torsdag 7 mars 2024

Rätt liv är högsta vinsten

Ett av de vettigaste spartipsen som finns är att inte köpa lotter, alltså helt slumpmässigt spel. Kan du inte påverka spelet det minsta lilla är det som att köpa en tjuga för en femtilapp.

Men någon vinner ju faktiskt. En familj i Gislaved satsade femtio kronor på Eurojackpot och vann 173 miljoner. Det skulle jag säga är ganska hyfsad avkastning.

Det som retat upp en del på internet är att familjen berättar att de tänker fortsätta att arbeta. Det enda de pratat om att göra med pengarna är att köpa en husbil, något som förvisso är dyrt, men oavsett modell lär de ha åtminstone 170 miljoner kvar. Folk är förbannade för att de inte ska sluta jobba och leva loppan istället.

Det märkliga är att jag för några år sedan bloggade om en kille som vann tio miljoner och den gången blev folkdomstolen uppretad för att han skulle sluta jobba. Tio miljoner var för lite för det, tyckte de. Nu är det 173 millar och då är det för mycket istället. Varför det?

Jag gläder mig med paret i Gislaved. Inte för att de ska fortsätta jobba utan för att de uppenbarligen redan vid 30 års ålder har hittat rätt i livet. De har jobbat och bott med sina barn i Småland och nu kan de välja att åka jorden runt, köpa en Söderhavsö, flytta till New York eller driva en djurpark på Madagaskar. Och då väljer de att jobba och bo med sina barn i Småland, det är ju fantastiskt!

Och skulle det kännas lite trögt på jobbet någon dag lär det åtminstone inte skada med vetskapen att alternativen finns. ”Har man vunnit så har man.


27 kommentarer:

  1. Ja, lite lustigt hur folk reagerar. Jag testade att fråga på mitt jobb. Använde värdet på aktieportföljen som ankare men vid två olika tillfällen, första gången triss vinst x miljoner och då var konsensus att då skulle man sluta arbeta och unna sig. Samma summa ett halvår senare, men FIRE, då var man en belastning för samhället, otacksam och vad i hela friden skulle man göra på dagarna. Mina kollegor är mestadels rödvinsvänster.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Vad ska man göra hela dagarna" är lite av mitt favoritsvar. Sorgligt egentligen.

      Själv vann jag en pokerturnering en lördag och fick 10000 kr varpå en på min arbetsplats frågade vad jag gjorde där på måndagen. Fast jag tror och hoppas att han inte var helt seriös.

      Radera
  2. Jag är ocksa glad för att de vann och redan har hittat sin plats i livet. För mig tog det längre tid.
    Jag har spelat sporadiskt pa Lotto när det har varit riktigt höga vinster här där jag bor nu, men det är sällan. Har ocksa spelat med en gammal kompis i Sverige i manga ar, men bara nagra rader, ibland har vi vunnit nagon 50-lapp (finns de fortfarande?) eller lite mer. En dag kanske vi vinner stort? Men det är han som fixar och haller koll, jag skickar lite pengar ibland när kassan behöver fyllas pa men det är sällan.
    Fast i yngre ar vann jag faktiskt 3,000kr, det var mycket pengar för mig da.
    Jag lever pa hoppet även om jag är införstadd med att chansen är minimal, dessutom behöver jag inte pengarna, men det är kul ända.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, femtilappar finns alltjämt. Jag spelar dock ingenting.

      Radera
  3. Som barn vann jag 100 kronor på en 21-lott (ingen som minns dem, antar jag). De pengarna räckte i flera månader, kanske ett halvår. Kände mig ständigt rik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, 21-lotter har jag missat. Jag vann 750 kr på bingo i min barndom och känner igen känslan av rikedom.

      Radera
  4. När jag läste artikeln häromdagen så gladde det mig också att de skulle fortsätta jobba. Varför skall man ha så bråttom att hoppa av det liv man accepterade igår men då förvisso utan 173 miljoner. I slutändan kanske de slutar förvärvsarbeta men i samma stund man fått veta att man vunnit en massa pengar basunera ut - "Nu slutar jag jobba!" skulle ju nästan vara lite tragiskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åtminstone hade ett snabbt avslut visat att de sitter fast på fel plats. Jag spelade Bingolotto med ett par kompisar för 25+ år sedan och då skojade vi om det, att hade man snurrat på Lokets hjul och vunnit miljoner kunde man ha sagt upp sig i direktsändning. Men jag vann naturligtvis inte en krona.

      Radera
  5. Jag "roar" mig ibland med att svara på undersökningar från SCB. Då händer det att man kan få några trisslotter som belöning.

    Hittills har aktieportföljen gjort långt mer för mina FIRE-planer än vad lotterna gjort. Men en dag händer det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har gjort likadant, men då brukade jag spela poker hos Svenska Spel för vinsten (jag vann aldrig mer än 100 kr). Så tog jag ut pengarna när jag blev sur, men då brukade det vara lite mer. Och ändå en bra känsla att inte ha satsat mer än lite tid.

      Radera
  6. Så det är ungefär 16MUSD, för det kan du få en lägenhet med utsikt över central park i New York, ett penthouse på 300 kvm, adress 160 Central Park S.
    Är det något att bli lycklig över?
    Jag menar bara att det är inte så mycket pengar egentligen, om du har lite udda önskemål. Tex om du skulle vilja ordna en egen resa till månen, eller för den delen köpa och heläga ett riktigt framgångsrikt företag bland de medelstora företagen. Ja, knappt till en av småföretagen, de som är riktigt bra alltså.

    Å andra sidan räcker väl 170 Mkr till mycket "ladd" - och frågar man de som är användare är det en fantastisk produkt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade inte velat bo i New York om jag så fått göra det gratis, men folk är olika.

      Den produkten har jag inte prövat och är väldigt nöjd med det.

      Radera
  7. Jag spelar ett andelsspel Eurojackpot-fredag. Så jag och ett gäng andra sätter in 100 spänn och sen kör vi ett antal rader i 10 veckor. Kostar mig 10 kronor i veckan och när det är dags för 10 nya så har vi oftast vunnit en 15-25 kronor var under de 10 veckorna, så då sätter jag in det som fattas upp till hundringen och kör 10 veckor till. Jag vet att lag ligger back och att jag statistiskt sett kommer att ligga mer på minus ju längre jag fortsätter. Men jag tycker det är lite kul och lägger den tiokronan varje vecka. Händer ibland att jag spelar Keno, men det går ungefär samma där. De gånger man kommer över en lott, typ fars dag, kring jul osv. så brukar det bli att byta ev vinst mot nya lotter och till sist är det game over.

    För summan som nämns i artikeln här så hade jag sagt upp mig, bytt boende och sett till att mina föräldrar kunde pensionera sig och bli skuldfria på sitt huslån. Samt givetvis tryggat mina barns framtid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det kul på en nivå som motsvarar förlusten är det ju värt det. Det finns trots allt en chans att vinna stort. Jag skulle ha svårare att förstå det om förstapriset var en tidningsprenumeration värd 500 kr.

      Jag fick uppfattningen att det här parets barn fortfarande var små, så eventuellt bidrag dit kommer väl senare. Men det där är också svårt. Att ösa pengar över sina barn tror jag är ett effektivt sätt att passivisera dem.

      Radera
  8. Tänker tvärtom att ifall man inte ändrar någonting när det oväntat trillar in 170mille, så var prioriteringarna fel innan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är nog för trött i huvudet för att hänga med på antalet negationer här. Menar du alltså att man bör ändra något när man får pengar att göra det, för annars var prioriteringarna fel innan? I så fall förstår jag inte alls hur du tänker. Kan du utveckla?

      Radera
  9. Föreställ er en vd för ett framgångsrikt bolag, som på första kvartalspresentationen får första frågan:
    " Ja du, Bengt Åke. Nu när första månadslönen trillat in på kontot, när pensionerar du dig?"

    Låter ovan puckat, så är det för att det är puckat. Det många inte tycks inse är att tex de som tjänat mycket på aktier oftast gjort det av en anledning. Dvs det ligger ansträngning och uthållighet bakom, ett personlighetsdrag. Och i de fåtal fall det inte gör det, så försvinner pengarna lika snabbt därefter. De som går omkring i ovan föreställningsvärld har troligen själva problemet att de i grunden vantrivs med sina liv och söker en flykt, utan att ta tag i det. De går hellre runt och är allmänt avundsjuka och missunsamma.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast Bengt Åke har ju då antagligen satsat i många år på denna karriär medan den småländska familjen satsat 50 spänn på en lott. Och jag är inte alls säker på att deras pengar kommer försvinna för det.

      Radera
  10. När man är frisk vill man ha pengar, när man är sjuk vill man vara frisk.
    Är man sjuk och har pengar i Sverige kvittar de för man får ingen vård ändå.
    Så det är väll bättre att vara rik oavsett om man är sjuk eller frisk 🙃

    Jag önskar dom i Gislaved ett härligt friskt liv , själv sparar man på börsen men ibland spelar man lite lotto också, spelar man inget kan man inget vinna
    //david

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hälsa är mer värt än pengar, men pengar är inte heller dumt.

      Radera
  11. ”Den som tror på spel, borde få uppleva den dagen, då han måste sälja sina sandaler” - Ordspråk från Kina.

    Slut på moralkakorna från mig, men jag anser ändå spel o dobbel vara för folk med dålig matematisk förståelse, cargo-cult beteende och tycker bilförsäljaren är en trevlig prick.

    Tror jag kvickt kan dra varenda gång jag spelat här på några rader. Då räknar jag något jag köpt själv, ej spelgåvor.

    Fick två kronor av morsan att tvunget läggas på tombolan i folkets hus i födelsebyn. Vann faktiskt om inte topppriset så ett bra, LPn ”Svensktoppar nr.något”. Har format mitt liv en smula, fann Ola Magnell där. Hm,även Janne Lucas, brrr….

    Köpte en Bingolott en gång inför någon stort jubileum för 25 år sedan eller så en storhelg då inget stort gjordes. Tro på fan om jag inte vann en femhundring! Nu är jag 500:- och en Lpskiva från 70talet plus…

    De pengarna brändes nog plusm moms under några år med skiftlaget på jobbet, då vi nästan alla 30-40 st la en tjuga på oddset o turades om att bestämma vad som skulle satsas på. Helt ok, viste pengarna var borta samma sekund jag gav ifrån mig dem, men var med för gemenskapen. Jag oddsade typ sämst.

    Det är nog fan allt. Bra av familjen att ta det lugnt o inte förändra allt drastiskt. Hade en familj i hembyn som vann 8 miljoner, de hade mått bättre om det aldrig skett. Det är väl min egna tanke också, hur jag nu skulle vinna när jag inte spelar, men om jag skulle hitta 50M när jag river en vägg, bygg från där du står, ta det lugnt, genomtänkt o förlora inte fotfästet.

    Råd ingen behövt, någonsin..
    /JB


    SvaraRadera
    Svar
    1. Kinesiska ordspråk är fantastiskt underhållande. Jag kan inte hålla med om att spel och dobbel är för människor med dålig matematisk förståelse. Jag och många andra har tjänat stora pengar på spel just tack vare matematisk förståelse.

      Ola Magnell och Janne Lukas Persson gjorde en del bra grejer och det kan jag inte säga om många artister.

      Märkligt fenomen det där, med människor som vinner miljoner och slutar utfattiga och olyckliga. Hoppas och tror att smålandsfamiljen inte går den vägen.

      Radera
    2. https://m.youtube.com/watch?v=658xlubwnDc

      Underhållande länk som bevisar dig ha rätt, från en av mina favoritkanaler Royal Institution. ”How science took the luck out of gambling.”.

      Såg faktiskt en dokumentär igår om ekvationerna som ledde fram till korrekta prissättningen av optioner på marknaden och implementerades av formelns skapare innan den var spridd o gjorde honom världens rikaste matematiker, i fonden vars namn nu undkommer mig som varit mest framgångsrika någonsin, plus 30% per år i 20 år ca. Nej, ej Vangarde.
      /JB

      Radera
    3. Det var en väldigt lång video. Tror inte att jag orkar igenom hela, men så småningom ska jag försöka.

      Kul med prissättningen av optioner! Det finns kryphål i det mesta.

      Hade förresten ett samtal igår där jag lärde mig att tärningar måste vara balanserade för att inte få slagsida. Normalt är urgröpningen störst i sexan vilket gör att den kommer upp oftare än övriga siffror eftersom ettan på den motsatta sidan är tyngst.

      Radera
    4. Fan vad intressant om tärningarna, aldrig tänkt på men är rätt självklart nu när man hört det!
      /JB

      Radera
    5. Hittade dokumentären om någon vill se den.

      https://m.youtube.com/watch?v=A5w-dEgIU1M

      /JB

      Radera
    6. Samma här, men det är tydligen en vetenskap:
      https://diceenvy.com/blogs/news/balanced-dice-how-they-work-how-they-re-made-why-balancing-is-nearly-impossible

      Nu har jag sett första kvarten av gambling-föreläsningen.

      Radera