lördag 16 mars 2024

Årets grönsaksodling

Nyligen spånade jag kring vilka kryddor jag vill odla i år. Det börjar klarna, men i väntan på det går jag över till grönsakerna. Det här är vad jag tänkt odla i år.

Ursäkta språket, jag är lite schizo numera.

Jag har fyra odlingslådor där merparten av mitt odlande sker i år. Kanske blir det annorlunda längre fram. Potatis odlar jag för första gången. Lyckas det gräver jag nog upp delar av gräsmattan och odlar potatis där istället, men i år fylls nästan en låda med sättpotatis.

Dill, märgärtor, morötter, rödbetor och dill odlade jag med framgång förra året och vill göra det igen. Dock mindre dill för en del ”dillkvistar” hann bli träd jag nästan hade kunnat hugga upp och elda i kaminen.

Vitlök satte jag sent i höstas och luftlöken hoppas jag överlevt i lådan sedan i fjol. Nyförvärven majrova, purjo, spenat och broccoli har jag aldrig provat tidigare. Squash odlade jag på min lägenhetsbalkong och det är en grönsak jag verkligen gillar och som jag tror är ganska lättodlad.

Till höger i listan har jag skrivit odlingstider, beroende på om de ska förkultiveras inomhus eller sås direkt ute, och en uppskattad odlingsmånad. Jag hade precis lika gärna kunnat sortera mina fröpåsar i den ordningen i en låda, men jag är rädd att jag skulle missa något utan en skriven översikt.


Odlingslådorna 2023.

Vid sidan av detta har jag några ”bubblare”. Jag har några frön för grödor jag inte bedömer att jag får plats med i år, men det kan ändra sig när jag väl kommer ut i lådorna och beroende på resultatet av förodlingen inomhus. Här hittar vi bl a sparris och grönkål. Det enda säkra är att jag kommer att fylla odlingslådorna med något, och jag är ganska säker på att få en del kunskaper. Förhoppningsvis grönsaker också.

52 kommentarer:

  1. Vad är luftlök? Rädisor odlade jag med framgang pa min balkong, tycker det ger en liten touch i en sallad. Squash är jag mindre förtjust i, lite bittert. Men det ska bli spännande att följa odlingarna.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Luftlök är en hybrid mellan lök och piplök:
      https://farbrorgron.se/luftlok/

      Jag odlade rädisor förra året och insåg att mitt behov var begränsat. Squash använder jag däremot hela tiden.

      Radera
    2. Jaha, nu fick jag googla piplök ocksa. Alla dessa hybrider. Ser ut som en mindre purjolök. Vanlig gul lök duger till mig :).
      /Annika

      Radera
    3. Luftlöken är lite kul eftersom det växer lökar i toppen och dessa kan man välja att äta eller gräva ner. Nu blev det inte så mycket i år, men annars borde det vara mycket mindre jobb/pengar än att odla vanlig gul lök.

      Radera
    4. Gul lök lönar sig inte att odla för mig, är billigt i affären.
      /Annika

      Radera
    5. Jag tycker också det. Bättre att odla sånt med lite högre kilopris i butiken. När det gäller potatis är den inte så dyr, men jag blir sur på att den så ofta är dålig i affären så att jag får kasta eller skära bort.

      Radera
  2. Ja odling, hoppas på fler inlägg om hur odlingen går i år!
    Skulle just tipsa om att "dillträden" passar utmärkt att spara och använda i vattnet när man kokar dillkött (men kom på att Sparo inte äter kött, men finns säkert andra här som gör det)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas att det blir någon odling att rapportera om.

      Nästan min enda användning för dill är som krydda på potatis där den är fantastisk. Men jag antar att träden (som var svåranvända) skulle funka som buljong när man kokar ris, bulgur eller liknande.

      Radera
  3. Miljonär innan 3016 mars 2024 kl. 10:29

    Köper du sättpotatis eller vanlig potatis som får ligga och gro lite? Jag tycker när jag testade för något år sedan att det var svårt att räkna hem det hela med hjälp av sättpotatis och vissa påstår att det är dumt att använda vanlig köpt "ätpotatis".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag satte groddad köpepotatis ifjol, men särskilt ekonomiskt blev det inte ändå. När det var dags att skörda kostade potatisen 90öre/kilot. Skippar det helt i år.

      Radera
    2. Jag kör sättpotatis i år, men jag har hört bägge varianterna. Både att det går alldeles utmärkt med vanlig butikspotatis och att det krävs sättpotatis. Jag kör så här första året så kanske jag får potatis som jag kan göra ett test med nästa år.

      Radera
    3. Jag köpte sättpotatis första gången jag odlade, men numera sparar jag av skörden och använder till nästkommande års odling.

      Radera
    4. Det vore bra om man kan göra så. Inte minst för att sättpotatis i många butiker finns en halv dag från att den kommit in tills den är slut.

      Radera
  4. Squash är lättodlat och ger massor med mat. Kan tipsa om att den brer ut sig kolossalt mycket så ge den minst 3-4dm fritt runt om.
    Glömde du gurka? Ifjol gjorde jag saltgurka som räcker än. Går förstås att lägga in ut salt om man inte gillar det.
    Bondbönor är också en favorit som har en given plats...
    Pepparrot skulle jag vilja ha också men har inte hittat frön någonstans.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips!

      Nej, gurka har jag nästan ingen nytta av. Det känns som squashens värdelösa kusin.

      Bönor av olika sorter tycker jag är kul att odla. Att det blir märgärtor i år var för att jag läste att de med fördel kan odlas ihop med potatis. Pepparrot vet jag ingenting om, mer än att jag inte äter det :-)

      Radera
    2. Kalle, bara en personlig åsikt. Utan saltgurka är livet ej värt att leva!
      /JB

      Radera
    3. Gurka är väl så nära vatten man kommer i en grönsak, så saltgurka måste vara snubblande nära saltvatten ;-)

      Radera
  5. Tänk på att kålväxter typ broccoli och grönkål lätt angrips av larver. Skydda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är jag rädd för.

      Radera
    2. Mmmmm, men så kommer smaken in i bilden då, sen kan näringsvärldet vara högst begränsat. Det skiter jag högaktningsfullt i🙂
      /JB

      Radera
    3. Näringsvärde är bra grejer annars.

      Radera
  6. Jordärtskocka? Extremt lättodlat, återkommer på växtplatsen, ger stor skörd långt in på hösten. Nackdelen är väl lite skalande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och inte så goda, som jag minns det. Men det kan jag minnas fel för jag har inte ätit jordärtskocka på 20 år.

      Radera
    2. Jordärtskockssoppa (själmixad) med lite timjan o grädde i är helt underbart att äta!

      Radera
    3. Nu blev det allt lite för pretentiöst, själsmixad skulle det inte stå, men väl slätmixad

      Radera
    4. Det har jag garanterat aldrig provat, varken själ- eller slätmixat.

      Radera
  7. Ohhhh, dill, dill är underbart torkad och lätt, går också att frysa. Klipp bort stjälkarna. Dillkött är toppen om man inte är vegetarian....Går fint att blanda i örtsalt.
    Dill i salladsdressing, gärna mortlad, är underbart
    purjolök är fint att odla, den går bra att torka och frysa. Potatislök och piplök är också bra. Gul lök är svårt här i Jämtland. Men vitlök går bra! Bönor, unge man, både sådana att använda torkade, växer på höjden, och såna som man plockar och äter med smör. Mums. Bondbönor är snälla och ger mycket mat, kan frysas och torkas. ger också mycket växtmaterial till ny jord. Vad har du för växtzon?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite trist att torka ändå för torkad dill går ju att köpa ganska billigt, så då känns det bättre att frysa. Jag borde nog inte ha odlat alls förra sommaren för jag hade verkligen inte tid. Jag slarvade både med ogräsrensning och skörd.

      Bönor är kul, fascinerande växter och användbara till mycket.

      Växtzon 3-4 tror jag. Om bara vinterhelvetet tar slut någon gång :-(

      Radera
  8. Spetskål är så gott, och hållbart!!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag nog aldrig provat, men jag gillar all kål jag ätit, så den är säkert inget undantag.

      Radera
  9. Kan rekommendera salladsärtor. Man äter hela baljorna och inte bara ärtorna. Krispiga och goda. Lättodlade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gillar jag, att man kan äta alltihop.

      Radera
  10. Du lämnar som så ofta oss mer mer normallata medmänniskor långt bakom i vinddraget när du blåser förbi…. Bra där!

    Odlat bra många år o nu går du med med marginal om o förbi iaf mig, o jag tänker inte försöka hänga med!

    Jag erkänner att jag sköter mina små odlingar väldigt mycket med vänsterhanden (o har vänner som har mer ytintensiva (öh, tvärt om väl?) odligar som potatis osv som jag lätt kan köpa för nära produktionskostnad eller lånbyta lite med, fan det är ju inte ordet, bara byta med då)…

    Är ingen duktig odlare, liksom jag inte har talang eller ork eller vilja för att lära mig en del annat med, men detta blir en klar uppväxling som blir kul att följa, kände påmig att det var oundvikligt! =)

    Inser att jagbör hålla mig till mina hålla mig till mina småodlingar av örter, vitlök o en o annan rad av pak choi bara för att det är så gott. =)
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner inte att jag blåser förbi någon med mitt odlande. Efter att ha flyttat till ett gårdsBRUK tog det nästan två år innan jag odlade något alls och nu när andra säsongen inleds känner jag att det enda jag verkligen lärt mig är att jag tog i för mycket förra året. Men jag hoppas lära mig mer och bli bättre på det så småningom.

      Radera
    2. Vet du, oavsett av vad du säger så är jag övertygad om att det blir skitbra.

      O mitt inlägg varken kan eller bör tolkas avundsjukt eller negativt, enbart glada tillrop från mig! 😊
      /JB

      Radera
    3. Jag är övertygad om att det inte går skitbra, men jag ser det som en långsiktig grej. Om några år kanske jag har koll och odlar jag inte nu kommer jag inte ha det då.

      Radera
  11. På ett teoretiskt plan kan jag lockas lite av tanken av att odla. Men, problemet är ju att sen när allt blir klart på en gång i sommargrönskan så står man där och hinner inte göra av med allt. Åtminstone har det blivit så på landet.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det problemet hade jag förra året, men jag hoppas odla lite klokare nu, och så kan man ju frysa in också.

      Radera
  12. Här äts det ännu gurka från de 15kg som skördades ifjol. ;-)

    Tomater i olika former kanske kan vara något.
    Vet inte om du berättat om du har redan, men att investera i en/flera bärbuskar kanske.

    Och så är det snart dags för naturens egna odlingar. Typ björklöv, tranbär och nässlor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då hade jag hellre haft 15 kg squash.

      Tomater har jag i princip gett upp på. De gillar inte mig. Möjligen ger jag det ett nytt försök när jag får växthus, men det blir inte i år.

      Bärbuskar blir det nog. Planerar att skaffa svarta vinbär i år och så har jag redan två områden med hallonbuskar, men dessa borde jag jobba med så att det blir lite ordning i hallonlanden.

      Tranbär vet jag inte var jag får tag i, och vad ska man med björklöv till? Nässlor tänker jag att jag ska plocka varje år, men ofta missar jag dem. Granskott är en annan möjliga gröda som ger ett gott te fullt av c-vitamin:
      https://sparosverige.blogspot.com/2019/05/granskott.html

      Radera
    2. Tranbär ska finnas vid våtmarker. Kanske inte så vanligt i Norge.
      Späda björklöv brukar jag torka till te. Ska tydligen gå till sallad och pajer också.

      Allmänt utrop för vilda "grönsaker". Kolla upp medicinska effekter. Exempel ur högen: Älggräs - blodförtunnande.

      Radera
    3. Inte vanligt med våtmarker? Hört talas om fjordar ;-)? Jag ska hålla utkik:
      https://norwayattractions.net/finnes-det-tranebaer-i-norge/

      Björklövste måste jag testa! Och visst finns det många bra grejer där ute i naturen.

      Radera
  13. Ser att du har spenat, men rekommenderar även mangold. Lätt att odla, nyttigt och fantastiskt gott i exempelvis pajer. Är även förtjust i rabarber. Blir väldigt gott som curd om man följder receptet nedan.

    /Max

    Rabarbercurd
    6–7 dl

    500g rabarber
    1 dl vatten
    2 dl strösocker
    1 ägg (L)
    50g smör (saltat)

    Skölj rabarbern och skiva den i centimetertjocka bitar. Lägg rabarbern i en kastrull tillsammans med vatten och socker. Koka i 10–15 minuter. Rör om då och då. Lägg på ett gläntat lock mot slutet om det börjar stänka.

    Mixa allt slätt med en mixerstav. Ställ tillbaka kastrullen på plattan på låg värme. Rör i ägget och smöret och låt det svalna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mangold har funnits med i planeringen, men eftersom jag kör spenat i år föll den på det. När potatisen tar så stor del av odlingsytan måste jag vara lite restriktiv och att både testa spenat och mangold för första gången kändes för lika.

      Rabarber är fantastiskt. Det odlar jag redan, utanför odlingslådorna. Gick trögt förra året, men grannen tipsade om gödsel där så jag hoppas på bättre resultat i år.

      Radera
  14. köpt torkad dill smakar inte alls som egen, och ibland är den besprutad, om man inte hittar ekologisk. Använder mycket dill!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får testa, men spontant känner jag ändå hellre för att frysa den eftersom det är en produkt jag inte har eller knappt kan få tag i. Till skillnad från torkad, även om den smakar mindre.

      Radera
  15. Vaxbönor! Ger mängder, bara förvälla och frysa in. Sjukt gott. Pumpa! Sjukt mycket mat, lagras inne i vardagsrummet tillsammans med de grisstora zucchinisarna som man SKA spara. Kroshka från Runåbergs är ett säkert kort. De lagrade till februari hos mig. Tomater är som att bygga duplo, svinenkelt. Av med tomat-offerkoftan för bövelen! Lättare ute än inne om du har hyfsat klimat, jag odlar i zon 6-7, Norrlands inland och myckas ute ändå. Välj busktomater och odla i 20-litershinkar, mot en solig vägg, långt från potatisen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir inte fler bönor för mig i år, men testar gärna vaxbönor något annat år. Pumpa har jag inte odlat, men testade förra året:
      https://sparosverige.blogspot.com/2023/11/vad-gor-man-med-pumpa.html

      Det handlar inte om offerkofta, jag försöker vara rationell. "Alla" säger att tomater är jättelätt att odla, men jag har säkert gjort fem misslyckade försök och känner inte för att plöja ner mer tid i det, åtminstone inte innan jag har växthus.

      Radera
  16. Spenaten kan du så jättetidigt, de växer inte bra sen under den ljusa sommaren. Så i de lådorna du ska ha potatis, i de ”mellanrum” du tänkt för knölarna. Sen när du buttar ned potäten kommer spenaten vara klar innan pärblasten ta över.
    Morsan
    (Det var jag som gapade om pumpa o tomat ovan med..)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den spenat jag köpt står att man ska direktodla ute i april. Det är om två veckor och jag har ingen lust att skotta bort snön för att odla den tidigare. Det är fortfarande minusgrader varje dygn.

      Och potatisen tänkte jag odla ihop med märgärtor eftersom det skulle vara optimalt mot ohyra.

      Gapa på du, det är uppskattat :-)

      Radera
  17. Du kanske redan har koll på att sparrisen tar tre år på sig innan den är klar att skörda? Jag sådde sparris första vintern när vi flyttade till hus, sen under våren fick den flytta ut till en odlingslåda. Sen var det bara att gödsla och vänta några år, men nu kommer ju belöningen år efter år. Älskar sparris!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakta antalet visste jag inte, men att det skulle ta tid. Jag gillar också sparris, men tycker att färsk är lite knepig. Det är ett av skälen till att den inte kommit in i min odling än.

      Radera