lördag 23 mars 2024

Sälj eller håll käft

Butiksägare i ”utsatta områden” tycker förståeligt nog att det är jobbigt att driva verksamhet i en krigszon och utstå mordhot. Här hittar vi t ex Alber Agirman, ägare av Ronna spel och tobak i Södertälje, som säger: ”Jag vill sälja skiten.” Han och andra handlare har tröttnat på att jobba i områden som styrs av kriminella medan polisen lyser med sin frånvaro.


Va? Vi har inte gjort nåt!

Jag förstår handlarna, det gör nog alla. Samtidigt förstår jag inte hur de tänker när de går ut i media. Om de fortfarande hade ett hopp om att polisen skulle vakna vore det en sak, men det låter som att det hoppet slocknat för länge sedan. Så vad är då poängen?

Ta t ex livsmedelshandlaren Örjan Josefsson som berättar att hans företag gör miljonvinst, men att han ändå funderar på att sälja. Då hade mitt förslag varit att göra det. En potentiell köpare kommer garanterat göra en sökning på hans namn och enkelt hitta nyheten om att Örjan tycker att det är jobbigt att han, hans familj och anställda då och då hotas till livet av kriminella. Betala X antal miljoner så kan du överta dessa hot. Jag vet inte hur ni känner, men nu när jag vet hade jag inte velat ta över rörelsen ens om den vore gratis.

När jag söker på ”Örjan Josefsson” är den första länken jag får upp en artikel ett år äldre än den jag länkar till, med rubrikcitatet ”Butiksägaren Örjan: 'Inte sällan man blir spottad i ansiktet'”. Den artikeln är över tre år gammal och det verkar som att Örjan fortfarande äger butiken nu i mars 2024. Jag vet inte om det betyder att Örjan fortsätter tills det inte längre går och då tömmer lokalerna, låser dörren och låter den lokala maffian ta över alternativt eldar ner butiken.

Jag bodde själv i ett rätt hopplöst bostadsområde fram till 2021 och när jag nu scrollar de senaste bostadspriserna ser jag att jag antagligen hade fått flera hundratusen mindre idag. Det kunde jag förstås inte veta när jag sålde, men jag gick åtminstone inte ut i media och försökte sänka mitt försäljningspris genom att berätta om skottlossningar i närområdet eller att grannarna sålde knark på lekplatsen. Men det kanske bara är jag som tänker så.

39 kommentarer:

  1. Du har tre andra legitima alternativ att hacka på. Politiker, polisen och dem kriminella men du väljer småföretagare som gör rätt för sig. Smaklöst även för dig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan gott tänka mig att hacka på vem som helst som förtjänar det (t ex anonyma kommentatorer som försöker sprida dålig stämning), men jag håller inte med om att jag hackar på dem. Jag ifrågasätter hur de tänker.

      Och du tror alltså inte att poliser känner sig påhoppade av bilden på Kling & Klang ihop med en antydan att de inte gör sitt jobb? Då tycker vi olika även där.

      Radera
    2. "Sälj eller håll käft" = Men jag bara ifrågasätter..

      Samma humornivå som Linda Skugge och Jonatan Unge från aftonbladet.

      Radera
    3. Du förstår hur citattecken funkar, eller har du bara bestämt dig för att jag är idiot med samma humornivå som Jonathan Unge? I så fall vill jag - ödmjukt - berätta att internet är fullt av webbsidor där jag inte medverkar.

      Radera
    4. Jag vet men av någon konstig anledning dyker du upp på börskollen även fast du kör Unge-kolumner istället för börssnack. Nu vet man iaf att man inte ska klicka om det står Sparo 👍

      Radera
    5. Helt rätt! Jag lyckas nog helt enkelt inte dumma ner texterna till din nivå och det är helt och hållet mitt fel.

      Bra, då är vi överens. Ses aldrig!

      Radera
  2. Det är väl det enda som finns kvar att göra. En sista vift med vit flagg. Han vet att det redan är kört, han har antagligen familj där, barn. Ingen av dem kommer att lyfta sig från socialbidragsnivån under sin livstid. Det är så det ser ut, när staten tappat kontrollen. Inget hopp, ingen framtid. Det börjar litet, rätt långt bort från det fungerande samhället. Så småningom når det ut till fler och fler.

    Dystert? Ja. Men säg en enda del av Sverige som fungerar bra, med en sund framtid. En enda. Någon?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Örjan berättar ju om miljonvinster i sin butik och ändå är han ute i media igen och igen och berättar att han vill sälja pga hot. Jag fattar verkligen inte.

      Radera
    2. De som delar ut bidrag fungerar bra, sett ur de som suger ut dessa synvinkel. Har helt klart en framtid, bidrag kommer aldrig att avskaffas i Sverige, hur små de än blir.

      Skatteverket fungerar bra och kommer att försvaras av staten ända in i kaklet. Skatten tas naturligtvis ut på från dem som har hederliga vita jobb och som inte kan undfly den. Att Skatteverket kommer att vara sista institution som faller har främst att göra med att det är härifrån politikerna får sina pengar, dvs löner och förmåner.

      Radera
    3. För några år sedan tyckte jag att Skatteverket funkade bra. De hade alltid tydliga svar på allt. Men sista året i Sverige hade jag en aktiefondsförsäljning jag behövde fråga dem om. Jag satt i telefonkö i två omgångar, totalt över fyra timmar, och fick prata med runt fem handläggare på olika avdelningar innan jag kopplades till en som visste. Jag deklarerade exakt som hon sa, beskrev vad jag gjort under "Övriga upplysningar" och fick ändå bakslag av ännu en handläggare som inte kunde sitt jobb. Nya rundor med telefon och mejl innan hon vek sig. Så man kan säga att min tro på denna myndighet har fått sig en törn (eller tågkrasch).

      Radera
    4. Sparo, ja visst är det så, alltså att Skatteverket är satta först och främst för att säkerställa statens intressen. En sekundäreffekt kan vara, om man är tursam, att skatteslavarna tycker att det minsan är bra.
      Ett något mindre motståndskraftig skatteobjekt - du - hade naturligtvis givit upp långt innan du gjorde det. Klirr-klirr i skattkistan.
      Behandla kon väl så mjölkar hon bättre än om behandlas dåligt. Men kon finns bara i båset för att mjölkas och sedan slaktas för att ätas upp. Det sistnämnda är ännu inte införlivat i svensk lagstiftning även om man tyckte att det är helt OK att kor äter döda kor för några år sedan.

      Radera
    5. I mitt exempel blev det mer jobb för SKV utan att de tjänade pengar på det. Det är inte i statens intresse heller.

      Radera
  3. Igår stod polismyndigheten utanför vårt köpcentrum och försökte ragga folk till polisutbildningen. Nästan ingen vill bli polis längre.
    Jag förstod det här redan för tjugofem år sedan men vågade man ens andas om problemen så rycktes rasistkortet upp snabbt som attan.
    Många har verkligen varit naiva! Konfrontationskulturen mot den menlösa svenska. Visst, visst alla är inte likadana men tillräckligt många är de för att få hela samhället ur balans. Var det värt det? //Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade inte heller velat bli det. Särskilt inte i ett land där polischeferna sitter i tv och beklagar sig över hur svåra liv mördare har.

      Radera
  4. Ädelt att människor vågar tala sanning och upplyser oss andra om vad som händer, oavsett om det påverkar deras ekonomi negativt.

    Allt handlar inte om pengar Micke.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När man blivit vuxen (som många aldrig blir) vet man att allt handlar om pengar...

      Radera
    2. Nej, allt handlar inte om pengar, men så ädel så att man frivilligt vaskar flera miljoner av sina egna pengar tror jag ingen är.

      Radera
  5. Inte undra på att rekordmånga svenska ser negativt på utvecklingen i landet:

    https://dagensopinion.se/artikel/som-fler-tycker-det-blir-samre/

    /Max

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mm, det lät inte så upplyftande.

      Radera
  6. Örjan har nog inte helt gett upp om att detta går att vända. Är inte det vanligt att när man känner vanmakt utbrista något radikalt som man egentligen inte fullt ut menar/vill? Man säger det för att försöka få en reaktion.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast igen och igen? Ja, kanske.

      Radera
    2. Sparo hävdar ju igen och igen att polisen är i stort sett helt inkompetent. Detta i ett läge då alla fängelser är överbelagda med brottslingar som någon (polisen?) har gripit och nya fängelser byggs ut för att klara ännu fler interner (som polisen griper).

      Radera
    3. Jag vet inte om den i stort sett är helt inkompetent, så det har jag inte hävdat. Men menar du att sättet att mäta polisens effektivitet är hur många lediga platser det finns i fängelserna? Ett sätt att effektivt fylla fängelser är att fylla upp landet med fler människor, ett par miljoner faktiskt, särskilt från länder med helt andra lagar än Sverige. Det gör inte polisen bättre.

      Radera
    4. När skrev du något om polisen som inte var negativt?

      Radera
    5. I dina ögon antagligen aldrig, eftersom du vill att det ska vara så, men jag har t ex försvarat poliserna som var med vid ingripandet när George Floyd dog (https://sparosverige.blogspot.com/2020/06/bard-tweets-matter.html) och kritiserat när människor stör polisen med skitfrågor så att de får mindre tid att ägna sig åt riktigt polisarbete (https://sparosverige.blogspot.com/2018/05/polisanmala-facebookrecension.html). Men som sagt, man ser det man vill se, och man irriterar sig på det man vill bli irriterad av. I ditt fall min blogg :-)

      Radera
  7. Håller med om att det för den som verkligen tänker sälja sin butik vore smartare att inte gå ut i tidningen med sånt.Å andra sidan är det ju rättssamhället som sviker både handlare och ärligt folk som bor i dessa områden. Rättssamhället handlar ju om politik ’lag är frusen politik’ och där står polisen i första ledet. Polisen är de som syns och sedan måste lagstiftningen fungera, båda behöver ses över.
    Blev plötsligt nyfiken på om inte varje butik/handlare har rätt att själva bestämma om vilka som får komma in.Har aldrig ens tänkt på det men läste om tillträdesförbud i artikeln.Kanske någon här vet?
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det rättssamhället som sviker, men om man ändå tänker ta konsekvenserna av det genom att sälja (och det tror jag är klokt) är det bäst att bara göra det.

      Man får inte diskriminera på gruppnivå, men har du ett specifikt skäl att avvisa en person får du nog göra det. Om du kan.

      Radera
    2. Har inte costco ett sådant system där man måste vara medlem för att få handla? Isåfall bör det vara enkelt att dra in medlemskapet för den som snattar eller gör sig icke önskvärd på något sätt.

      Radera
    3. Det kanske kan vara en väg att gå. Det stora problemet tror jag ändå blir att kunna avvisa även om du har rätt att göra det.

      Radera
  8. Hm, tittade runt lite och som vanligt är saker inte enkla plus att de blir krångligare med fler lagar. Som grundregel är det skillnad mellan privata butiker och allmänna platser precis som min första tanke var. Av den anledningen förstår jag inte hur lagstiftaren tänkt med lagen om tillträdesförbud när man lagt till butiker tillsammans med badanläggningar och bibliotek.
    Privata butiker är alltså inte allmän plats och som huvudregel är det fritt för butiksinnehavaren att välja vilka som tillåts komma in i lokalen. Vilka som får eller inte får komma in i butiken regleras inte i lagen utan baseras på förhållandet mellan butiksinnehavare och besökare. Sammanfattningsvis kan alltså privata butiker neka personer tillträde till sina butiker utan att de först begått eller misstänks för brott förutom om det handlar om olaga diskriminering (det regleras i BrB 16 kap. 9 §).
    Här kan jag se framför mig en butik där medlemmar identifierar sig för att komma in, alternativt en butik som fanns före snabbköpens tid där alla varor fanns bakom disk och butiksbiträdet tog fram de varor kunden ville köpa. Det här går inte ihop med att butiker som regel vill att många kommer dit, fler människor betyder fler köp och mer pengar. Poängen är att det går att ändra för den som vill och vågar ta av sig offerkoftan.
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. I praktiken är det nästan omöjligt för handlaren att utnyttja den rätten. Särskilt om han opererar i ett område där blåljuspersonal knappt vågar åka in i.

      Det blir nog mer bakom disk och att kunden få ringa på dörren för att komma in, men svårt i livsmedelsbutiker.

      Radera
  9. I princip håller jag väl med om att det är självmål att lufta butikens utsatthet i detalj. Alla presumtiva köpare borde vara vaksamma på förekommande problem, o att få dem presenterade i dagspressen osminkade skulle ju inte låta min köpvilja ligga kavar på samma nivå.

    Sedan har jag bara ryggradsreaktionen hos mig då att hoppas butiksägaren har röstat mot den utvecklingen han nu blivit drabbad av ett decennium eller två, då har han min sympati. Annars inte så mycket.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det vore en annan sak att lufta problemen anonymt, men som sagt, när jag googlar den ena ägaren (och det lär man väl göra innan man köper en rörelse) är problem allt jag får upp.

      Radera
  10. Förmodligen så hoppas de att lite medial verksamhet skall få fart på polisen 🤷🏻‍♂️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får inte den känslan. Särskilt inte för Örjan som hade prövat det tidigare utan resultat.

      Radera
  11. Håller med dig i mycket i din text, men vad tycker du om min fundering.

    Efter flykting vågen 2015, då tror jag att många flyktingar fick förtur på hyresrätter , varpå svenskar fick buda högt på insatslägenheter För att skaffa boende pga av för lite hyrdes rätter.
    Då går priser upp när alla slåss om samma boende, sen säljs dom och personer tjänat mycket pengar, och då blir det segeration som politiker tycker. Vems fel är det då?
    Detta är min åsikt om vad tror har hänt.
    Bra blogg som lyfter de mesta samtalen 👍

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snarare i så fall för att kommuner köpt bostadsrätter för att täcka behovet och därigenom pressat upp priserna:
      https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/rLejMe/kommuner-koper-bostadsratter-till-nyanlanda-for-cirka-100-miljoner

      Men effekten blir ju densamma.

      Radera
  12. Fy f vilket mörker för dessa stackars företagare, lider med dem verkligen. Men man kanske kan gissa att de själva samt deras anhöriga röstat för detta vansinne och isf får de helt enkelt skörda frukterna av de värdelösa besluten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte utan att man hoppas både det och att de är riktigt hemska människor. Annars finns det ingen rättvisa i världen.

      Radera