fredag 15 mars 2024

Vin är vin – i alla fall tillfälligt

Min moster hade ett anslag i sitt kök med texten (fritt från minnet):

I detta kök serveras endast fisk. Som fisk räknas all mat med undantag av pölsa. Om pölsa ändå skulle serveras räknas även den som fisk.

Det här var ju ett skämt. Jag åt många gånger i detta kök och aldrig fisk. Men även i verkligheten är det viktigt vad man kallar saker. I Småland är det en kille som inte producerat vin. Hans produkt ser visserligen ut och smakar som vin, men för att vin ska få produceras i EU måste druvorna vara europeiska och den här killen, Sharam, har använt iranska druvor.

Hade produktionen skett i Iran vore det ett iranskt vin, men eftersom produktionen sker i EU är det iranska vinet inte iranskt. Och alltså inte heller ett vin eftersom druvorna inte är europeiska. Är ni med så långt? Systembolagets jurister gav dock klartecken så länge drycken inte hette vin, så Sharam kallade vinet för alkoholhaltig fruktdryck. Livsmedelsverket informerades och de hade heller inga invändningar. Då var väl allt i sin ordning?

Nej, efter två år (!) kom Livsmedelsverket på att drycken faktiskt är vin, och det får det inte vara med utomeuropeiska vindruvor. Och alkoholdryck som tillverkas av vindruvor får inte kallas något annat än vin, så deras slutsats blev därför att han inte får producera drycken överhuvudtaget.

Jag förstår att Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius hånler under hela intervjun, det här måste vara absurt till och med för henne. Att det tog två år innan de kom på hur de skulle sätta käppar i hjulen för Sharam förklarar hon med: ”Vi är en stor myndighet.” Mm, kanske är det just det som är problemet här. Livsmedelsverket jävlas för att de kan, det ligger i deras natur på samma sätt som skorpionen som stack grodan i sagan som slutar med att bägge drunknar.

Nu har Shahram i alla fall fått lov av förvaltningsrätten att fortsätta med sin vintillverkning tillfälligt medan fallet prövas på nytt. Mitt tips till vintillverkaren är att snabbt som ögat flytta produktionen. Förmodligen behöver han inte ens ut ur EU, bara tillräckligt långt för att slippa svenska myndigheter som hatar folk i allmänhet och företagare i synnerhet.

44 kommentarer:

  1. Men om han låter druvorna ta en tur i tunnelbanan är de ju svenska. Problem solved!

    SvaraRadera
  2. Han kan hyra in sig i någon av byggnaderna, tex källaren, i iranska ambassaden på Lidingö. Eftersom ambassaden betraktas som iranskt territorium blir då vinet följdaktligen iranskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kunde ha funkat om det inte vore för att han gör en grej av att han producerar det vin som varit förbjudet i Iran sedan revolutionen 1979.

      Radera
  3. Härmed bevisat: Svenska myndigheter är rasistiska....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag inte att de är. Livsmedelsverket hatar alla lika.

      Radera
  4. Ett bra (finns ju många fler) exempel på när byråkrati gått för långt.Det måste vara nån EU-lag som säger att druvorna måste ha vuxit i Europa för att drycken ska få kallas vin. Tittade snabbt i alkohollagen och där står inget om att vin är vin eller inte beroende på var druvorna växt.
    Det är kanske också en effekt av globaliseringen, att vi transporterar varor ’jorden runt’. Vin har tillverkats många hundra/tusentals år men inte transporterats frysta förrän i nutid. Däremot kunde ju färdigt vin fraktas med skepp, då var det dyra droppar som inte många i Norden hade råd med.Här fick vi hålla tillgodo med andra jästa drycker som mjöd.
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Druvorna måste inte ha vuxit i Europa för att få kallas vin, men vin producerat i Europa måste vara gjort av europeiska druvor. Och den biter låter väldigt mycket som EU. Sedan kan ju myndigheter i respektive land välja hur hårt de tar på EU-lagar. Jag kan inte tänka mig att det här varit ett problem i exempelvis Italien eller Ungern.

      Radera
  5. Alkohollagen 1kap.
    7 § Med vin avses en alkoholdryck som framställts genom jäsning av druvor eller druvsaft. Till vin ska även räknas sådant vin som i framställningen har tillsatts sprit framställd av vinprodukter och som har en alkoholhalt som inte överstiger 22 volymprocent.
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är väl det som är problemet. Genom att drycken är alkoholhaltig är den per definition vin och får inte kallas "alkoholhaltig fruktdryck", och eftersom den är producerad i EU måste druvorna vara europeiska.

      Radera
  6. Varför måste det vara europeiska druvor? Det finns ju hur mycket livsmedel som helst som framställs i europa fast där råvaror importeras från andra länder utanför. Är det nåt trans som Frankrike har hittat på? Sen är det ju såklart trevligast om den som producerar vin även odlar druvorna... men är vinet bra så spelar det ingen roll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl en lobbyorganisation som varit framgångsrik och tillverkat spärren så att inte sydafrikanska eller amerikanska vindruvsodlare kan pressa priserna i EU.

      Som konsument känns det åtminstone mer närodlat att köpa en produkt som tillverkats i närområdet av ditfraktade råvaror än en produkt producerad helt i Långtbortistan.

      Radera
    2. Det är lite mer komplext än så. Den europeiska vinlagstiftningen syftar enligt mig primärt till att värna ursprungstypicitet och upprätthålla kvalitet men även att skydda oss från oschysst konkurrens. Vi har en lång tradition av att producera vin i Europa och det bryts ner i regioner, kommuner och enskilda vingårdar. Många vinintresserade väljer att de det som att vi värnar ett kulturarv som är flera hundra år gammalt. T.ex. får ett rött vin från Bourgogne bara kallas Bourgogne om det görs på den specifika druvan pinot noir. Utan vinlagarna blir det hjeconbacon och vi raserar vår tradition. Samma sak som med de iranska druvorna i Sverige då helt enkelt, det vilar på samma lagstiftning. Kan säkert finnas inslag av lobbyism men jag tror inte det varit drivande i frågan som bygger på en vinlaga som funnits länge även om den modifierats.Jag är normalt öppensinnad, men när det kommer till vin är jag fundamentalist :) Tyvärr har han i detta fallet hamnat i limbo och Livsmedelsverket tillåter inte att en dryck tillverkad på druvor kallas något annat än vin. Hade han använt äpplen hade det varit helt ok. Där blir jag lika upprörd att man inte kan vara lite bjussig och varför man skall fördärva för någon som vill bidra till arbeta och berika oss.

      Radera
    3. Det är väl ingen som hävdat att all lagstiftning kring vin måste slaktas, men håll med om att det är lite galet att det inte ska gå att göra en alkoholhaltig dryck i Europa på en importerad druva för att det då måste kallas vin samtidigt som det inte får heta vin.

      Och så framförallt, man låter honom köra på i två år, investera i en produktionsanläggning, skaffa ett distributionsnät, kunskaper och lager. DÅ slår man till.

      Radera
    4. Hängde inte riktigt med här. Om det inte får kallas vin (enligt EU), hur kan då Livsmedelsverket hävda att det ska kallas vin? Är det EU eller Livs som har jurisdiktion?

      Radera
    5. Livsmedelsverket säger att alkoholhaltig fruktdryck måste kallas vin, och det krockar med EU-regeln att ett vin tillverkat i EU måste göras på europeiska druvor:

      "För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin. Fruktvin får man göra på andra frukter, säger Karin Cerenius, enhetschef på Livsmedelsverket."

      Radera
    6. Men om Livs lyder under EU-reglerna (vilket väl borde vara rimligt) behöver de uppdatera sig. Men om det är Livs som av någon anledning har övergripande makt måste Systembolaget anpassa sig till det...
      Det borde inte vara några konstigheter alls egentligen.

      Radera
    7. Nja, det är ju inte så att svenska lagar slutar att gälla bara för att det finns EU-lagar. Det är bara det att motsträviga myndighetspersoner i krångliga fall kan sätta en enskild medborgare i ett moment 22-läge genom att det blir omöjligt att följa bägge regelverken.

      Radera
  7. Älskar det där citatet!

    Vet inte vad som är största skämtet, det eller hanteringen av Sharams ”vin”produktion.

    Minns jag såg ett inslag om killen för ett år eller två sedan o tänkte att dumhetens bortre gräns var nådd. Jag hade fel.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skrattet fastnar lite i halsen när man inser att det är på riktigt.

      Radera
  8. Ja, de verkar ju hata vanligt folk så länge de inte går på bidrag...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då ökar populariteten.

      Radera
    2. Håller med. Det är alldeles för många bönder som får EU-bidrag.

      Radera
    3. Bidrag är alltid en B-lösning. Det är ju skit att inte de som tillverkar mat - människans mest grundläggande behov - ska kunna leva på sitt jobb.

      Radera
  9. Jag var på guidad tur på en vingård i Kalifornien en gång för länge sen. Där berättade de om den amerikanska förbudstiden. Då fick ingen alkohol tillverkas och säljas. Men just den här vingården hade avtal med katolska kyrkan, så de fick tillverka vin, för nattvardsvin måste kyrkan ha.
    Övriga vingårdar gick över till att tillverka druvjuice (även den här gården tillverkade en del). Och så bifogades även vid försäljning en instruktion på hur mycket socker man inte fick lägga till den sura drycken för då kunde saften "riskera" att jäsa.
    Det var en information som alla köpare av druvjuice gillade.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det påminner om när Teknikmagasinet sålde telefoner som inte kom från Televerket. Kontakten såldes separat så att man inte skulle få för sig att plugga in telefonen i väggen.

      Radera
  10. alkoholhaltig fruktdryck. Jag älskar det. Fler Sharams åt folket!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, om man nu av någon larvig anledning inte får kalla det vin, låt gå för det. Men nehej, det går inte heller.

      Radera
  11. Ska inte citatet vara: "I detta hus är all alkoholförtäring strängeligen förbjuden, utom i samband med fisk. Som fisk räknas all mat utom pölsa. Skulle pölsa ändå serveras - vilket Gud förbjude - räknas pölsa som fisk." mvh KN

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter väldigt bekant, SÅ måste det ha varit. Falstaff Fakir tydligen:
      https://www.faktiskt.io/phpBB3/viewtopic.php?f=9&t=42689&start=120

      Radera
  12. Utöver denna blogg följer jag bla Underbara Clara som idag har ett inlägg om att sociala medier har blivit trist och att hon "önskar sig fler personer med vassa pennor". Då är det lite kul att i hennes kommentarsfält se minst två personer som tipsar om din blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var väldigt kul att höra!

      Radera
    2. Jag håller med, rolig blogg som tar upp många ämnen 😀
      //david

      Radera
  13. Efter att ha läst dessa dumheter så känner jag verkligen att det är en extrem tur att alla vi medborgare har eu. Vad skulle vi annars ta oss till? Extremt stor nytta tillförs för alla dessa Miljarders Miljarder vi betalar in varje år. Verkligen tur att moderaten Carl Bildt ljög in oss i detta på sin tid. Han måste verkligen vara nöjd över ett sånt livsverk.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att Carl Bildt är extremt nöjd över att Sverige är med i EU, FN och nu senast Nato. Hur skulle han annars få dagarna att gå?

      Radera
  14. "Vin är en produkt erhållen från total eller partiell jäsning av färska druvor, krossade eller inte, eller av druvmust"

    Utifrån definitionen så har livsmedelsverket rätt i att det är vin, inte fruktvin som Systembolaget förordade eftersom ett fruktvin förutsätter en jäst dryck på andra frukter eller bär än vindruv



    Men jag förstår problemet, man kan inte sätta någon Flagga på vinet eftersom det varken är svenskt, iranska eller europeiskt. Men istället för att tjafsa om att ursprunget är svårt att märka upp och förbjuda verksamheten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inlägget publicerades för tidigt. Det jag skulle avsluta med var:

      Så varför inte skapa en utsprungskategori för denna typ av vin? Typ en iransk flagga med en svensk text "vinifierat i Sverige" under, eller en qr-kod där problematiken med ursprungsbeteckning förklaras för den intressetade? Det borde inte vara omöjligt att finna en lösning.

      Radera
    2. Det låter som en lämplig lösning. Så länge folk vet vad de köper borde detta inte vara ett problem. Om de europeiska vinodlarna känner att konkurrensen blir tuff - synd för dem, var bättre då!

      Radera
  15. En av läsarna på Underbara Claras blogg rekommenderar dig i kommentarsfältet. Nu har du nått ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hörde det och det är såklart jättekul att bli rekommenderad. Men jag får väl erkänna att jag för första gången i år öppnade statistiken för min blogg och den har inte precis gått genom taket idag, så antingen har hon inte så många läsare eller också är hennes läsekrets helt fel målgrupp för mig. Men som sagt, alltid kul att bli uppskattad och uppmärksammad.

      Radera
  16. Snacka om moment 22, orsakat av en idiotisk paragrafryttarservice. Eller som det heter på svenska: myndighet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det känns som att de njuter av sånt här.

      Radera