torsdag 21 mars 2024

All arbetstid fel?

Några LO-baser är kända för olika saker. Stig Malm för att han (nej förlåt, hans chaufför menar jag) uppfann ordet fittstim. Karl-Petter Thorwaldsson för att han såg till att inte en ärta skulle produceras på Findus i Bjuv. Vad avgående LO-ordföranden Susanna Gideonsson eventuellt ska bli ihågkommen för är ännu oklart. Hon har varit rätt gnällig, men det är hon inte ensam om så det räcker knappast.

Kanske blir det för kriget mot deltidsanställda. Eller ”kampen för jämställdhet” som hon själv kallar det, t ex när hon på kvinnodagen gick ut och påstod att arbetarkvinnor förlorar pengar på att tvingas att jobba deltid. Jag hade ingen aning om att Sverige fortfarande hade slaveri och att man alltså tvingar specifikt kvinnor till anställningar de egentligen inte vill ha.

Skämt åsido, det har man såklart inte. Det är sant att en del som jobbar deltid hellre skulle vilja jobba heltid. Om det specifikt är kvinnor som känner så tror jag inte att man undersökt. Inte heller hur lyckliga dessa eventuella kvinnor hade blivit om LO:s krav på heltid istället gjort dem arbetslösa. För arbetsgivare anställer ju inte på deltid bara för att få till variation.

Själv har jag jobbat deltid och trivdes med det. Jag var därför inte imponerad över att såväl politiker som fackförbund försökte sabotera möjligheten. För övrigt ofta samma människor som försöker få till lagstiftning om kortare heltid. Alltså, samtidigt som de försöker hindra människor från att jobba deltid försöker de tvinga alla som jobbar heltid att gå ner i arbetstid.

Det är tur att jag inte vill bli politiker. Jag är alldeles för logisk för det.

33 kommentarer:

  1. Enda gången jag varit med och anställa en person, så var det en inhyrd som jobbat 75 %. Jag såg då till att vi kunde erbjuda 100 % jobb om personen ville, men att möjligheten till 75 % jobb också var med. Det visade sig att just den personen var supernöjd med 75 % och vi som arbetsgivare var supernöjda med att personen ville fortsätta jobba hos oss. Hen har nu varit anställd (jag har lämnat företaget) hos oss i över femton år. Fortfarande är alla nöjda. Tänk vad lite valfrihet kan göra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Valfrihet löser mycket. Det man undrar är ju om politiker eller fackpampar aldrig träffat människor som är nöjda med deltid.

      Radera
  2. Deltid skulle vara trevligt. Å andra sidan, om man ändå ska nedlåta sig till att jobba vill man ju tjäna så mycket som möjligt på eländet.

    Men oavsett bör det vara upp till den enskilde att bestämma vad som passar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag alltid sett det är det viktiga att jobba långa pass. Har jag väl släpat mig upp ur sängen, åkt till jobbet och eventuellt tagit med matlåda vill jag inte sluta efter några timmar. Mitt första deltidsjobb var bra på det viset, i ett läge jobbade jag elvatimmarspass, men bara varannan vecka.

      Radera
  3. Att LO och Socialdemokraterna i princip är samma sak, där den ena delen verkar på den fackliga sidan och den andra delen inom den politiska sidan, det känner säkert alla till.
    Eftersom socialdemokraterna är med och styr i oerhört många kommuner och landsting/regioner och alltså har direkt inflytande över de anställningsvillkor de anställda inom offentligt sektor har och erbjuds där, så har socialdemokraterna - alltså LOs politiska del - inte erbjudit eller för den delen styrt så att heltidsarbete gäller och deltidsarbete förbjuds.

    Alltså: Det är bara varmluft som kommer ur munnen på LO-folket, som vanligt skulle man kunna säga. Om man ville skulle man kunna göra det man säger, men det gör man inte.

    Kanske dags för någon floskel typ "vi såg det inte komma" / "vi har varit naiva" ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. LO-basen har väl alltid suttit i verkställande utskottet i Partiet.

      Och visst, det är som när de kritiserat könsfördelningen i arbetslivet och det ständigt visat sig att den värsta syndaren är staten/kommun/regionen som leds av dem själva.

      Radera
    2. För att inte tala om arbetsmiljön där politikerna ofta 'varmluftar' om att det är så viktigt och att det ska göra en det ena en det andra för att förbättra, men det visar sig årtionde efter årtionde att det är just inom de områdena där politikerna själva bestämmer/har inflytande som är absolut sämst och personalen flyr eller går ner till deltid.

      Om nu politiker är så oerhört betydelsefulla och viktiga för att samhället ska fungera, och dessutom hela tiden måste lägga under sig (lagstifta om) nya områden hur kommer det sig att det som kanske är det absolut mest väsentliga fortfarande är privat drivet: livsmedelshanteringen. Från ax till limpa till smörgåsen på köksbordet.
      Är det för att historien visar att när politiker blandar sig i så blir det pannkaka (sick!) av det hela och massvält och miljoner människor dör, det blir revolution, politiker avsätts och politiska system omformas?

      Det kanske finns samband häremellan.

      Radera
    3. Ja, det minsta man kan begära av människor är att de ska leva som de lär. Den arbetsgivare som tycker att det är viktigt med höga löner kan inte samtidigt vara den som betalar sämst, för att dra det till sin spets.

      Jag hoppas verkligen inte staten ska ta över jordbruksnäringen. Det är ett tillräckligt stort hot att Bill Gates ska göra det.

      Radera
  4. En av anledningarna till att jag inte haft en fast anställning sedan 2002, är att jag bestämmer själv hur mycket jag vill jobba. Klarar mig ekonomiskt alldeles utmärkt. Tror jag är den enda i min bekantskapskrets som närmar sig pensionsåldern som inte oroar mig för pensionen eller för pengar, kanske beror på att jag har levt enkelt med lite guldkant i många år. Men,men det gäller att ha en buffert som stöd och trygghet i den fria livsstilen. Leva utanför gängse normer är befriande/Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är underbart att ha ekonomi att kunna välja!

      Radera
    2. Visst men så beror det ju på att jag är en sparsam och duktigt person:) En del med samma förutsättningar och t o m mer pengar tycker inte att de kan välja för att de är fast i någon föreställning om att allt som kostar pengar är det enda som ger livskvalité. Jag har valt trots min ekonomi, många gånger beror det på vad man är beredd att offra. Jag tror många har ett val om de verkligen skulle vilja./Em

      Radera
    3. Jag ser det som att om de (som de flesta) har fyra gånger högre utgifter än jag så har de inte samma förutsättningar, oavsett om det beror på att de skaffat barn, Teslor eller ett jättedyrt boende. En privatekonomi består ju av både inkomster och utgifter.

      Radera
  5. För några år sedan hade ingenjörernas fackförbund en stor undersökning där det visade sig att många av deras medlemmar ville ha rätt till deltid. Vilket förvånade många, särskilt politikerna.
    Väldigt många har erfarenheten att visst, du kan gå ner på deltid men du får ingen avlastning av dina arbetsuppgifter. Alltså, du måste göra precis samma saker som förut men på kortare tid och till lägre lön. Inte många i min organisation som nappar på det. Då pusslar man hellre sin vardag (tex småbarnsföräldrar).

    Sen är det en annan sak som de där arbetstidsförkortnings-vurmarna inte tänker på. Pendlingstider! Jag pendlar hellre totalt 2 timmar per dag för 8 timmars jobb (plus lunchtimmen) än lika lång restid för att vara på jobbet i 6 timmar (ok, 7 med lunch).
    Hur många av dem som pendlade med tåg från Västerås, Eskilstuna, Nyköping, Uppsala i måndags tyckte det var kul med den totala nedstängningen i morgonrusningen? Hur många hade tyckt det var kul med alla dessa extra timmar på strömlösa tåg, för 4 timmar på arbetsplatsen (när de väl kom dit).

    Är det inte upp till arbetstagaren och arbetsgivaren att komma överens om lön (tex timlön), antal semesterdagar, friskvård, kaffe mm? Varför lagstifta om 6-timmarsdag, som bara ger mer trafik.

    Hur långa pass hade du, Sparo, när du jobbade natt? Själv hade jag 12-timmarspass nattetid en sommar och hade tyckt det var meningslöst att sluta kl 01:00. För att inte tala om hur idiotiskt det skulle vara att BÖRJA kl 01:00.

    Om 6-timmarsdagen skulle införas på min arbetsplats, då tror jag att de flesta skulle utnyttja flexen till max och jobba 10 timmar/dag i tre dagar. Men det skulle bli väldigt mycket övertid, för tidplanerna ska hållas.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte lika förvånad som politikerna, men lite. Fast helt klart är det många som jobbar deltid som sökt sig till dessa jobb och det kan ju inte vara en slump.

      Jag jobbade elvatimmarspass nattetid med OB (ibland med möjlighet att gå hem när det var klart och ändå få betalt för hela natten). Jag har för mig att jag började kl 21. Som omställning tycker jag detta var mycket lättare än att börja svintidigt och ha pendlingsavstånd så att man måste kliva upp mitt i natten.

      Radera
  6. Jag tror att det som Sanna mest klagar på är de företag som anställer huvudsakligen kvinnor till kundtjänst eller administrativa jobb på deltid och sedan låter dem jobba heltid större delen av året med hjälp av extra timmar som ju då betalas enligt timtaxa, inte övertid. Jag har själv jobbat så när jag var ny i arbetslivet - företaget hade satt det i system, och de åren jag jobbade där baserades min pensionspoäng osv på min 50%-tjänst även om jag oftast jobbade 80 - 90 % de åren. Men jag hittade ett bättre jobb och stack - men jag tycker ändå att det är en poäng att företagen borde skärpa sig - den "flexibilitet" de tror att det här ger skapade i alla fall hos oss dålig stämning och en ständig fluktuation bland personalen. Att jämt rekrytera och lära upp folk är inte billigt det heller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om det är det hon menar, att de tvingas jobba över med "mertid", så är hon himla dålig på att förmedla det. Och enda lösningen på det tror jag är att de som är missnöjda och känner sig utnyttjade "röstar med fötterna" och lämnar företaget. För precis som du säger är hög personalomsättning inte billigt i längden.

      Radera
  7. Jag har på eget bevåg övergått till deltid och det är hur bra som helst. Långhelg varje helg och kortvecka varje vecka. Enda nackdelen är att jag inte får full månadslön längre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, någon hake är det alltid :-)

      Radera
  8. Du har tyvärr en empatisk hjärnskada, vilket såklart inte du kan förstå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känner du själv att den kommentaren tillförde något?

      Radera
    2. Oj, är Sveavägen inne och direktkommenterar här på bloggen? Det var inte dåligt att du attraherar sånt fint folk. Eller om det nu var från LO borgen direkt tro? Du har alltså läsare med mångmiljonlöner?
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    3. Menar du att du orkar spekulera så mycket? Själv är jag bara glad för trafiken och kommentarsantalet så att fler får chansen att få upp ögonen för bloggen.

      Radera
    4. Har inget egenintresse av att försvara Sparo. Men kalla någon hjärnskadad gör att jag genast sätter en etikett på dig mig själv, o den inte trevlig.

      Mer logik än känslostyrd ja, men vad är felet med det. Har en stor del av det i mig själv.

      Men kul du hänger i, vårt egna lilla kommentatorstroll! Skulle riskera bli allt för mycket ekotank om inte du var så ihärdig. Så det ger jag dig.
      /JB

      Radera
    5. Jag uppskattar mothugg. Men för att det ska bli produktivt måste man kunna tala för sin sak eller åtminstone beskriva sin ståndpunkt. Att bara peka finger och kalla någon dum i huvudet eller "Jag vet något som ni inte vet, men det är ingen idé att förklara" blir helt meningslöst.

      Radera
  9. Det är ju synd att det alltid tycks sluta på detta vis med dagens fack. Dvs detta att de drar till sig arroganta stroppar, likt flugor dras till skit. Sen agerar dessa personer med direkta maffiametoder, enbart i syfte att gynna sin egen allt för höga lön. Ivartfall gör LO allt i sin makt för att framstå som maffia, och inte något annat i medlemmars intresse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det gäller det "frivilliga" kollektivavtalet på Tesla var de påfallande nära Gudfadern som med hes stämma säger att "det var ju ett trevligt företag ni hade här, vad tråkigt om det skulle hända något med fabriken..." (jag erkänner, har inte sett många maffiafilmer, så det här är mina fördomar om dem).

      Radera
  10. Ja det viktigaste för kvinnor är ju helt klart att arbeta så mycket som möjligt och att umgås så lite som möjligt med sina barn. Så som naturen tänkt ut det. Eller inte 😂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ställer du upp det så låter det ganska enkelt, men vad som är viktigast för kvinnor (och för män) ska bestämmas av dem själva. Då blir det nästan ännu enklare. Och det kommer att resultera i att en del vill jobba deltid under delar av sitt liv.

      Radera
    2. Absolut. Dock basunerar media ut att heltid är det enda rätta och att karriären är viktig. Jag tror många blir påverkade och tyvärr inte vågar följer sitt hjärta.

      Radera
    3. Och inte blir det lättare av att många inte tror att något annat än heltid är möjligt eftersom de ser till att skaffa sig utgifter som precis matchar inkomsterna (eller högre så att de måste låna).

      Radera
  11. Som någolunda, iaf övervägande logikstyrd sådan där allmänt avskydd politiker om än ute i spenaten så må jag rapportera att jag ofta känner väldsfrånvändheten hos våra väljares representanter slående. Sådant som blir borderline galet… Ofta…

    Tackom o lovom så finns det en hel del, möjligtvis knappt överstigande hälften, som är vettiga, tänkande människor öppna för nya tankar o diskussion.

    Att landets största parti är strängt förbjudna att föra minsta diskussion med mig eller mina partikamrater från högsta ort sätter ju såklart käppar i hjulet. Men är man lite listig kan man jobba sig runt via ombud
    .
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet, de där som skriker högst om faror mot demokratin…
      /JB

      Radera
    2. Demokrati är knepigt på det viset, att man kan inte försöka stoppa någon man upplever som odemokratisk med odemokratiska medel, för då blir man det man kritiserar. Som "Jag skyller inte ifrån mig, det är det ju som gör!".

      Radera