verkar allt de gör vara godis och processmat.

      Radera
    5. Flingor, Nescafé, After Eight... Men du kan ha rätt i att det finns värre företag att runda.

      Radera
    6. Utöver kaffe (snabbkaffe dessutom!) så är det bara processmat du radar upp.

      Radera
    7. Både snabbkaffe och bryggkaffe, men After Eight är inte mat, det är choklad :-)

      Radera
  2. Bojkotta på ni, Nestle är så stora att de inte kommer märka av det överhuvudtaget. De finns överallt ialla delar av livsmedelsektorn.

    Rent privatekonomiskt så är det vissa bolag som man ska äga, men undvika att vara kund hos. Banker är sådana bolag, Nestle är ett annat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det, men alla bojkotter är ofarliga från början.

      När det kommer till aktieägande hamnar Nestlé i samma kategori som tobaksbolag för mig, att den där verksamheten vill jag inte vara en del av.

      Radera
  3. Funderar på om jag någonsin hört någon säga att Zoega är deras förstahandsval. Om min anekdotiska upplevelse stämmer känns det lite vanskligt att vara dyrast.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att många höjer Zoegas till skyarna, men jag vet inte varför. Jag kan dricka det om det inte finns något annat, men jag skulle aldrig få för mig att betala pengar för det.

      Radera
    2. Om du inte hört en skåning hylla Skånerost så känner du nog ingen skåning 😅

      Radera
    3. Tumregeln är väl att alla skåningar alltid hyllar allt skånskt.

      Radera
  4. Att bojkotta producenter kan vara lite klurigt. Är de som Nestle gigantiska blir det ännu svårare, men Zoega var länge sedan jag köpte just för att de sällan är kampanj på märket.

    Jag och min familj har nu inlett en bojkott mot Synsam.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I Bhagavadgita, den hinduistiska "bibeln" finns en historia om en fågel vars ägg sköljs ner i havet och försvinner. Hon ropar på havet att lämna tillbaka hennes ägg, annars ska hon tömma det, men havet vägrar. Då fyller fågeln sin näbb med vatten, går upp på stranden, häller ut vattnet, går ner till havet och upprepar processen med syfte att tömma havet.

      En gud ser fågeln och fattar tycke för den. Så guden säger till havet att om havet inte lämnar tillbaka fågelns ägg kommer han att hjälpa fågeln att tömma havet. Havet inser att guden verkligen skulle kunna göra det och återlämnar äggen.

      Fågeln hade inte kapacitet att vinna över havet, men gjorde det ändå. Ibland känner jag mig som denna fågel och tänker att om jag gör allt jag kan har jag gjort allt jag kan. Resten blir upp till den övriga världen (och eventuella gudar) och på samma sätt kan din familj vinna över Synsam.

      Radera
    2. Bra poäng där, både historien och att när man gjort allt man kan så har man gjort allt man kan

      Radera
    3. För mig är det en skön känsla. Går något åt helvete är det en tröst att jag gjorde vad jag kunde.

      Radera
  5. Visste inte att nestle äger zoega. (Dricker inte kaffe heller) Å andra sidan helt för att man bojkottar företag, eller lika mycket stödjer företag man tycker är bra. Gärna lokala företag, även om lokalt kaffe kan bli lite knepigt.
    Vi konsumenter har så mycket mer makt än vad vi tror. Visst krävs det att många konsumenter vill samma sak för att en global koncern ska påverkas, men varje köp (eller icke köp) räknas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det visste inte jag heller, men de där stora äger obehagligt mycket mer än man vet om.

      Det har vi, om vi bara tror på oss själva och tänker till med vår konsumtion. Och som du säger, åt bägge hållen. Är någon bra är det av vikt att vi handlar där, tipsar andra osv. Ingen kan leva på Facebook-likes.

      Radera
  6. Jag tycker att Nestle ska få bestämma själva vilket pris de vill ha för sitt kaffe. Å andra sidan tycker jag Willys, Citygross m.fl ska få välja vilka produkter (och prisklasser) de vill saluföra.
    Men visst är det larvigt med alla dessa ursäkter bolaget framför. Vore mer ärligt att bara erkänna att de vill höja vinstmarginalen för att de tror kunderna kommer acceptera det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, både producenten och detaljisten ska få välja. Och inte minst kunden.

      Radera
  7. Zoega ägs av Nestle, som gynnar det ryska svineriet. Det finns andra kaffemärken!

    Kolla appen Push to leave.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ´Z´ är ovanligt passande varumärke för dessa rysshoror.
      /Sjodan.

      Radera
  8. Zoegas är ett mycket gott kaffe, framförallt klassikerna Skånerost (grön) och Mollbergs (röd innan Nestle sabbade förpackningen).
    Zoegas i Nestles regi var först ut med svineriet att plötsligt sänka paketinnehållet med 50g, från halvt kilo till 450g. Priset höjdes förstås per kilo...

    SvaraRadera
  9. Kaffe är en vara ingen egentligen har ett behov av. Själv köper jag numera enbart kaffe om det är nedsatt i pris med 30%. Jag vägrar delta i deras äckliga spel. Jag har inte undgått notera hur de tror de kan ljuga upp priset hur mycket som helst. Jag känner mest avsmak inför sådana bolag.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Behov och behov... Jag dricker inte så mycket kaffe längre och tar ofta bara en halv kopp. Men en god kopp kaffe på maten, för att inte tala om att bjuda gäster på kaffe, skulle jag verkligen inte vilja pruta på. Dock behöver jag inte ha det dyraste, långt därifrån.

      Radera
  10. Nestle (Aktie:94,36 CHF, Börsvärde 252 md CHF) har inte rosat marknaden de sista åren med ca 3% direktavkastning, och ingen kursutveckling. En del ägare försöker få företaget att sluta sälja skitprodukter, bolagsledningen obstruerar. Kaffet är kanske av bra kvalité, men det är över lag ett företag som skulle behöva jobba med sin styrning.

    SvaraRadera
  11. Tycker nog inte jag bryr mig jättemycket om hur stora företag ställer sig mot varann. Även ”mitt” företag Ericsson har ju bevisat bete sig som svin i en bunt lägen.

    För min egna mentala sundhets skull så släpper jag mycket av det som ligger på makronivån o jag som enkel medborgare har minimal påverkan över.
    Därmed ej sagt att jag ej bryr mig.

    Jag sorterar absolut först bland butiker o företeg främtst genom deras politiska ställningstagenden. Go Woke and go broke.

    Varor genom sådant som lyfts här men främst politiska uttalanden de borde vara mindre tondöva än att gå ut o godhetssignalera kring.

    Ja, sådan snarstucken jävel är jag nog i grunden. Konsumentkraft, hissa fanorna! 😂
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var och en får välja sina egna käpphästar, ingen kan bry sig om allt.

      Politiska ställningstaganden är märkligare. Att företag vill använda barnarbetskraft eller betala pisslöner i tredje världen går åtminstone att förstå ekonomiskt, hur förkastligt det än är. Men att en möbelbutik ska jobba med miljöpolitik på halvtid eller en glasstillverkare åt migrationspolitik blir helt obegripligt. Jag hyllar människor med åsikter, men alla åsikter måste inte saluföras på jobbet.

      Radera
    2. Nu fick du mig ändå att tänka annorluda än att företag driver passiv hatpropaganda mot upplevda motståndare genom vinsttanke utan av ren politisk övertygelse i vissa fall?

      Det respekterat jag till 100% i så fall!
      /JB

      Radera
    3. Jag tycker politik får föregå på fritiden, med mindre än att man är politiker.

      Radera
  12. Såg att Lidl dumpade priset rejält på just Zoegas kaffe. Antar de hade kommit över något stort parti till lågt pris nu när Nestle gör sig ovän med kunder i allmänhet? Men jag köpte inte ändå, jag gillar inte företag som drar till med klimatlögner och liknande skit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kan det säkert vara. Eller så bestämde de sig för att ta smällen för att locka in påskhandelskunder. Själv fick jag ett gratis paket kaffe på en matbutik i Norge innan helgen. Jag köpte ett par smågrejer, men jag tror att jag hade kunnat komma dit och bara hämtat ut gratiskaffet.

      Radera
    2. Är det någon som kommer ihåg Konsums bioreklam för Cirkelkaffe? I Columbia plockade ”Juan Valdes och hans flitiga lilla familj ” kaffebönor som sedan blev till Cirkelkaffe. Reklamen kändes förljugen redan på den tiden. Barnarbete, dåliga löner etc. Denna reklamsnutt sitter fortfarande kvar i mig och jag känner ett så stort motstånd mot Coop att jag än i dag undviker deras butiker. Så länge kan dålig marknadsföring påverka negativt.

      Radera
    3. Den kommer jag inte ihåg, men jag håller med dig om att reklam kan göra att jag undviker produkten/företaget 30 år senare. Det kan bero på dåliga argument, uppenbara lögner eller en kändis jag inte tycker att de skulle ha jobbat med (jag lär undvika Audi på 2050-talet pga Kakan Hermansson), men det behöver inte ens vara rationella skäl utan kan handla om störande reklam, hög ljudvolym eller ett felaktigt uttalat ord. Men i de senare exemplen hindrar det mig nog bara att handla från företaget i 5-10 år :-)

      Radera
    4. Om du söker efter hur det gick för Juan så kommer du hitta rolig info om honom.

      Radera
    5. Inte på de länkar jag hittar.

      Radera
  13. Tja, det här är helt enkelt ett exempel på hur marknadsekonomi fungerar. Själv har jag två kaffemärken jag föredrar - Zoegas och Arvid Nordqvist (Classic) - men jag är inte beredd att betala hur mycket som helst för dem, som alla har jag en smärtgräns. Och eftersom kaffe håller bra när det är förpackat brukar jag passa på och köpa när det är kampanj vilket det ofta är.
    I det aktuella fallet är det väl utmärkt att City Gross själva insett att de inte kan sälja Zoegas till ett pris som konsumenterna tolererar med det inköpspris de avkrävs. Återstår att se om Nestlé påverkas av detta och tvingas sänka sina priser eller om Zoegas tappar marknadsandelar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar Arvid Nordquist, men nu har jag börjat bunkra Dollarstores kaffe som alltid är billigt och förvånansvärt gott.

      Hoppas att Citygross tilltag ger resultat.

      Radera
  14. Var i Norge nyss och på vägen dit köpte mamma en burk snabbkaffe att ha med sig, i Sverige så klart. Hon kommenterade att de dubblat priset på den burken sedan ett tag tillbaka. När vi var i Norge noterade vi sen att detta snabbkaffe fanns till halva priset mot svenska marknaden på en random liten butik. Det verkar också vara en grej i Norge, att priserna i butikerna (och på bränsle) skiljer sig helt makalöst mellan affärerna. Inte att stora obs är billigast, utan en produkt kan verkligen vara för halva priset i en Rema eller något sånt. Plus att kampanjerna är verkligen kampanjer, inga två kronor man sparar inte..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en av mina första norska butikserfarenheter. Jag hade med mig kaffebryggare, men jag lyckades aldrig få 220 volt i den husvagn jag lånat så då fick det bli norskt snabbkaffe. Inte alls farligt dyrt. Värre med bryggkaffe, som dessutom säljs i 250-gramsförpackningar.

      "Man måste vara om sig och kring sig för att man ska få nåt på sig och i sig", som Thore Skogman fastslog. Det är möjligt att han skrev den på en resa i Norge. För övrigt anser jag inte att Obs är billigast, jag hittar nästan aldrig mat där. Förutom att de kör stenhårt med extrapris på grönsaker som inte längre är helt färsk.

      Radera
    2. Nä sant, mina bästa obs-fynd har nog varit asics löparskor och friluftsbyxor för betydligt billigare än butiker i Sverige. Maten handlas bäst i de små sakerna omkring.

      Radera
    3. Och på tal om norskt bryggkaffe, jag har förstått att det dessutom är väldigt svagt (varför min pappa brukar beställa det när jag är i landet, för det är bra för hans mage). De verkar gilla det svagt, var för någon vecka med om ett kaffe som var mer genomskinligt än te dom hälldes upp där, plus talesättet om att brygga kaffe på norska - dvs använda samma kaffe i filtret fler gånger.

      Radera
    4. Jag tror att det hänger på att norrmän ofta doserar svagt. Inget stort problem för mig som gillar svagt kaffe. Men jag får ett test på det snart, då jag för första gången (jag hade ett stort lager när jag flyttade hit) införskaffat ett paket norskt bryggkaffe. Det var nämligen gratis :-)

      Radera