onsdag 20 mars 2024

Lever bina?

Ett bisamhälle kostar minst 5000 kr att köpa. En parad drottning går på en dryg tusenlapp, men ska man börja från noll kan man inte räkna med något honungsöverskott i den kupan första året. Därför är det spännande på våren att få reda på om bina överlevt vintern. Stora vinterförluster blir dyra.

Nydöda bin utanför öppningen betyder att andra bin kastat ut dem, så då lever åtminstone några. Lägger man örat emot väggen kan man eventuellt höra att det surrar. Så kom dagen (eller dagarna faktiskt) när jag bestämde mig för att ta reda på om mina sju samhällen klarat den kallaste vintern på många år. Utanför en av kuporna hade det flugit lite bin så den visste jag har överlevt. Sex kvar.

Det är fortfarande alldeles för kallt för att inspektera kuporna, men en snabb titt går an i samband med att man gör rent bottnen från döda bin. Jag ställer en ren botten bredvid och lyfter över hela kupan dit. Den gamla bottenplattan, full av döda bin, gör jag ren till en annan kupa.


Bin som gett upp i vinter.

Då får jag också känna på vikten. En tung kupa har foder kvar. Det behöver inte nödvändigtvis vara ett gott tecken (döda bin äter dåligt), men man lägger ihop ledtrådarna till ett pussel. Vet man fortfarande inte om samhället lever kan man glänta på locket. På en av kuporna tog jag bort isoleringen och då surrade det så högt att jag inte behövde se dem för att veta att de levde. Fem kvar.

En av kuporna var så lätt att jag inte nöjde mig med att se att bina levde (för det gjorde de glädjande nog – fyra kvar). Jag behövde se att de hade foder, för även om det börjar bli vår är det långt kvar tills de kan hitta mat i naturen. Jag tog två fulla foderramar från förrådet med planen att byta in dem, men dels var det mycket bin i vägen och dels tyckte jag att ramarna längst bak i kupan hade foder kvar, så jag stängde igen. Jag lyckades ändå reta upp dem tillräckligt för att få årets första stick.

Det var det värt eftersom jag precis konstaterat att samtliga sju samhällen lever och tycks må bra! Om ungefär en månad hoppas jag kunna göra ordentliga inspektioner och hälsa på sju äggläggande drottningar som jag inte sett sedan början av september, men mycket kan gå fel innan dess.

Om drottningen dött eller inte kommer igång med äggläggningen kan samhället vara förlorat ändå. Förra våren började jag med fyra samhällen, men var strax nere i tre när en drottning försvann. Så gäller det som sagt att hålla dem mätta också, på våren kan bina behöva både kolhydrater och proteiner, LCHF-dieten gjorde aldrig succé i bivärlden.

44 kommentarer:

  1. Sa spännande! Jag har ingen aning om biodling och hur mycket arbete det ligger bakom en burk honung. Fick du salt förra arets skörd?
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varje bi samlar c:a en tesked honung under hela sitt liv, så det är inte bara biodlaren som jobbar.

      Det är 50 kg kvar. Hoppas sälja mycket av det på en påskmarknad. Helt okej att ha ett litet lager kvar, men eftersom 2023 var ett dåligt honungsår gör det mig lite rädd för framtiden. Jag hade inte sålt mer om jag haft ytterligare 200 kg, snarare tvärtom eftersom konkurrensen då hade varit ännu större.

      Radera
  2. Kan man förädla honungen på något sätt, skapa en ny produkt som säljer bättre? Kanske inte riktigt meningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bourbonhonung skulle vara något!

      Radera
    2. Just det finns inte i planerna, men jag kan heller inte berätta om dem med risk för att andra hinner före.

      Radera
  3. Här är en till som inte vet det minsta om biodling men gillar honung. När det finns att få tag på köper jag lokalproducerad, annars blir det svensk 'blandhonung' även om den inte är riktigt lika fin. Använder honung i te och ibland en smula i en linssoppa jag brukar göra då och då. Håller tummarna för dina bin.
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Honung i linssoppa var en oväntad kombination för mig, men det kanske funkar.

      Radera
    2. Honungen används i kombination med vinäger eller citronsaft,det handlar om den sista touchen som ofta inte behövs.Soppan är på gröna linser och den godaste linssoppa jag vet,använder ett gammalt recept från boken Sparmat (som mina äldsta barn också fått i present när de flyttat hemifrån).
      /Annette

      Radera
    3. Jag tror aldrig att jag gjort egen soppa på gröna linser, däremot röda. Kul idé med honung där hur som helst.

      Radera
  4. Man får gratulera, låter ju iaf preliminärt som allt gått väl trots en tuff vinter!

    Man fortsätter få lära sig mera om biodlarvärlden o allt lättare att betala för en burk honung, lovar dyrt o heligt att min nästa inte köps på ICA utan av en privat odlare på nästa marknad.

    Att en parad drottning betingar en tusenlapp hade jag aldrig i min vildaste fantasi kunnat gissa, får man ju fan 25 standardkatter á en tia tassen för. Marknadsekonomi in action. =)
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det verkar så även om jag inte ropar hej.

      Har inte tänkt på prisskillnaden mellan bidrottningar och katter, men det har du helt rätt i. Å andra sidan är övriga bin väldigt billiga i jämförelse, då snackar vi ören.

      Radera
    2. Standardkatter? Jag kallar mina för bondkatter. Jag betalade betydligt mer, och jag tror att ägaren tog i lite med notan men jag angrar mig inte ett ögonblick, gav dessutom lite extra eftersom de sett till att de var vaccinerade. De kom till mig när de var 10 veckor gamla och fyller 13 ar i april, fast ägaren pa bondgarden fragade varför jag ville veta när de fötts, haha. Pa bondgardar är det tydligen inte sa noga med det. Och veterinärkostnaderna har hittills varit blygsamma, nagra tänder har rykt och kastreringen kostade en del, men annars är de friska och betydligt smidigare än sin matte!
      /Annika

      Radera
    3. Jag betalade 3,5 miljoner för mina två katter, men då fick jag i och för sig några hus på köpet.

      Radera
    4. Haha, ja da slar du mig med rage! Men jag är ju huslös. Jag har kompisar som bor i Spanien, de gar varje dag och ger mat till hemlösa katter, fangar in de som gar, tar de till veterinären och kastrerar dem. De samarbetar med en djurorganisation, osäker pa vem som betalar. Just nu har de atta katter boende hos sig, den senaste lilla ungen hittade de i en container. Jag funderar pa att skicka en tavla jag fick en gang "crazy cat lady" till dem.
      /Annika

      Radera
    5. Riktigt galna kattägare kastar sina katter i en container :-(

      Radera
  5. Förståsigpåarna säger ju att människor ska äta insekter, och jag ser reportage efter reportage på bla SVT om hur det serveras insekter i olika form, så här verkar det finnas en (latent) efterfrågan på dina bin: tex en biburgare eller vad sägs om öl. Catch the buzz får en helt ny innebörd....
    Du är helt klart i rätt bransch Sparo. Återvinningsbranschen. Garanterat att alla som röstar på MP kommer att bli kunder. Bered dig på kändisskapet och de stora scenerna. Spännande.

    https://nyheter24.se/1128332-olens-galna-ingredients-hade-du-vagat-testa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Andra får äta vad de vill, men jag passar gärna insekterna. Dessutom skulle jag vilja se Bill Gates och Klaus Schwab hugga in på lite sköna larver först.

      Radera
    2. Menade inte att du skulle mumsa på dem själv utan att du skulle sälja de här högarna med insekterna du har på bilden, företrädesvis till någon Miljöpartist eller någon på SVT. Javisst ja, det är ju samma sak. Se Tareq Taylor servera Beeburger i SVT-programmet Trädgårdstider, med Sparo som Kgl hofleverantör ;-)

      Radera
    3. Jadå, jag förstod det. Tveksam till bin som näringskälla, men det är jag i och för sig även till andra insekter. Jag brukar ge drönarlarver (hanbin) till en grannes höns och de sägs äta dem med stor förtjusning.

      Radera
    4. Faktiskt ätit snabbkokta insekter på en hotpotrestaurant när jag jobbade i Kina. Hoppar gärna över det i framtiden, tredje äckligaste jag åt där.
      /JB

      Radera
    5. Fyra små rättigheter och tre små insekter :-)

      Radera
    6. Har ätit torkade mjölbaggelarver. De såldes som snacks. Varken goda eller osmakliga. Provar på det mesta åtminstone en gång. En rätt som jag aldrig kommer att äta någon mer gång är Flygande Hund. En sorts fladdermöss. Mörkt kött, nästan svart. Efter en tugga var det färdigätet.

      Radera
    7. Så verkar de flesta som ätit larver tycka, att de går att ha och mista. Fladdermöss låter lite farligt. Det finns ju skäl till att människor inte äter råttor, med eller utan vingar.

      Radera
    8. Ser för mig världens dyraste pizza, fullmosad med parade bidrottningar…
      /JB

      Radera
    9. Tar hellre min favorit med sardeller, svarta oliver o pressad vitlök istället. Väl medveten om att många människor skulle föredra bipizzan…
      /JB

      Radera
    10. Där tror jag att du har fel :-)

      Radera
  6. Äta insekter går bort här med så här kommer istället recept på linssoppa med honung i! Boken är slutsåld sedan länge men den heter Annas Sparmat och är av Anna Bergenström. Det finns två recept i den som jag lagar återkommande, denna linssoppa och en morotssås till pasta.

    Mustig linssoppa (4 portioner)

    2 dl gröna linser
    2 medelstora hackade gula lökar
    1-2 msk olja
    2-3 tsk paprikapulver
    1 liter vatten
    2 buljongtärningar
    1 burk (400 g) hela tomater
    3 medelstora råskalade potatisar
    eventuellt ca ½ tsk salt
    1 lagerblad
    2 pressade vitlöksklyftor
    1 msk honung eller ½ tsk socker
    1-2 tsk vinäger eller citronsaft
    hackad persilja

    Lägg linserna i blöt utan salt över natten eller minst 3-4 timmar. Fräs löken mjuk i oljan i en stor gryta. Ha inte för stark värme för löken ska bara bli glansig och lite mjuk. Pudra över paprikapulver och rör om.
    Häll på vatten och spad från tomaterna, spara tomaterna så länge. Lägg i avrunna linser, kryddor och buljongtärning – men vänta med saltet. Lägg också ner skalad potatis i tärningar.. Koka allt under lock cirka 30 minuter. Salta eventuellt mot slutet.
    Dela tomaterna i stora bitar och lägg ner dem. Smaka av med honung eller lite socker och vinäger eller citron, gärna också pressad vitlök. Strö över en rejäl näve finhackad persilja innan servering.

    PS: Jag använder aldrig extra salt, det finns i buljongtärningar och oftast även i burktomater. Jag smakar däremot ibland av med halva mängden honung och vinäger eller citronsaft men soppan är god även utan det lilla extra. Jag använder oftast torkad persilja, det brukar vara billigast och finns alltid hemma.DS.
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det! Den påminner en del om det recept jag använder för röd linssoppa (https://sparosverige.blogspot.com/2024/01/linssoppa.html), men några skillnader ser jag:

      Lagerblad har jag varit dålig på att använda, annars är det gott. Men jag ser det bara i din ingredienslista, inte hur du gör med dem.

      Potatis är ett billigt sätt att få soppa lite matigare. Jag brukar skiva dem i ganska tunna skivor, men tärningar funkar säkert lika bra.

      Radera
    2. Lagerblad räknas som krydda så ner med det samtidigt med buljongtärning mm.Glömde skriva att jag ibland tar i extra potatis och annars går det ju att variera efter behag som farbror Melker sa.Röda linser är också goda men det godaste jag ätit av såna har jag tyvärr slarvat bort receptet till.Det var röda linskroketter med en himmelsk citronsås som vi åt med ris.Jösses måste nog se om det går att hitta receptet nånstans,det fanns i en vegetarisk kokbok som jag gav vidare till ett av barnen som gjorde sig av med den.Nå,nu är det godnatt igen!
      /Annette

      Radera
    3. Det kanske finns på internet? Här är en variant:

      https://broodhuus.nl/matlagning/3-recept-fran-den-populara-roda-linsen-kramig-soppa-frasiga-bollar-och-speciellt-kalorifattiga-pannkakor-som-du-kan-ersatta-brod-med/

      Radera
    4. Blev så sugen på de där kroketterna av röda linser så beställde den bok jag tror det var från Bokbörsen.Den kom ut redan 1986 och författare är Sarah Brown.Minns att det var cayennepeppar i dem och att citronsåsen var alldeles underbar.Det är kul att variera maten även om det inte är lika kul när man är ensam vid matbordet.
      /Annette

      Radera
    5. Om du beställde från en privatperson och bara var sugen på det receptet hade du kunnat testa att få swisha 30 spänn för en bild av den sidan :-)

      Radera
    6. Tack för tipset men boken är beställd redan och kostade 107 spänn eftersom frakten (65) är dyr.Så det var inte så farligt tycker jag som är van att köpa både fack- och skönlitteratur.Använder såklart bibliotek och nätet när det går men tycker om att ha böcker också.
      /Annette

      Radera
    7. Jag har själv sålt på Bokbörsen och känner igen mig. Man får inte mycket för böcker och med hög fraktkostnad kan jag säljaren få betala halva vinsten till Posten. Det var därför jag tänkte att en bild hade blivit billigare.

      Radera
    8. Roligt att hitta igen receptet som faktiskt var två.Först ’ost- och linslimpa’ på röda linser och med bl a cayennepeppar. Andra receptet som serverades till var ’broccoli i len citronsås’ och det ska minsann lagas här nån vacker dag,måste bara köpa hem ett par ingredienser först. Älskar både broccoli och citron och hoppas att det smakar gott när jag provar igen cirka 30 år senare.
      /Annette

      Radera
    9. Broccoli och citron är bra grejer, men att kombinera dem känns inte helt naturligt. Men det kan ju vara gott för det.

      Radera
  7. Du kan ju testa göra mjöd av honungen som inte blir såld.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det är väldigt svårt att räkna hem det ekonomiskt (bortsett från detaljen att man egentligen inte får sälja det, varken i Sverige eller Norge). Mjöd ska nog helst göras på jäst honung som bara duger till mjöd eller bakning.

      På plussidan är det ingen stress, med rätt förvaring håller honung praktiskt taget hur länge som helst. Det som blev över 2022 såldes 2023 och har jag något restlager när jag får ny honung till hösten så kan jag sälja det på julmarknaderna 2024.

      Radera
  8. Hur mycket tid lägger du på de där bina per år egentligen ink allt? Har du något hopp om att det ska löna sig, eller är det mest ett roligt tidsfördriv?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ingen aning om hur många timmar jag lägger på biodlingen och det känns som att det skulle bli ett jobb i sig att hålla koll på det.

      Jag har absolut en förhoppning om att det ska löna sig. Jag har pratat ekonomi med många biodlare på olika nivåer som hållit på i upp till 50 år, så jag försöker skapa mig en bild av vad jag har att vänta mig. Dessutom är jag mer än genomsnittligt intresserad av ekonomi och försöker hålla alla kostnader nere samtidigt som jag försöker maximera inkomsten. Så fort jag behöver verktyg, utrustning eller förbrukningsmaterial jämför jag marknaden i flera länder och försöker köpa det bästa alternativet. Det brukar göra att jag tjänar pengar, i stort sett vad det än gäller, och jag har god förhoppning om att det även ska gälla biodling.

      Radera
  9. LCHF-kost är inget nytt. Det har människor, som jägare och samlare, ätit i hundratusentals år. Det till skillnad mot "pyramidmodellen" och "tallriksmodellen", som kom till efter Ancel Keys lögner och manipulerad statistik....
    Bokstavskombinationen "LCHF" är däremot inte så gammal, men har ändå funnits rätt länge nu.
    Men faktum var att William Banting (som är usprung till ordet "banta") körde med i princip LCHF kost.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jadå, jag viftar inte bort LCHF som en hopplös trend (bara för att alla jag träffat som ätit LCHF varit militanta tjockisar). Poängen här var att bin behöver kolhydrater och proteiner, men aldrig fett.

      Radera