måndag 25 mars 2024

Äppelförvaring – så gick det

Förra året fick jag väldigt mycket äpplen i mitt äppelträd och valde olika sätt att ta hand om dem efter slutskörden i november. Merparten gjorde jag äppelmos av och merparten av den frös jag in, men en mindre mängd hällde jag i steriliserade glasburkar. En tredje variant var hackade äppelbitar i påsar till frysen och ett par hundra äpplen slogs in i tidningspapper för förvaring i källaren.

Så hur gick det då? Frysningen gick naturligtvis bra. Det blev ett tjugotal 1,5-kilosburkar mos i källarens frysbox. Dessa har jag undan för undan tagit upp i kylen och sedan lagt på morgongröten. Jag har några kvar, men det mesta har gått åt. Tack vare det har jag mer än vanligt av sommarens blåbär kvar, vilket passar bra för jag känner antagligen som vanligt att jag inte har tid att plocka dem i sommar.

Någon påse av de hackade äpplena har jag också använt. Väldigt praktiskt eftersom jag portionerade dem för mitt äppelpajrecept, men hela vintern fram till februari har jag istället använt äpplena jag slog in i tidningspapper. Praktiskt det med, jag skalar och hackar 5-6 äpplen och tidningspappret tänder jag i kaminerna med. Men säg den glädje som varar.

Efter nyår blev äpplena successivt sämre och den sista lådan gick i sin helhet till komposten (efter att först ha tagit bort tidningspappret som torkas och eldas). Jag tror att jag övervärderade äpplenas behov av fukt. Det var nog bra med papper för att de inte skulle torka ut, men genom att förvara dem i plastlådor blev det för blött. Nästa gång blir det förvaring i trälådor istället, då håller de förhoppningsvis hela vintern.

Då återstod äppelmoset som förvarats i glasburkar i källarens 6-10 grader. Skulle dessa också gå förlorade? Här gjorde jag bara ett mindre test eftersom jag var osäker på det. Det är en sak att förvara hela äpplen, men det är ett större jobb att mosa och sockra äpplen och då vill jag inte förstöra större mängder.

Och det behövde jag inte. Öppnade precis en burk efter drygt fyra månader och det var inget fel på den. Inget mögel, ingen dålig smak. Snarare lite bättre än den frysta. Så nu vet jag inte hur jag ska göra i framtiden. Det vore skönt att slippa förvara trettio kilo äppelmos i frysen. Fast det blir nog inget problem, förra årets äppelskörd var extrem, hälften vore helt okej.

26 kommentarer:

  1. Men snälla Sparo, äpplemos, inte äppelmos, eller säger du ett äppel ocksa :) ?

    En jordkällare skulle nog lösa problemet med förvaring. Fram med spaden!
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag säger inte äppel, men jag säger t ex äppelkaka och äppeljuice. Och för en gångs skull frångår Ordkollen sin princip att allt är rätt:
      https://www.ordkollen.se/stavning/applemos-eller-appelmos/
      "Det rätta svaret är att det stavas äppelmos och inte äpplemos."

      Jag har tänkt på jordkällare. Hade en sådan för många år sedan och även om den kanske inte var fantastisk är det något fascinerande med att skapa ett rum som varken blir varmt eller kallt. Någon gång...

      Radera
    2. Asch, ordkollen har ingen koll :).
      /Annika

      Radera
    3. I så fall har de valt en skitdålig webbadress :-)

      Radera
    4. Säger ett apel så har jag mitt på det torra.
      /JB

      Radera
    5. Eller hade åtminstone haft det för ett par tusen år sedan ;-)

      Radera
  2. VAD VAR DET JAG SA.. :) angående färska äpplen i plastlådor :) Nästa år blir det bättre!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer inte jag ihåg, men nu bör det ha sjunkit in även hos mig.

      Radera
  3. Told you att äpplemoset i steriserade burkar fungerar fint huh? ;) Tänkte faktiskt härom veckan skriva och fråga hur det gick! :P Men är förvånande enkelt.
    Vi har inga frusna äpplen. Bara äppelmos i burkar. Sparar rikligt med plats i frysen.
    Lagrar man bitar kan man ha dem i sockervatten. Blir lite som de där pärona och annananasen i burk i mataffären. Jag tycker inte om det, men andra gör det. ¯\ _(ツ)_/¯

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bitar till äppelpaj kommer jag fortsätta att förvara i frysen (eller möjligen som hela äpplen om trälådor funkar bättre), det var väldigt praktiskt. Hermetiska ananashalvor och päron är ett traumatiskt minne från min barndom.

      Radera
  4. Har lärt mig något idag också: Förvara endast äpplen som har skaft kvar. Har inte äpplet skaftet kvar kan det leda till att äpplet börjar ruttna.

    Men det här kände jag till:
    Förvara äpplena i trälådor - Placera äpplena med stjälken uppåt i trälådan. Använd gärna speciella äppellådor eller trälådor som har luftiga glipor. Försök att inte pressa in för mycket äpplen i ett lager och helst bara ett lager äpplen i lådan. Ska du förvara mer än ett lager äpple så lägg ett lager wellpapp mellan dem.

    Du ska inte sätta ett lock på trälådan, då förhindrar du cirkulationen.

    Du som har tummen på rätt ställe Sparo, och som har spillvirke liggandes, att spika ihop några trälådor med god luftväxling gör väl du på en kort fikarast? Då kan du ju skräddarsy lådan så att den har inbygdda ben, ja typ två tvärslår på utsidan av botten så den kommer upp från golvet/marken och sörjer för god luftcirkulation.

    Fler bra tips:
    https://www.smartatips.se/forvara-applen/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där ser man! Jag var noga med att det skulle vara oskadda äpplen i förvaringen, men skaftet tänkte jag inte på.

      Absolut, trälådor borde jag kunna spika ihop. Och tack för länken.

      Radera
  5. Torka äpplen er suverent når en har mye.Du har vel en kamin,heng en hullplåt over eller kyllingnett med tynne eplebåter.Gratis tork,holder i evigheter i glasburk

    SvaraRadera
    Svar
    1. Torkade äpplen är något jag skulle vilja prova. Jag har flera kaminer och har ändå tänkt tanken att sätta en hylla med galler över en av dem.

      Radera
  6. Torkar äpplen i mängder på hemmabyggd torkställning. Den skulle ex kunna byggas av en 2tum2 planka som är ca 1m, den borrar du håll igenom med jämna mellanrum (vartannat håll "nord/syd" vartannat öst/väst. I hållen sätter du lämplig rundstång i trä (ex en med 1 cm i diameter). Dessa kan sticka ut ca 30-50 cm per sida. Sen är det bara ha en urkärnare och trycka ett håll där kärnhuset följer med och så skiva och hänga upp i hållet. Denna har du sen hängade i taket,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får ingen riktigt tydlig bild av konstruktionen, men helst skulle jag vilja bygga något som funkar även att torka annat än runda äppelbitar på.

      Radera
  7. Så du har också äppelmos på morgongröten! Enligt min familj och många av mina kollegor så är det ”märkligt” och ”inget som passar” på havregrynsgröt. Jag fattar ingenting då det är supergott så skönt och se att någon annan också gillar det :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart att äppelmos och havregrynsgröt passar ihop! När jag kört det varje morgon i 3-4 veckor växlar jag dock gärna över till blåbärs- eller lingonsylt i ett par dagar för omväxlingens skull. Sedan är jag tillbaka på äppelmos (som för övrigt också funkar på pannkaka, men där räknar jag inte med samma kompakta medhåll).

      Radera
    2. Jag äter äppelmos både på gröt, som desert med vispad grädde, eller tillsammans med chiapudding. Så nog går moset åt här med (fast provade bara att frysa, har inte provat göra äppelmos med socker)

      Radera
    3. Menar du att du inte sockrar äppelmos? Nog för att äpplen är söta, men lite socker vill jag allt ha på.

      Radera
    4. Jag antog att man bara sockrade burkarna som står framme som konserveringsmedel.
      Så nej jag kom aldrig på tanken att ha i socker i det som skulle in i frysen

      Radera
    5. Det behövs ju inte för konserveringen, men jag vill ha socker för smaken. Det går att sockra i efterhand eller sockra uppepå moset, men jag tycker att det är enklast att frysa in den färdiga produkten.

      Radera
    6. Men nu blev jag konfunderad, behöver man inte socker i sylt eller mos för att konservera burkarna som man har i rumstemperatur/eller i alla fall över nollgradigt?

      Eller är det bara äppelmos som klarar sig utan socker?

      Jag tycker det är en fördel att slippa sockret, så kan jag lagra äppelmos i burkar utanför frysen skulle jag bli väldans glad

      Radera
    7. Jo, det gör man nog. Mitt svar var på de jag frös eftersom du skrev "jag kom aldrig på tanken att ha i socker i det som skulle in i frysen". Själv vill jag ha socker i all äppelmos, men den man fryser behöver det inte för hållbarheten så länge den är fryst.

      Radera
  8. Du är lika flitig som min gamla mamma, när det kommer till hemlagat med äppelmos och allting. Jag skulle vilja men har väl inte riktigt orken själv till all denna flit på det området. :)
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju väldigt intensivt och sedan är det klart. Min bild är att jag ägnade en arbetsdag åt äpplena, kanske två. Sedan har jag frysen full med äppelmos osv så då är det bara konsumtion.

      Radera