måndag 4 mars 2024

Mer okej att snåla?

Expressen har en låst artikel med rubriken Tuffare tider: Nu är det helt OK att vara snåljåp”. Vi tar ingressen också, för det är det enda vi får läsa utan att prenumerera och det är jag både för snål och för smart för att göra:

Stör du dig på snålisar i bekantskapskretsen?
I en ny undersökning svarar 70 procent att de INTE gör det.
Kanske befinner vi oss i ett så kallat paradigmskifte beträffande personlig sparsamhet, triggat av sämre ekonomi i hushållen.


Har det blivit mer socialt accepterat att snåla? Jag har faktiskt inte reflekterat över det. Jag har varit snål så länge jag kan minnas och även om det kanske inte är det första jag berättar vid en presentation har jag aldrig försökt dölja det.

Min princip är enkel. Så länge min sparsamhet inte drabbar dig har du inte med det att göra. Självklart får man ha åsikter om andras ekonomiska val, den rätten förbehåller jag mig också. Sedan kanske det inte är så produktivt att döma ut mitt liv som ovärdigt för det kommer jag såklart bara skita i, eller också blir jag otrevlig tillbaka.

Jag har en kompis jag diskuterar sånt här med. Han är betydligt slösaktigare (i brist på ett mer neutralt ord) än jag, men vi lyckas ifrågasätta varandras ekonomiska beslut på ett respektfullt sätt och diskussionerna har åtminstone gett mig en del att tänka på. Om det nu blivit mer okej att diskutera privatekonomi hoppas jag att fler tar chansen att göra det. Samtal gör oss klokare.

50 kommentarer:

  1. Jag har helt gett upp att ens försöka ha en dialog om ekonomi/pengar med släkt/vänner/bekanta.

    Droppen var när en bekant blev otrevlig för att jag stod på mig i att oxfile som är nedsatt 50% å ”bara” kostade 250 kr kilot fortfarande inte är billig mat.

    Jag har bra mycket mer att röra mig med om man ser till pengar än bekantingen men vart snabbt otrevligt och högljutt, tyvärr…

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår man inte att kött för 250 kr är relativt dyrt så vill man verkligen inte. Och då gör du säkert rätt, bättre att prata väder.

      Radera
    2. @anonym: gjort som du , helt meningslöst med sådana diskussioner. Har ett syskon som är inversen av mig, går liksom inte ens att försöka säga nåt.
      @sparo: det lilla av reellt intresse på dylika blaskor är för lite för att betala. Bättre vara smart o snål vad gäller sånt. De har blivit än aggressivare i sin låsning, de hinner knappt publicera innan de låser artiklar...

      Radera
    3. Det som stör mig är framförallt att man låser och låser upp lite hur som helst längs vägen. Att vissa artiklar är låsta kan jag köpa, men jag vill inte länka till en artikel i exempelvis Expressen eftersom den mycket väl kan hinna låsas från att jag skriver blogginlägget tills jag publicerar det.

      Radera
    4. Håller med , irriterat mig många gånger och omöjliggör länkande. Tror de förlorar på detta i längden.

      Radera
    5. Man kan alltid hoppas.

      Radera
    6. Det låter som att den personen har en annan definition av "billigt". Vet inte om det är vanligt, men kan tänka mig att slösaktiga personer känner att de fick något billigt så fort det är lite nedsatt, eller om det är lite billigare i en annan butik, även om priset fortfarande är väldigt högt. Visst är 50% nedsatt en bra affär, om man nu prompt ska ha en viss produkt. Men att påstå att det är billig mat är konstigt. Helt okej att säga att man fick oxfilén billigt, men det är fortfarande ett högt pris för något man ska äta.

      Radera
    7. Även den aktuelle oxfilékunder väljer att INTE köpa över 99 procent av varorna i matbutiken, så det borde inte vara omöjligt att se skillnad mellan billigt och billigare.

      Radera
  2. Hade jag fått gissa på vad resultatet av undersökningen hade blivit innan det var offentligt, då skulle jag ha gissat på att 100 procent inte störde sig på snålisar.

    För hur kan man störa sig på någon som är sparsam?

    SvaraRadera
    Svar
    1. För att de som väljer att hela tiden bränna alla sina pengar helt plötsligt INTE får bekräftat att de gör rätt. Å det är väldigt jobbigt att få det så ”in your face”, vilket gör att man direkt attackerar.

      Så jag uppfattar dessa månniskor som stör sig på oss som är lite så hyfsat sparsamma

      Radera
    2. Hm tror du har fel här Fire2025, tror många stör sig även om snålheten inte drabbar dem. Det har alltid varit ok retas med de som är sparsamma, få förknippar väl tex att vara som Joakim von Anka, som värst positivt. Däremot ska jag tillägga att folk som är snåla på ett utstuderat sätt, tex glömma plånboken gång på gång, eller lotsas de ska ta nästa ölrunda osv - fy fan

      Radera
    3. Då kan du inte ha dryftat många snåla tankar offentligt, FIRE 2025, eller berättat om FIRE-planer. Då slår avundsjukan till med full kraft.

      Radera
    4. När det sparsamma levernet resulterar i att du kan sluta jobba, om du vill, när du är 40 år, alltså långt innan ev. tjänstepension kan tas ut till straffbeskattning vid 55, ja då blir det livat i holken ska du veta.
      När den sparsamme kan köpa villa i fina området, där kriminaliteten är låg, skolorna bra och barnen kan leka utan att vuxna vakar över dem, ja då kan du ge dig f-n på att de som slösat bort sina ekonomiska medel och som måste bo kvar i det mer "spännande" området retar sig på den sparsamme!

      " hur kan man störa sig på någon som är sparsam? " - du måste leva i ett helt annat land, eller så är du magiskt tidsförlyttad från tiden då Sverige var riktigt, riktigt fattigt och människor dog av svält och sjukdomar "en masse".

      Radera
    5. Jag hade ett jobb där jag sa att 30 var en lämplig pensionsålder. De trodde nog inte att jag menade allvar, så därför kom jag undan med det.

      Radera
    6. Det där är så sant. Man ska inte yppa sådant för omgivning. Många blir helt galet avundsjuka. Det är helt absurt och sjukt, men så är det tyvärr med svensken i allmänhet.
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    7. Lite avundsjuka är bara nyttig :-)

      Radera
  3. Jag upplever oxå att det har blivit mer OK att diskutera ekonomiska val och privatekonomi. Det är bra.

    Däremot när jag får frågor om vad man ska investera i på börsen så är det väldigt uppenbart att de flesta fortfarande är ute efter snabba klipp och sitter där med tom blick, öppen mun och nollställt anlete när jag börjar prata om att det för de allra flesta är bäst med passiva indexfonder med låga avgifter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är svårt att göra något åt det, tror jag. Folk måste få gå igenom fasen när man ser börsen som något slags lotterispel med snabba vinster.

      Radera
  4. Jag tror många känner sig provocerade av sparsamma människor, då det blottlägger deras egen ofullkomlighet och avundsjuka, samt deras dåliga samvete.
    /Christoffer S.

    SvaraRadera
  5. Var iväg med en god vän på en resa. Vi tog exakt ut lika mycket pengar, hennes var slut två dar innan mina, jag förstår ju varför men tar inte upp det längre, för att det är lönlöst. Når inte fram!
    Samma person köper doftpinnar i present för det har man ju alltid användning för! Fattar inte./Eme

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Jag vet inte ens vad doftpinnar är, om det inte är detsamma som rökelse. Låter hur som helst tämligen meningslöst. Lite som när jag uppträdde och då och då fick en blomsterbukett som säkert kostade några hundralappar. Ska jag kasta den direkt, ta med den till hotellet eller ge den till random människa på stan ...

      Radera
    2. Påminner mig om när jag råkade få två priser i samband med universitet examinationen. Hade rest ~40 mil för att hämta dessa, får en stor och troligtvis väldigt dyr blomsterbukett per pris. Fick se lite glad ut, sen slängde jag båda i soptunnan runt hörnet, kunde ju inte släpa med dem till baren där resten av dagen spenderandes.

      Radera
    3. Fin gest, men då blir blommor bara dyr kompost.

      Radera
  6. Det där ska man aldrig diskutera med kompisar, man kan observera och ha asikter men aldrig säga nat. Helt lönlöst. Jag sköter mitt sa sköter du ditt.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äh, man kan alltid pröva att diskutera. Leder det ingenstans får man backa undan och prata om något annat. Jag ser inget problem med att någon frågar mig hur jag tänkte. Vill jag inte svara så kan jag låta bli.

      Radera
    2. Eftersom människa klagar över sin situation vad det gäller pengar och vi har känt varandra sen hedenhös så har jag kanske inte direkt påpekat, fel ordval, men kommit med goda råd när det har efterfrågats. Vi har en bra relation men när det kommer till pengar talar vi olika språk. Vi bryr oss./Eme

      Radera
    3. Jag vill gärna diskutera saker men det går väl sådär. Även med kompisar som jag tycker har en del koll i alla fall så märker man att man är väldigt långt ifrån varandra ändå. Förra året köpte jag en ny lägenhet, jag fick 600k efter skatter mm från den gamla och lade till ytterligare 600 k, så när försäljningen väl var klar kunde jag betala tillbaka nästan hela lånet på 700k, dvs det blev 100k i lån och jag betalade 1200k själv. 700k i lån hade jag bara i tio dagar. Mina kompisar pratade mycket om att få en bra deal på lånet, men jag brydde mig inte för jag skulle helt enkelt inte låna så mycket. De blev ganska förvånade när det till slut kom fram varför jag fortfarande inte förhandlat om räntan.
      De har en mycket nyare bil än jag har. Nyligen sa jag "men ni ska väl behålla den länge till", varpå de sa att de vill ha en 7-sitsig bil så att det blir lättare att få in barnen (2st). Jag suckade inombords och höll tyst. Vad hände med att ni ville gå ner i arbetstid? Om det bilbytet kostar minst 100-200k mer, hur mycket mer måste ni jobba då? Och det tar ju mycket längre tid för er att få ihop 100k än det tar för mig.

      Radera
    4. Med min familj har jag dock lyckats mycket bättre, helt enkelt för att jag har varit tuffare och räknat med att de inte säger upp bekantskapen. Det var många familjefejder innan internetbanken infördes hos mina föräldrar. Men nu pratar de om pengar öppet och det är inte längre hemligt hur mycket pengar alla har. Tack vare att jag stod på mig har de nu sparkonton med ränta och tjänar mycket pengar på det jämfört med 0 kr tidigare. Fonder funkar i begränsad omfattning eftersom de inte vill lära sig om det.

      Radera
    5. Ja alltså, märker man att man talar för döva öron lägger jag också av.

      Behöver de en minibuss för att få in två barn undrar man ju lite hur barnen ser ut :-)

      En fördel med fonder tycker jag är att man inte behöver kunna så mycket. Att köpa en indexfond och glömma bort den kräver väldigt lite.

      Radera
    6. Ja, jag frågade inte varför det behövdes så många platser...

      Ja, i teorin är det enkelt med fonder. Men i verkligheten, om personen i fråga inte kan acceptera minsta nedgång utan får panik direkt, då går det inte.

      Radera
    7. Inte om man inte tittar efter. Kolla indexfonderna en gång om året om det känns jobbigt med nedgångar. Då ska det inte hända ofta.

      Radera
    8. Fast de kommer ju att få reda på när det kraschar ordentligt och då är det mitt fel. I och med att jag inte kan kontrollera vad som händer då så tycker jag att det är bäst att låta bli alltihop för jag tror helt enkelt inte det funkar. Säljer de på botten så är förlusten maximal.

      Radera
    9. Jag förstår problemet, men tänker att det ska gå att få vuxna personer att förstå ungefär vad de köper, även om de är ointresserade av börs och ekonomi.

      Radera
    10. Pappa sa en gång "jag hoppas det kommer en atombomb som gör så att hela jävla internet försvinner". Det var när jag försökte övertyga honom om att använda internetbanken. Till slut vann jag, men förstår du då vilken motvilja det finns till att lära sig något alls? Min mamma tycker på riktigt synd om mig när jag läser kurser för hon är rädd att jag ska lära mig något i onödan. Det som till slut övertygade pappa var när jag sa "Du tror väl inte att du ska kunna fortsätta betala räkningar på papper så som du gör nu i tjugo år till? Du får välja om du vill lära dig det här nu eller när du är åttio." De tar alltid lån när de köper bil för de tycker det är fördelaktigt att ha lånet. Mamma försökte övertyga mig att köpa bil med lån också för "det blir ju mycket pengar annars". Det hjälpte inte att jag sa att det är billigare utan lån. Än idag försöker jag få pappa att förstå att den allra högsta sparräntan får han genom att betala tillbaka lånet.

      Radera
    11. Och då ska det ändå sägas att de är ganska bra på att hantera pengar. Jag har lärt mig grunderna från dem, men sedan har jag uppenbarligen tagit mig vidare på egen hand.

      Radera
    12. Jag anar en viss envishet där :-)

      Radera
    13. Vad hände med den gamla goda tiden, när man knölade in 7 personer i en liten personbil med 5 platser? 2 vuxna, och 5-6 ungar. Så gjorde mina föräldrar när man bara skulle åka till en badplats eller nåt, inte allt för långt bort. Slippa åka med två bilar, dels pga sparade bensinpengar, men också slippa krångla med parkeringsplatser. 2 i baggaget, och 4 i baksätet, alternativt två i passagerarsätet fram. Nemas problemas!

      Radera
    14. Ja precis, när jag var barn var det ingen som hade minibuss. (Född 83) Antingen fick man tränga ihop sig eller fick nån stanna hemma om man hade för många barn.

      Radera
    15. Jag hade en kompis vars föräldrar hade en folkabuss som bruksbil, men då var de fem barn med aktiv fritid. Att få in sju personer samt skidor och lite annat i en personbild är jag helt med på blir en utmaning.

      Radera
  7. Som motvillig prenumerant på Expressen Premium (jag betalar för lokaltidningen hemma som är en del av Bonnier news, då kan man läsa typ 80% (?) av landets lokaltidningar så kopierar jag in deras sammanfattning
    ARTIKELN I KORTHET
    Undersökning: En ny undersökning visar att 70 procent av människor inte stör sig på snåla personer i sin bekantskapskrets.

    Paradigmskifte: Ekonomiska utmaningar har möjligen bidragit till en ökad acceptans för personlig sparsamhet.

    Skillnad mellan snål och ekonomisk: Att vara sparsam handlar ofta om att hantera sin privatekonomi, medan snålhet kan associeras med beteenden som påverkar andra negativt.

    Trendskifte: En förändrad attityd mot sparande och en enklare livsstil började synas hösten 2022, när hushållen insåg att den ekonomiska festen var över.

    Positiv sparsamhet: Många ser nu sparsamhet som något positivt och smart i tider av ekonomisk osäkerhet.

    Sammanfattningen är gjord med hjälp av OpenAI:s ChatGPT-verktyg och kvalitetsgranskad av en redaktör.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Orkar de inte ens sammanfatta sina artiklar längre alltså? Då lärde jag mig i alla fall något nytt här :-)

      Radera
  8. Jag diskuterar sällan privatekonomi med någon, med undantag för en kollega som är lika intresserad som jag. Jag tycker folk i min omgivning lägger pengar på så mycket skit, och det tycker säkert samma om mig. Men det fina är ju att man får göra som man vill. Min morfar var sjukt snål mot sig själv, men (relativt) givmild mot barn och barnbarn. Vet inte om det var personligheten eller född på 20-talet i Lappland och upplevt världskrig osv. När han skulle flytta in på ålderdomshem så insåg han ganska snabbt att avgiften till kommunen baserade sig inte på bara inkomst utan också förmögenhet. Att han som sparat massa pengar genom åren skulle behöva betala mycket mer för sitt boende än de som slösat bort allt på skit (typ som mormor) grämde honom väldigt mycket. Så han tog helt enkelt och skänkte bort så mycket han kunde till sina barn innan för att inte kommunen skulle få en krona mer än nödvändigt. En bra man på många sätt. Även om han aldrig skulle ha drömt om att rösta på något annat än sossarna, (om de så hade gått till val på att elda med pensionärer i fjärrvärmeverket så hade de fått hans röst ändå) så betedde han sig som allt annat än det. Men man rösta på S, körde Volvo, handlade på Domus och köpte Aftonbladet varje dag. Det gjorde man bara. Nu gled jag ifrån ämnet lite här....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och det ena eller andra behöver inte vara fel, bara olika. Jag tycker att det är intressant att prata med folk som tycker och gör annorlunda än jag.

      Jag förstår morfaderns irritation.

      Radera
  9. Jag är sparsam, eller snål. Beror på vem man frågar eller diskuterar med. Men sen kanske jag lägger diskussionen på olika nivå beroende vem jag pratar med, eller har en sparsamhets-diskussion med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, det blir olika nivåer och aspekter av ekonomi beroende på vad man kan enas om är intressant.

      Radera
  10. Pratade med en kollega häromdagen och hon var så nöjd med sin nya Volvo elbil på leasing. Kostnaden låg på nästan 10 000 kr/månaden. Samtidigt har hennes man en Tesla på leasing för nästan lika mycket pengar. De byter leasingbilar vart tredje år... Själv så kör man en 14 år gammal begagnad Volkswagen, inköpt begagnad för 100 000 kr kontant för tio år sedan. Den rullar på alldeles fint och kostar inte mycket i drift eller underhåll. Visst, man kan ha ett bilintresse men är det privatekonomiskt smart att lägga 20 000 kr/månaden?..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag visste inte ens att det fanns så dyra leasingavtal.

      Jag har lite av ett bilintresse, men det kostar mindre än 20000 kr/år.

      Radera