måndag 18 mars 2024

Ultradumma matinköp

Livsmedelsbolag är inte intresserade av att vi ska äta nyttigt, inte heller billigt. De är intresserade av att vi ska äta deras mat och om de hade kunnat göra oss beroende av just deras varumärke hade de inte tvekat en sekund.


Det har kommit en ny bok på temat skriven av en brittisk läkare som själv testade att under en månad bara äta ultraprocessad mat
. Han fick tarmbekymmer, gick upp i vikt och hade med all säkerhet fått värre problem om han fortsatt. Med livsmedelsföretagens goda minne.

De vill att vi ska tro att de bekymrar sig om oss, att de är angelägna om att ge oss mat och att de månar om vår hälsa. Om du läser på företagens webbplatser säger de alla dessa saker. Men deras produkter är, mer än tobaksföretagens, den främsta orsaken till en för tidig död.

Nu kanske någon invänder att vi vet skillnaden på riktig och ultraprocessad mat, men jag tror verkligen inte det. Många vet inte ens varifrån olika livsmedel kommer. De ”unnar” sig pommes och pulverbea och tror att de är hälsosamma när de sköljer ner ”maten” med plantbaserad (står det ordet i marknadsföringen – var försiktig!) brölk.

Ett bra tips är att läsa innehållsförteckningen. Är den lång är det ett varningstecken. Innehåller den saker du inte trodde skulle finnas är det ytterligare ett varningstecken och är det ingredienser du inte känner till – lägg tillbaka förpackningen.

Lyckligtvis är oprocessad mat nästan alltid billigare än ultraprocessad, men det finns undantag. Jag har t ex svårt att förmå mig själv att köpa smör för över 100 kr kilot när margarin kostar en tredjedel. Möjligen dumsnålt, men jag får väl försöka kompensera det med att odla mer av min mat.

41 kommentarer:

  1. Margarin är i princip bara olika vegetabiliska oljor, ersätt med ren raps olja för ungefär samma pris. Smörgåsmargarin kan man blanda med text smör och raps olja och vatten så blir det betydligt billigare än 100kr per kilo
    /Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag steker i olja, vanligtvis raps, men margarin kan inte ersättas av rapsolja i alla bakningsrecept. Det ger en helt annan konsistens.

      Radera
  2. Betänk att det går att misshandla även vegetariska produkter till den milda grad, med spännande innehållsförteckningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör det absolut! Som vegetarian och allergiker har jag läst innehållsförteckningar noga i över 30 år och en del av dem tycks aldrig ta slut.

      Radera
  3. Jag är halvbra pa det där. Lagar nästan alltid mat fran grunden, men det händer att jag köper "färdigmat" ocksa. T.ex. smakar potatisklyftor i ugn med salt och rosmarin bättre än köpe-pommes, fast om jag äter pa restaurang där de har riktiga fritöser beställer jag gärna mat med pommes. Det blir nagra ganger om aret.

    Men jag är ocksa ganska hyfsad pa att kolla innehallsförteckningar, för manga E-nr aker tillbaka pa hyllan.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det bara några gånger om året må det väl vara hänt, men har de klyftpotatis tror jag den är bättre.

      En del E-nummer är ju helt ofarliga, men antalet är definitivt en indikation att ta på allvar.

      Radera
  4. Kul att du kommit igång med odlingarna.

    Det är något som jag också kommer att satsa på framöver, nu när det verkar som att jag kommer att få mer tid över till annat än arbete. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ditt alias antyder ju det :-) Odling ger mig lite grann samma känsla som när jag bygger eller reparerar något och därigenom förvandlar det från trasigt till fungerande - det här har jag gjort alldeles själv! Det känns helt enkelt bra.

      Radera
  5. Jag vill inte ha diabetes, alltså äter jag inte ultraprocessad mat. Jag vill inte ha andra "välfärdssjukdomar" så jag äter inte på McDonalds et al.
    Men eftersom så gott som alla andra människor verkar vilja ha ovanstående så investerar jag i läkemedelsbolag. Bara tanken att det vore fritt fram att dricka hur mycket alkohol som helst, då jag kan få en ny lever inopererad, en lever som är en ny frisk kopia av exakt min lever och alltså inte har någon bortstötningsproblematik, ja bara det gör ju att jag förstår att det kommer drickas utan hejd. Steget därefter är naturligtvis en ny hjärna. Fast här är det möjligt att det är bättre med en AI-hjärna-on-line direktinkopplad i resterna av min egna borsupna hjärna. Jag tycker att framtiden ser allt ljusare ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill inte heller ha diabetes, fetma osv, men samtidigt måste man ju leva lite. McDonalds har jag inga problem att avstå, men står det en chipsskål på bordet åker handen nästan dit automatiskt.

      Det vore bra om det gick att återskapa en perfekt lever, men gång på gång visar det sig att människan inte kan göra det naturen, evolutionen eller Gud gjort, åtminstone inte lika bra.

      Radera
  6. OT, nu när deklarationssidan hos Skatteverket öppnar straxt, har du kopplat loss dig från Sverige helt och slipper deklaration i år hos svenska Skatteverket?
    Hur är det i Norge, är det ungefär som i Sverige deklarationsmässigt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamen, helt fri från Skatteverket nu!

      Ja, ungefär. Men känns ändå lite osäkert nu innan jag fått rutin på det. Lite som de första åren jag hade företag i Sverige. Har dock hela maj på mig så jag skulle kunna dra ut på plågan, men antagligen gör jag klart det denna eller nästa vecka.

      Radera
  7. Det görs en del konstiga grejer med margarin vid tillverkning bland annat för att det få samma färg som smör och en glatt konsistens. Natriumhydroxid används. En kemikalie som finns i medel för rengöring av toalettstolar. Bensin och natriummetylat är något som också används.
    Försöker att låta bli ultraprocessad mat men ibland när man är på språng och det är ont om tid, kan det slinka ner av ren bekvämlighet. Matsäck är ju både billigare, godare och bättre så för det mesta blir det egengjort./Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mm, när processen låter som hämtad från ett oljeraffinaderi blir man lite skeptisk.

      Jag fick en "skjuts" med matlådandet genom att flytta till ett land där dagens lunch kan kosta över 200 kr utan att någon tycker att det är underligt.

      Radera
    2. Margarin är nog bland det värsta man kan äta. Läs på Wikipedia om hur man tillverkar margarin. Då försvinner matlusten. Natriumhydroxid använde jag i min vetenskapliga gärning för att ta bort muskel-och fettvävnad från skelettet för att för att kunna undersöka detta.

      Radera
    3. Mm, det låter inget vidare.

      Radera
  8. Jag håller med 100% om att mat lagad hemma från grunden med riktiga råvaror blir både godare och nyttigare och oftast också billigare. Jag tycker dock att definitionen av ultraprocessad mat känns något otydlig och svår att navigera efter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om det finns tydliga definitioner mellan processat och ultraprocessat, men den avslutande uppräkningen i den länkade artikeln tycker jag ändå ger en översikt.

      Radera
  9. Det är skamligt att margarin fortfarande marknadsförs. Vem köper det egentligen, folk som försökt banta sen 70-talet utan framgång?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köper produkten, men inte marknadsföringen, och jag har lyckligtvis inte behövt banta sedan 1900-talet.

      Radera
    2. Det är en riktig sån där "better living through chemicals"-produkt.

      Radera
  10. Det där med sjukdomar beror väldigt mycket på vilka gener man fått, det kallar jag livets lotteri. Att försöka leva sunt och hålla sig så frisk som möjligt är en annan femma och alltid rätt. För mig innebär det tre delar i balans - sömn och vila, mat och aktivitet (sysselsättning och motion). Jag använder rapsolja och smör, hellre lite smör än mycket margarin är min melodi. I matbröd är olja klart bäst - mjöl, jäst eller surdeg, salt, olja och vatten är en bra grund, socker eller sirap har jag aldrig tyckt om i matbröd. Köper enbart knäckebröd och finskt rågbröd där ingrediensförteckningen är kort. Apropå ultraprocessat så bryter jag knäckebröd i yoghurten istället för flingor. Det händer dock att jag gör egen musli där jag blandar i allt möjligt gott för det vill mina barn ha när de är på besök.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser det lite som en hand i ett kortspel. Vilka kort man fått kan man inte påverka, men man kan försöka spela handen så bra man kan utifrån förutsättningarna. Sedan är det såklart orättvist att en del kan knarka och skita i sin kropp i femtio år utan att ta skada medan andra lever som hälsan själv, får cancer och dör.

      Jag köper också bara knäckebröd, allt annat bakar jag. Det behöver inte bli nyttigt för det, men antagligen mycket nyttigare än motsvarande köpebröd. Till frukost äter jag gröt bestående av sädesslag, salt och vatten, som serveras med opastöriserad mjölk och egenplockade äpplen eller blåbär.

      Jag minns att jag provade att göra egen müsli någon gång när jag blev irriterad att den man köper ändå mest innehåller havregryn, men jag minns inte om den blev god eller vad den kostade. Det blir säkert inte sämre/dyrare, och om det dessutom uppskattas av dina barn är det ju dubbel vinst.

      Radera
  11. En BBC-dokumentär med Chris van Tulleken går i två dagar till på SVT-play. Mycket intressant och särskilt den del där det påvisades hjärnförändringar efter endast fyra veckors ätande av ultraprocessad mat. Inte konstigt att man känner sug efter viss mat/godis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Kan bara ses i Sverige", så jag får inte, men den kan ju vara intressant för det.

      Radera
  12. Till att börja med får jag väl erkänna att jag har dålig koll på vad "processad" innebär. Men det verkar handla om smakförstärkare och konserveringsmedel i huvudsak? Mycket sådan mat är ju fryst så vad konserveringsmedel fyller för funktion förstår jag inte. Och smakförstärkare borde väl kunna ersättas med kryddor och salt istället?
    Tycker någon inom matindustrin borde ta till sig att folk i allmänhet antagligen bara vill ha bekväm tillagning, inte luras att äta E-nummer. Borde finnas en lönsam nisch där.
    Chips, läsk och annat godis är en annan sak, men där begriper väl alla att de stoppar i sig onödigt skräp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns lite förklaring i den länkade artikeln.

      De flesta skiter i vad de äter, eller förstår ändå väldigt lite.

      Radera
  13. Klart är att vi ibland "luras", av okunskap eller lathet, att äta sådant som inte är nyttigt. Viktigt stt belysa inte mknst ur samhällsperspektiv.
    Samtidigt finns skäl att inte vara för alarmistiska på individnivå och kanske ta hälsottenden med en nypa salt.

    Jag lyssnade på ett föredrag en gång och minns ett citat : "allt är ett gift, det handlar bara om mängden". Som exempel tog han sedan en kvinna som avlidit efter att i en tävling ha druckit kopiösa mängder vatten. Hon vann ett PlayStation. Men salterna som är kritiska för nervsignalerna späddes ut så pass mycket att hennes liv inte gick att rädda (Om jag nu minns den medicinska orsaken rätt... ).

    Hur som helst, poängen är att något så ofarligt som vatten kan vara farligt i för stora mängder. Detsamma gäller andra typer av livsmedel. McDonalds, chips eller pulverbea är inte gifigt. Bara man inte överkonsumerar detta. Kroppen har en fantastisk förmåga att återhämta sig och återställa balansen. Helt enkelt för att vi är skapta till allätare och inte alltid haft lyxen i att skräddarsy vår meny.

    Men ibland får man känslan att vissa går med ångest över att ett glas vin eller en fet bea förkortat deras liv (ej menat att du påstår detta). Men sanningen är snarare att kroppen inte alls reagerar negativt så länge det är i rimlig mängd. Håller vi oss bara inom ett intervall där kroppen mår bra så är det genetiken som avgör livslängden. Inte antalet dagar vi avstått från vinet och chipsen och valt en sallad istället.
    Så det är helt ok att unna sig ibland som tur är :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eftersom myndigheter inte verkar bry sig, alternativt är köpta av industrin, är det bara oss själva kvar att lita på.

      Inte fel att unna sig, men för många tycks det vara ett normaltillstånd.

      Radera
    2. Jo det är väl så tyvärr. Tycker du att det borde regleras ?

      Radera
    3. ".. något så ofarligt som vatten kan vara farligt i för stora mängder." - tror det kallad för havet ;-)

      Radera
    4. Haha, ja där har vi ett visst mått av överkonsumtion :D

      Radera
  14. Nu är skatteverkets deklarationssida öppen för inloggning, så passa på att göra dina ärenden!
    De brukar smygöppna innan den officiella tiden, så även i år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har lyckligtvis inga ärenden att göra hos Skatteverket.

      Radera
  15. Folk idag är lata och de älskar arbeta mer så de kan spendera mer på skit. Du vet det tar ju tid att laga mat, säger de. Bättre att proppa i sig färdiga emedel och annat man inte ens kan stava till? Ivartfall ser det ut som om man tittar i butikers utbud.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror tyvärr att du har rätt. Inte nödvändigtvis för att de tycker att det är bäst utan för att de inte ser alternativen.

      Radera
  16. Kan inte skryta med att vara jätteduktig på att bara äta bra o oprocessat, pris o smidighet går inte sällan före. Lätta isf Bregott o så vidare…

    Säker på att jag tipsat en gång tidigare, men Mats-Eric Nilsson har skrivit några böcker på ämnet, iaf ”Den hemliga kocken” vet jag finns som pocket.

    Försvinnande lättläst och full med intressanta insikter kring mataffärsvaror!
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Lätta isf Bregott"? Båda är väl skräpprodukter.

      Radera
    2. Både Den hemlige kocken och Äkta vara tycker jag var läsvärda.

      Jag skulle inte säga att Bregott är en skräpprodukt. Den innehåller smör, rapsolja, vatten, salt, vitamin A och D. Men eftersom det kostar 90-100 kr/kg köper jag också Lätta. Ett paket räcker dock ett par månader, så jag försöker att inte äta så mycket av det.

      Radera