söndag 10 mars 2024

Två överblivna rum

Efter förra veckans sågning i kommentarsfältet (som jag i och för sig manade fram lite grann) undrar jag om ni är redo för ännu ett videoklipp. Till mitt försvar är den här videon flera minuter kortare och jag har också tagit till mig kritiken om att rörliga bilder måste ha en funktion.

Så. Då är jag färdig med försvaret, så nu kör vi. Dagens I-landsproblem – rum jag inte använder. Här kommer filmklippet med bakgrund så att ni vet vad jag pratar om.

Massor av människor har ont om plats, jag har för mycket. Biodlingsverkstaden tillbringar jag ganska mycket tid i på sommaren och hösten, särskilt i samband med slungningen när hundratals ramar ska skrapas rena, en del vax skäras bort för omsmältning, medan övriga ska sorteras för användning till våren.

Det andra rummet är ett jättetrevligt vardagsrum dit jag gärna bjuder in gäster. Eftersom katterna inte har tillgång till rummet är det ingen risk att det stökas ner mellan användningarna. Förutom nu då, när jag använt det som marknadslager och allmänt soprum.

Som jag nämner i videon har jag badrum på övervåning, bredvid sovrummet/arbetsrummet, så ska jag flytta ner hit vintertid (eller permanent) åker jag på att värma upp badrummet med el. Nu håller det värmen tack vare att rummet bredvid värms upp hela vintern.

Summa summarum: De två rum jag tycker bäst om i hela huset, och som jag blev kär i redan på visningen, används som förråd oktober-mars och jag har ingen lösning på det. Att värma upp dem med el är dyrt, att värma upp dem med ved tar tid jag inte vill offra.

44 kommentarer:

  1. Ehhhhhh … En video om två rum som används till ”kan vara bra att ha”-saker, i ett hus som är för stort? Nja.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan du utveckla kritiken? Nu går den över huvudet på mig.

      Radera
  2. Om det är dina favoritrum, som du antyder, så förstår jag inte prioriteringarna. Vad är poängen med att spendera ett liv där man inte nyttjar det man äger, för att det är för dyrt med värme? Borde finnas rimligare lösning.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske, men jag kommer inte på den. Huset har en luftvärmepump, placerad på ett sånt sätt att den knappast skulle värma denna del av huset till en vettig nivå med mindre än att jag vrider upp den rejält. Kanske borde jag installera en till, men en rimligare prioritering vore att isolera först. Övervåningen värmer jag med ved och jag vet inte om jag skulle orka springa och elda i hela huset samtidigt. Jag gör det vid enstaka tillfällen och det är ett fasligt flängande.

      Radera
    2. Vore jag dig så skulle jag konsulta någon kunnig på området. För att avgöra vilka åtgärder som är effektiva att göra och i vilken ordning. Gamla hus kan behöva en del omtanke. Men du verkar ju gilla att fixa själv också. Värme är ju livskvalite menar jag.

      Radera
    3. Det kan vara klokt.

      Egentligen tror jag att nya hus kräver mer omtanke. De gamla har bevisligen överlevt mycket medan nya hus kan vara helt felbyggda.

      Radera
    4. Installera en luft/luft-värmepump till. Den värmer snabbt och under nätter och övrig tid när rummen inte nyttjas kan du använda timerfunktionerna som finns för att stänga av eller hålla låg värme. Isolera är också bra men mer jobb.

      Radera
    5. Kanske blir det så. Samtidigt känns det som att isoleringen borde göras innan, annars blir det nog en del dubbeljobb.

      Radera
  3. Tycker det är trevligt med videos ibland så att man ser hur du har det. Blir ännu roligare att läsa bloggen när man vet lite hur du bor/har det. Tycker dem har ett bra syfte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det, det var så jag tänkte. Plus att jag tror att det är ett reellt problem för många att optimera den boyta man redan betalar för, så kanske kan mina problem ge andra något för egen del.

      Radera
  4. Jättekul att se, även om jag aldrig skulle vilja bo sa själv, men det far mig att känna mig nöjd med den ordning jag har här hemma. Jag hade ju ukrainare här förut som gärna ville tjäna lite extra, sa de fick "nöjet" att ga igenom och städa alla mina skap och garderober, sa nu är det ordning pa mitt torp. Vill gärna se fler videor.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror aldrig att jag skulle få ordning utan att jag skapat den själv. Jag är överhuvudtaget inte mycket för att leja ut jobb, men städning skulle nästan inte gå.

      Radera
    2. Det är en lyx jag unnar mig, att ha städhjälp. Tvätt och matlagning och annat är inga problem, men jag hatar verkligen att städa. Dessutom hjälpte jag ukrainarna att tjäna lite extra.
      /Annika

      Radera
    3. Jag är inte heller överförtjust i städning, och det är väl en sak att hyra in någon som skurar golv, men att låta någon annan gå igenom och skapa ordning i ett skåp skulle bara stressa mig.

      Radera
  5. Går det inte att "fixa" ett badrum på nedervåningen?
    Då har du i alla fall möjlighet att flytta ner och det kan vara bra att ha i framtiden då vi inte blir yngre.
    //Stefan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tveksamt. Då ryker nog ett av dessa två rum helt eller delvis till badrum. Det jag möjligen kan göra är att skaffa ett badrum i källaren, men det underlättar inte ålderdomen. Å andra sidan, den dag jag tycker att det är fysiskt besvärligt med flera våningar gör jag nog ändå klokt i att flytta. Ett stort boningshus och en tvåvånings jättelada ska användas av någon som har utbyte av det.

      Radera
  6. De lämnade verkligen allt förra ägarna. Fina gamla möbler som hör ihop med gården och kanske har gått i arv några generationer, hoppas du bevarar det. Håller med föregående talare om badrum, vore ju bra att ha ett på nedervåningen. Fint att se en del av ditt boende, gärna mer fortsättningsvis, sådär en trettio år framåt. Riktigt färdig blir man väl aldrig, tänker att du är modig som har gett dig in i ett sådant projekt. På egen hand i ett annat land!/Eme

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gamla möbler, mat i kylen, kläder, katter... De skulle flytta utomlands och målet var att alla ägodelar skulle få plats i bilen.

      Nej, riktigt färdig blir man nog aldrig. Jag tror inte ens att det är önskvärt.

      En del tycker att det var modigt att flytta, andra att jag är en fegis som drog.

      Radera
  7. Det verkar som om du borde se över uppvärmningen.Några tankespår som kanske kan hjälpa dig att komma vidare:
    Toalett med dusch på bottenvåningen kan vara bra både till gäster och när du en dag blir gammal.
    Ordna ett förrådsrum även inomhus för sådant du nu inte har en given plats för.
    Uppvärmningen är ändå viktigast även om den inte behövs hela året.
    Hälsar en som gillar att hitta inredningslösningar och som på äldre dagar bor bekvämt i lägenhet.Kan dock sakna kallskafferi och källare samt vedspis som jag haft större delen av mitt liv.Läser din blogg med behållning även om jag är en helt vanlig pensionär/Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uppvärmningen, men ännu mer isoleringen som är extremt undermålig.

      Som jag skrev högre upp, den dag jag tycker att det är fysiskt besvärligt med flera våningar gör jag nog ändå klokt i att flytta. Och hur man än bor verkar man sakna saker. Jag saknar enkelheten och badkaret från min lägenhet. Åtminstone det sistnämnda borde gå att få till.

      Tack, kul att du läser! Dialogen med läsare tycker jag är hela grejen med en blogg.

      Radera
  8. Då väntar vi på uppföljaren, video från övervåningen. Det kanske gör att man lättare fattar (eller inte) varför du inte använder nedervåningen på vintern. Jag håller både med att det är vettigt att spara samtidigt slöseri att inte använda ett rum du tycker om.
    Ligger även köket på övervåningen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har inte så mycket att säga om övervåningen just nu, men så småningom ska jag renovera ett rum där och då blir det nog både bilder och video.

      Köket är på nedervåningen. Lite varmare där (men inte mycket), kanske just för att jag stängt de två rummen ute från luftvärmepumpen.

      Radera
  9. När byggdes huset,tror inte det framgår?Äldre tiders hus värmdes ju inte med el så då borde det finnas en murstock och ofta fanns ju en vedspis plus kakelugnar eller som jag växt upp med en vedpanna/vedspis med vattenburna element.Det kunde vara kallt om fötterna på morgonen men det var bara att ta på raggsockor och elda i spisen så blev det snabbt varmt i huset.
    Förstår att du inte hinner tänka på allt.Du fick ju bin att tänka på med allt som hör till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 1930-talet tror jag. Murstock finns och fyra kaminer. Utan det vore huset obeboeligt på vintern. Dock inte vattenburen värme, men det är också något jag funderat lite på.

      Radera
  10. Min slutsats efter att ha köpt och bott i mitt första hus i 8 år är att den optimala bostaden är så liten som man kan komma undan med, och fortfarande trivas.

    Jag tror att den perfekta fördelningen av utrymmen vore ett minimalt boningshus och en lada, eller ett överdimensionerat garage för övriga aktiviteter.

    Jag gillar för övrigt golven i dina extrarum.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hellre stor lada än bostadshus. I Sverige går det att få tag i, men här har alla fastigheter med stor lada också ett stort bostadshus, oftast mycket större än mitt, som ändå är för stort.

      Radera
    2. Håller med FattigApan. När jag var yngre trodde jag att 200kvm var minsta okej storlek på hus. Nu med lite mognare ålder, och kanske inte minst pga att jag insett hur lite jag (och kanske de flesta av oss?) använder extra rum, och de prylar de är fyllda med, instämmer jag helt i resonemanget att man ska ha så litet man kan komma undan med.

      Gissar på att min egen sweet spot ligger kring 100 kvm. Och skulle gärna ha ett garage (som det går att parkera i, dvs inte fyllt med skräp som bara ska förvaras). Sovrum, kök, vardagsrum, plus ett kontor, och om jag får vara girig, kanske ett litet bibliotek/tyst rum. Det som fyller ut resterande kvadratmetrar i det tänkta huset är apparatrum, rejäla garderober och skafferi.

      Uppväxt på 200kvm, plus bodar och uthus, men dessa var alltid konstant fulla med så mycket bråte att det inte gick att använda. Lite synd, då cykelförrådet hade en riktigt rejäl, gammaldags, snickarbänk. Vilket jag faktiskt knappt visste om, fören i övre tonåren.

      Radera
    3. Räknar jag bort fysiska hobbies som biodling och snickrande behöver jag nästan ingen plats alls. En arbetsplats med dator, pärmar och böcker, säng och plats att laga och äta mat. Allt detta går att rymma i en husvagn på 9 kvm, men jag vill lyxa till och ha kanske 3-4 gånger större. Det anses fortfarande extremt nedbantat.

      Det är det som är risken med stora ytor, att de fylls upp. Hur många har inte bilen utanför garaget året runt eftersom själva garaget är fullt. Helt okej om det är med saker som används, men när det är förråd bara för att man inte tar sig i kragen och rensar är det illa.

      Radera
  11. Ibland kan det vara värt att tänka om helt. Vi hade ett mindre kök med matplats som var vänt från gårdsplanen samt en stor sal vänd mot gårdsplanen. Salen användes vid jul och vid större fester/sammankomster, däremellanblev det förråd. Tog en vecka att städa ut allt inför användning. Vi gjorde om det till ett stort kök med matsal på 40m3. Efteråt var vi alltid där, barnen gjorde länsordförande, jag jobbade. Det var där vi alltid var. Skulle ha gjort det från start

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du rätt i. Kul idé och bra att det blev lyckat.

      Radera
  12. Tycker bara det är skoj att få se lite grann av din vardag o gillar kåken, älskar ju detta lite äldre!

    Sedan kanske jag uppskattar dina texter ännu mera, men inte utan undantag, ditt inlägg om tomtar o julen som avslutades med ett komplett skrattkrampsutlösande vansinnigt leende blev det självklara julutskicket till min 3k följare på FB. 😊

    Min kåk är så underutnyttjad att det liknar skam.

    Vardagsrum, sovrum o kök är det som används till 99.9%.ja, en mugg med dusch förstås. Sedan musikrummet där jag aldrig verkar bli klar med hemstudion, men där jag knallar in när det kliar i mig att spela piano o hålla improvisation o pianospel igång.

    Annats är det två tomma mindre rum, en matsal som mest blivit uppläggningsyta, dessa stängs var vinter utom matrummet från uppvärming. Två hallar man kunde göra något vettigare med o ett extra badrum med badkar som mest går under radarn.

    Men men, jag trivs med allt annat kring mitt boende, o skulle jag snubbla över en ny kvinna där tycke uppstår så finns det gott om utrymme för henne att ta plats i huset.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lisbeth Sallander i Millennium-trilogin köpte en lägenhet med typ 50 rum där hon började använda tre och lät resten stå tomma. Jag börjar förstå problematiken.

      Radera
    2. Nja, inte 50 väl, men det skrevs i boken att det var Percy Barneviks gamla lya där pa Söder (om jag minns rätt).
      /Annika

      Radera
    3. 10-rummare på 650 kvm tycks vara en slags förlaga:
      https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/e15bL4/har-ar-sveriges-storsta-lagenhet

      Radera
  13. Kul att se en video ibland. Ser också fram emot några videosar om biodling när bina har vaknat. Du är väl snart expert och kan börja anordna kurser i biodling?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får fixa det. Är imponerad av biodlare på Youtube som får till det. Själv känner jag att jag skulle behöva en kameraman för det är mycket att hålla reda på när man är inne i kupan. Särskilt tidigt på året, kyla gör att det blir bråttom.

      Långt ifrån expert och ännu längre från att hålla kurser. Men sedan i vintras är jag certifierad biodlare, så det tar sig. Om 10-20 år kanske jag har ett hum om vad jag pysslar med :-)

      Radera
  14. Det hade varit intressant att få se hela huset (alla rum) i en film eller två.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade blivit lite mer "hemma hos" än jag skulle vara bekväm med.

      Radera
    2. Fullt förståeligt. Personlig men inte privat.

      Tom-Hjördis

      Radera
  15. Det påminner lite om huset där jag växte upp. Gammalt sekelskifteshus (alltså förra sekelskiftet) där de gjorde något fel när det skulle vinterbonas och isoleras. Golven på nedervåningen var iskalla och dragiga. Det fanns bla ett arbetskök, matsal och vardagsrum på nedervåningen och där var vi så lite som möjligt vintertid. I princip bara för att äta. Vardagsrummet, som hade öppen spis, användes nästan bara när vi hade gäster. På övervåningen fanns sovrummen och ett badrum (med badkar). TVn hade vi i föräldrarnas sovrum, för vi barn vägrade att vara på nedervåningen vintertid.

    Vi hade vattenburen värme och ett rör gick under badrumsgolvet. Vi hade utekatter, dvs de skulle inte vara inomhus när vi inte var hemma och en gång så letade vi länge efter dem när vi skulle iväg någonstans. Till slut tittade nån av oss in i badrummet och där låg de, mitt på golvet där det var som varmast! De var inte glada när de blev utkörda.
    Bor i ett något nyare hus nu. Det enda jag saknar från barndomshuset är kakelugnarna som fanns i alla sovrum.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det fanns en när de överhuvudtaget inte var så noga med isolering. En luftspalt på några centimeter blir ju betydligt billigare :-(

      Är det så man definierar utekatter? Mina får bestämma själva, men eftersom det inte finns kattlucka får de leva med valet tills nästa gång jag kan släppa ut/in dem.

      Kaminerna är en favoritplats för mina katter, men de kan ändå med berått mod bestämma sig för att gå ut när det är -20 grader, så de verkar inte så väldigt temperaturkänsliga.

      Radera
    2. Det trista med isoleringen var att det gjordes ett ordentligt tag där i början på 70-talet (av riktiga inhyrda snickare). Jag minns att det fanns rullar med gullfiber överallt i huset. Men hur lagrena lades från trägolvet, gullfibern, nånting i botten, osv, innan man kom ner till källare/torpargrund/krypgrund (lite olika i olika delar av huset), har jag ingen aning om. Vi barn fick alltid höra att vi skulle hålla oss undan för annars skulle saker bara förstöras. Sen fick vi höra att vi aldrig hjälpte till. Aldrig blir de vuxna nöjda!
      Men om man hade fått vara en frågvis unge så kanske någon hade insett att det skulle bli iskalla golv med mycket drag.

      Vet inte hur utekatt definieras, våra var både inne och ute men fick inte vara inomhus när ingen var hemma. Vi hade inte heller kattlucka och på den tiden var det knappt nån som hade hört talas om katt-toalett-sandlåda.

      Spargrisen

      Radera
    3. Det där läget har väl de flesta husägare, att vi inte vet hur det har gjorts. Man får försöka luska i det och laga efter läge.

      Radera