tisdag 19 mars 2024

”Kartlägg de rika”

Nu tar vi nästa rond angående det där förmögenhetsregistret jag bloggade om för en månad sedan. Den här gången är det miljöpartisten Annika Hirvonen som behöver medial uppmärksamhet för sin språkrörskampanj som bestämde sig för att slå lite på de rika igen.

Det är lätt att tänka att regeringen helt enkelt inte vill att vanligt folk ska fundera så mycket på hur mycket rikare de rika har blivit. Hellre ska folk jämföra sin egen fattigpension och otillräckliga sjukförsäkring med flyktingarnas förmåner. Så kan vi ställa samhällets mest utsatta mot varandra.

Jag vet inte hur hon fick in flyktingarna i resonemanget, men miljöpartister lyckas som regel göra det. Själv vet jag inte vad poängen är med att jämföra sin egen ekonomi med någon som har mer. Som jag fastslog senast jag skrev i ämnet betyder inte det faktum att andra har mer eller mindre än jag att världen är orättvis. Det vore väl märkligt om alla hade exakt lika mycket, oavsett vilka inkomster och utgifter vi skaffat oss.

Och faktiskt tror jag att Annika Hirvonen har fel i att människor i allmänhet är upptagna av andras förmögenhet. Vad kollegorna tjänar är en sak, men är det intressant hur många miljoner familjen Wallenberg har på banken? Fast eftersom Hirvonen vill ha transparens har jag ett annat förslag. Vad sägs om att varje gång en politiker eller annan skattefinansierad tjänsteman intervjuas redovisas månadsinkomsten och förmånerna?

Annika Hirvonen, 75500 kr, fria resor, övernattningslägenhet och tre månaders sommarlov, du håller alltså med LO-ordförande Susanna Gideonsson, 127000 kr, om att framgångsrika börs-vd:ar tjänar för mycket?
 Det tror jag skulle få en och annan fattigpensionär att fundera över vad som är viktigast för sina politiska företrädare, förbättrade pensioner eller att den egna lönen fortsätter att ticka in på kontot.

65 kommentarer:

  1. Klockren analys. Tack för att du enkelt sätter ord på vad man spontant känner...

    SvaraRadera
  2. Man börjar nästan ana hur det kan komma att se ut i Sverige framöver. Först förmögenhetsregister, sen förmögenhetskatt.

    Hur har ni det i Norge, visst är det väl typ 1 procent på belopp över 1,5 miljoner NOK?




    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lite mer komplicerat än så här, men i stort sett har du rätt.

      Radera
  3. Hoppas nästan att Hirvonen blir nästa språkrör.
    Hon ger tillräckligt mycket khmervibbar för att bli miljöpartiets dödgrävare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men det lutar väl åt Amanda Lind.

      Radera
  4. Vill bara tillägga att de hutlösa löner och förmåner politiker tillskansat sig, betalar vi med tvång. Börs-vdns inkomst betalar vi ingenting för, om vi inte frivilligt väljer att köpa bolagets produkter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, på det viset är det stor skillnad. 4-5 procent ville betala Hirvonens lön, men alla tvingas göra det.

      Radera
    2. Det tror jag inte, 4-5% ville ha MP i riksdagen men de tyckte nog att "någon annan" eller "de rika" skulle betala hennes lön.

      Radera
    3. Ja, men de vill nog ändå hellre betala Hirvonens lön än moderaternas.

      Radera
  5. Samtidigt tjatas det om bostadsbrist och att unga vuxna inte kan flytta från sina föräldrar.
    Är det ingen som ser kopplingen mellan ett "förmögenhetsregister" och att de som har "förmögenhet" (var går gränsen?) kommer att flytta kapitalet till något annat än ISK (som är lätt att beskatta).
    Ser ingen annan än jag att resultatet kommer bli ännu högre bostadspriser? För om "de rika" ska beskattas mer för sitt kapital, så kommer dyr konst, smycken, bilar och båtar att bli populärare som investering. Och fastigheter.

    I min familj, med tonåringar och unga vuxna som mer eller mindre bor hemma (när de inte säsongsarbetar, reser eller pluggar nån annanstans) så kommer vi inte att ha några problem med att sälja av aktier/fonder för att köpa bostad till barnen när det behövs. Särskilt om det liggande kapitalet ska beskattas "för att vi är rika". Om alla (okej, många eller de flesta) med större kapital gör så och låter den köpta fastigheten (bostaden) stå tom tills behovet uppkommer så kommer det finnas massor av tomma lägenheter och samtidigt bostadsbrist. Särskilt som reglerna för uthyrning av tex brf är ganska strikta.
    Smart plan!

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, var går gränsen? Först brukar det låta som att de pratar om de allra, allra rikaste, men skrapar man lite på ytan tycks "Alla som har en ISK" vara en definition på vilka som borde straffbeskattas betydligt högre.

      Radera
    2. Sen kommer de på att de med störst förmögenhet hotar att lämna landet med hela sitt kapital så då införs specialregler. Vet inte om reglerna var för de över en viss summa i förmögenhet eller om det faktiskt var speciellt utpekade personer som fick undantaget (HM-familjen bland annat).

      På den tiden vi hade fastighetsskatt så slapp utlänningar (dvs de som inte var skrivna i Sverige) betala. För det skulle vara så krångligt att få in pengarna. Det problemet har de inte i andra länder.

      Spargrisen

      Radera
    3. Jag minns inte heller, men det blir hur som helst fel när man måste göra en massa undantag för att systemet inte ska paja direkt.

      Radera
    4. Spargrisen, tidigare förmögenhetsskatt i Sverige inkluderade det sammanlagda värdet av tillhörigheter i form av bankkonton, fastigheter, aktier, fordon och andra privata tillhörigheter.
      När förmögenhetsskatten återinförs i Sverige kommer naturligtvis dessa att inkluderas. Lägg därtill att då alla transaktioner sedan avskaffandet nu är digitala och alltså spårbara (och kontantköp alltså i princip avskaffade vad gäller större belopp) kommer att innebära att fler saker kommer att inbegripas inom begreppet förmögenhet. Det betyder naturligtvis att om du inte kan visa varifrån dina medel du gör inköpen av förmögenhetsklassade saker så kommer det att registreras och med stor sannolikhet förverkas till staten (antingen direkt eller efter förenklad domstolsprövning).

      Degen måste in, så är det bara. Det finns ingenstans att fly - om du inte vill lämna landet. Men då träder naturligtvis Exit-skatten in (utreds nu, tänkt ersätta 10-årsskatten vid flykt utomlands).

      Radera
    5. Det är ingen ljus bild du målar upp, men tyvärr kan jag inte säga att jag tror du har fel.

      Radera
    6. Det har pratats om att undanta bostäder, bilar och båtar(!) (inte skepp eller fartyg) från den nya "rikemansskatten" just för att yngre människor har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Jag kommer som sagt inte skämmas för om jag säljer av aktier och fonder för att köpa en bostad, även om den inte kommer användas på flera år.
      Även om det var meningen att den gamla förmögenhetsskatten skulle inkludera alla tillgångar så är jag ganska säker på att många "glömde" att redovisa både Zorntavlor och gammelfarmors diamantsmycken.
      Och när man skulle redovisa fastighetens standard inför taxeringen så fanns det sällan helkaklade badrum (värt 3 poäng, annars 1 poäng), det saknades alltid en rad kakel närmast taket.

      Spargrisen

      Radera
    7. I Norge är konst fritt från förmögenhetsskatt, men jag tror ändå inte att tavlorna farsan gjorde i sin ungdom hade värderats så högt.

      Radera
    8. Svar till Spargrisen: om jag minns rätt var det lite liknande i Spanien för manga ar sen, om huset inte var färdigbyggt blev det lägre skatt, sa manga som hade ett hus där byggde aldrig riktigt färdigt, det saknades nagon byggdetalj.
      Och i Grekland blev det panik när de hamnade i ekonomiskt trangmal. Det finns nagon bild nagonstans där alla swimmingpooler hade blivit övertäckta eftersom det skulle orsaka högre skatt.
      Inte konstigt att svenskarna ocksa försökte smita undan när marginalskatten var 80%!!
      /Annika

      Radera
    9. Det där med att inte bygga klart har jag hört från Italien, men kanske gäller det flera länder.

      Radera
  6. Väl skrivet, skrev själv ett liknande inlägg i söndags men inte publicerat än. Ja man blir så förbannad och irriterad. Hur vore det om fler började jobba själva istället för att skatta sönder de som jobbar och sparat ihopa lite för egen maskin.
    Politikerodågor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den där blinda tron på att man kan skruva på vilka parametrar som helst utan att det blir någon ändring. Människor som hårdbeskattas kommer inte fortsätta att jobba och tjäna pengar på samma sätt som tidigare, i alla fall inte i Sverige. Det kan en idiot räkna ut, förutsatt att vederbörande inte är politiker.

      Radera
    2. Bra slutkläm där med idiot och politiker det blev dagens första skratt! Synd det är helt sant dock...

      Radera
    3. Ja, skrattet fastnar lite i halsen.

      Radera
  7. Det är väl inte bra om dom ekonomiska klyftorna växer i samhället?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det är svårt att svara kategoriskt ja eller nej på den frågan. Det är inte bra om det beror på att de som har det sämst ska få det sämre, men i Hirvonens debattartikel nämns inte ens det. Hon fokuserar helt och hållet på att de rika ska få det sämre så att skillnaderna mellan rik och fattig på så vis blir mindre och vem vinner på det? Klart är att Sverige har små ekonomiska skillnader mellan de rikaste och de fattigaste jämfört med andra länder. Betyder det då per definition att Sverige är framgångsrikt och att de mest utsatta har det bra? Absolut inte!

      Radera
    2. Ingen önskar det heller, men att staten sönderbeskattar vissa och samtidigt snor åt sig av redan beskattade tillgångar än mer är ingen väg framåt och har aldrig varit. Kolla hur det gick i Norge som upprepade vad Sverige gjorde på 80 talet. Vinner Norge på denna högre förmögenhets skatt i längden tror du?...

      Radera
    3. Det som talar för Norge är att norrmännen i större utsträckning upplever (och med all rätt skulle jag säga) att de får något tillbaka, att skatten inte bara slukas av ett svart hål. Men med det sagt kan man inte dra det hur långt som helst, det märker Gahr Støres regering på opinionssiffrorna.

      Radera
    4. Varför skulle det inte vara det? Vissa gör nytta, vissa gör det inte. I ett samhälle där handlingar har konsekvenser kommer klyftor att uppstå. Vi behöver mycket större klyftor. Priset för att vara oduglig är inte på något viss tillräckligt högt.

      Radera
    5. Anonym13:24."Vi behöver mycket större klyftor" utveckla tack.

      Radera
    6. Varför vi behöver klyftor? Det ska inte gå att leva gott på andras bekostnad. Det ska däremot gå att arbeta och spara sig till ett hyfsat välstånd. Vi har för många icke-produktiva människor som lever alldeles för gott och alldeles för många som sliter bara för att bli beskattade in på bara skinnet av ett korrupt system. Sänk eller ta bort majoriteten av skatterna, sänk eller ta bort majoriteten av bidragen. Resultatet är ett bättre, rättvisare samhälle med, just det, ökade klyftor.

      Radera
    7. Anonym 17:01.Jag befarar att du inte är frisk, sök vård.

      Radera
    8. Kom igen nu, Anonym 21.15. Om det var ditt bästa argument hade det varit ärligare att säga "Jag är helt svarslös och får anse mig besegrad i diskussionen".

      Radera
  8. Det som driver världen är inte girighet, utan det är avund.
    Avund är den minst roliga av alla dödssynder. Alla andra dödssynder kan få en att må bra, men inte avund. Den är endast en negativ, självförstörande psykisk tillstånd... närmast en psykisk sjukdom.
    Själv håller jag inte på med avund. Behöver aldrig avundas någon, det finns helt enkelt inget att avundas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, jag tycker nog att avund går att vända till något positivt, att man kan bli sporrad av det. Dock bygger det på att man tittar inåt, funderar över vad man själv kan göra för att lyckas, inte att försöka sätta krokben för andra att göra det.

      Radera
  9. Politiker och blöjor ska man byta ofta. Och av samma anledning!

    SvaraRadera
  10. Det mest skrämmande är tyvärr inte att en lågbegåvad, på alla sätt och vis priviligerad kommunist helt utan självinsikt uttalar sig på det här sättet. Mycket värre är att vi alla känner, kanske till och med uppskattar och umgås med, människor som uttalar sig på liknande vis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju det som gör att det kan bli politisk majoritet för sådana här förslag.

      Radera
  11. Här var det mycket gnäll idag. Först vill jag säga att det för min del kvittar om vi har förmögenhetsskatt eller inte, har levt både med och utan och det är bara att anpassa sig, det har människor alltid fått lov att göra oavsett vilket land eller styre vi levt i.
    En sak jag brukar fundera på när jag känner mig gnällig är hur mycket jag själv tycker är en lagom lön för politiker. Skulle jag (eller du), om jag hamnar i riksdagen, jobba för att sänka det egna arvodet? Vilka beslut skulle jag arbeta för och kunna stå för? Hur skulle jag vilja prioritera mellan olika poster i statens eller kommunens budget?
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst blir man tvungen att anpassa sig till lagarna. Det betyder ändå inte att jag tycker att man ska straffas för att man konsumerar för lite.

      Det som stör mig mest med riksdagsledamöternas situation är inte lönen utan förmånerna. Fria resor med taxi, tåg och flyg, sjukvård, bokföringshjälp, övernattningsrum, tre månaders sommarlov och ett långt jullov. Däremellan tre dagars arbetsvecka helt fritt från närvaroplikt.

      Radera
    2. Översatt: "Det kvittar om vi blir bestulna". Skön inställning!

      Radera
    3. Det var det väl ändå ingen som sa?

      Radera
    4. Till Anette, förmodligen hade jag inte själv lobbat för att få sänkt egen lön i den situationen. Men just därför ska de inte ge sig själva lön. Hur många har den möjligheten egentligen? Och jag kan lova att det hade inte varit några som helst problem att få tag i 349 personer som mer än gärna jobbat för halva den lönen, även utan de skamlösa förmånerna.
      Jag hade själv sett att riksdagsledamot var nästan oavlönat. Jag tror vi då hade fått in människor som är intresserade av att förbättra landet, snarare än att gynna sig själva då.

      Radera
    5. Det fanns ju faktiskt en tid när riksdagsarbete var något man gjorde 1-2 mandatperioder och sedan återgick man till sin vanliga profession. Nu blir man en slags politiker redan i ungdomsförbundet, ibland innan man fyllt 18, och sedan är man det till pensionering.

      Radera
  12. Fria resor med taxi är viktigt för miljöpartister i riksdagen, det är sedan gammalt, lex Ruwaida.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jadå, och hon är långt från den enda. Om jag minns rätt var MP i en undersökning ett av de partier som åkte allra mest taxi. De hade t ex en ledamot som bodde bredvid Upplands Väsbys pendeltågsstation och som nästan varenda dag tog taxi till riksdagen istället för att ta tåget.

      Radera
    2. Den mest kända är väl den Miljöpartist (minns inte vem det var) som tog flyget från Arlanda till Bromma? Möjligen var det så att planet stod på Arlanda men politruken vägrade ta sig dit ("det är för långt att åka snabbtåg i 20 minuter, jag tar taxi i 25 minuter istället") så planet var tvungen att flyga till Bromma och plocka upp sina passagerare. Där en av passagerarna är en sån som lobbar för att Bromma ska läggas ner.

      Radera
    3. Det var Fridolin. Någon gjorde en skämtteckning med reklam för "Fridolinjen Bromma-Arlanda 0 kr".

      Radera
  13. Hehe, ditt sista citat där sätter verkligen huvudet på spiken! 👌

    Vad säger engelsmännen, eller eg från spanjorerna då jag tror det är från Cervantes Don Quixote, ”The pot calling the kettle black.”.

    Har massa fel o brister som människa, men vara avundsjuk mot medmänniskor är inte på tapeten, definitivt inte rörande något så fånigt som deras ekonomiska status, hur påverkar det hur väl jag lever?
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag tycker verkligen att makthavarnas löner borde belysas oftare eftersom det är våra pengar de lever på.

      Nej, är jag avundsjuk handlar det om annat än hur mycket pengar de har, eller ens tjänar.

      Radera
    2. Använda prepositioner korrekt när jag skriver i stridens hetta är en av mina brister, även om jag mycket väl vet bättre 😂
      /JB

      Radera
  14. Jag tycker att man ska göra tvärt om, kart lägg de som kostar mest pengar. Men då kan ju nån bli kränkt .

    Alla har ett eget ansvar över sin ekonomi, även politiker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att det redan kartläggs alldeles för mycket, men jag håller med om att de människor som sköter sig själva också borde lämnas mest i fred.

      Radera
  15. Bästa inlägget i år! :D både extremt roligt och helt rätt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, tack! Jag håller inte riktigt med, men vem är jag att klaga :-)

      Radera
  16. Sitter å irriterar mig på schablonbeskattning av fonder - alltså de andelar som man har utanför ISK/Kapitalförsäkring. För de beläggs med ytterligare en skatt, utan att den motsvarar en inkomst. Så slår man ihop alla dessa skatter får man ett hum om hur stor fondförmögenheten är. "Det drabbar ingen fattig" - jo, men sparsam.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag drabbas också av en schablonskatt på fonder och visst känns det surt. Ska de beskatta våra fonder kan de stå för det, lämpligtvis genom att beskatta eventuell vinst när vi säljer. Inte för att vi äger.

      Radera
  17. Det känns också som att MP gått ett steg till vänster för varje nytt språkrör. Kanske logiskt eftersom vänstersidan i politiken gått från tre till fyra partier, ett tag fem.

    SvaraRadera
  18. Det finns forskning på att där folk är lyckligast så är dom ekonomiska klyftorna mindre, som tex dom nordiska länderna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns forskning på lite av varje. Hemmafruar är lyckligare än yrkesarbetande kvinnor, men jag är inte beredd att förbjuda kvinnors lönearbete för det.

      Radera
    2. Sparo-foliehatt

      Radera
    3. Kan du utveckla det? Men läs de här länkarna först.

      https://www.dailymail.co.uk/news/article-2381647/Stay-home-mothers-happiest-Women-dont-return-work-suffer-feelings-boredom-worthlessness.html

      https://slate.com/news-and-politics/2006/03/why-feminist-wives-are-unhappy.html

      https://www.dailymail.co.uk/news/article-3634473/The-job-makes-happiest-Housewife-Survey-finds-stay-home-mothers-satisfied-profession.html

      Radera