lördag 9 mars 2024

Rotfruktssoppa

När jag gjorde linssoppa häromsistens skrev jag att man med fördel kan slänga i rotsaker och annat. Nu tänkte jag göra det. In med potatis, vitkål, purjolök, broccoli, selleri, palsternacka, chili, rättika och lite torkad libbsticka från i somras.

Jag hackar det mesta ganska grovt, med planen att allt ska behöva ungefär lika lång koktid.

Under tiden har de fått sällskap av krossad tomat och röda linser, bägge av kvalitetsmärket Eldorado. Jag börjar med linserna som jag sköljer några gånger i en stor gryta.

I med de flesta av de övriga grönsakerna. Och så kryddor. Salt och peppar är givet, resten är valfritt. Jag väljer dragon, oregano och ett par buljongtärningar.

I med tomatkrossen och vatten, men jag avvaktar med vitkål och purjolök, som jag vill koka lite mindre än resten så att de inte tappar allt tuggmotstånd.

Totalt låter jag soppan koka i c:a 20 minuter och hälften på purjon och vitkålen.

Så gjorde jag, men att jag inte är mer precis med ingredienserna är medvetet. Hela poängen med soppa är att man tar de ingredienser man gillar och har hemma. Äter du kött, till skillnad från mig, kan även det brukas.

Som ni ser kör jag en rätt matig soppa, man hade lätt kunnat hälla i mer vatten. Smaksak även det, och eftersom det mesta är valfritt har jag inte ens försökt att räkna ut någon kostnad. Soppa blir som regel billigare än allt annat och fyller man den med rotfrukter lär portionspriset hålla sig på max några kronor.

26 kommentarer:

  1. Gör en liknande soppa (minus vitkålen) när jag köpt hel kyckling. Lägger med skrovet i soppan så det sista köttbitarna och fett inte slängs och får smaksätta soppan. På så vis får jag och både soppa och grillad kyckling på samma kyckling.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smart med kycklingen!

      Vitkål tycker jag är en fantastisk matvara. Billig, god och går att använda på flera olika sätt.

      Radera
  2. Bra släng-ihop-restermat. Det står att matinflationen ökar i tidningarna men jag upplever att maten minskat i pris de senaste halvåret när jag tittar på kvittot, vad som köps in och lite stickprover.

    Jag vet att du inte handlar på ica maxi som jag men vad är din känsla av matpriserna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är lite kvar i priser från förr. T ex svider det att betala mer än 40 kr/kg för ost, men utan extrapris får jag vara nöjd under 70 nu. Men jag tror att du har rätt, den stora prishöjningen kom väl för ett eller två år sedan. Det senaste halvåret känns det inte som det blivit dyrare.

      Radera
    2. Va? Var handlar du ost för 70 kr/kg och vad för typ? Inte menar du väl att du får tag i väl lagrad och därmed smakrik ost för det priset idag?
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    3. Jag köper bara mild ost, typ hushållsost, herrgård, edamer... T ex har Willys i Sverige en goudaost med ordinarie pris på 69,90 kr/kg.

      Radera
    4. Det går alldeles utmärkt att köpa billig olagrad ost och lagra själv. Man kan vacumförpacka den själv eller lita på affärsförpackningen. Lägga osten i ett kylskåp. Kontrollera den då och då. Inte glömma att sätta en egen datumetikett på förpackningen. Har lagrat ost på detta sätt i upp till tre år. Man kan då köpa ost på extrapris och få ett bra pris på sin lagrade ost.

      Radera
    5. Varför nu ost ska vara så lagrad och stark :-)

      Radera
  3. Det där ser ju ätligt ut. När jag gör soppa har jag inte lika manga ingredienser, men jag brukar koka ihop med en fläskbit pa ben (vet inte vad styckdelen heter) men da far man med märgen i benet och köttet blir väldigt mört. Soppa är underskattat, och med lite färskt bröd till blir det en furstlig maltid.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag antar att jag ersätter köttet med buljongtärningar.

      Enda missen med soppa är att jag inte blir jättemätt, men det finns ju tillfällen när man inte vill bli det heller och det går att kompensera vid nästa måltid.

      Radera
    2. När jag gick och handlade idag var det extrapris pa bade blomkal och purjolök, sa det akte ner i korgen. Paprika hittade jag pa halva priset. Köttet fullpris dock men fyra ordentliga bitar, sa tva far aka ner i soppan, lyxigt!. Morötter har jag hemma. Jag kör ocksa med buljongtärning, salt, mald peppar och chili. Kokar den ikväll, för först fick jag äta upp det som blev kvar igar. Det blir gott!
      /Annika

      Radera
  4. Inte så dumt men nu när jag gått och köpt en degmaskin vill jag ha fler bakrecept :-)
    Ha en bra helg!
    //Stefan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Svårt att göra alla till lags. Den senaste tiden har jag gjort det lätt för mig och bakat gamla beprövade recept som jag redan delat med mig av, men jag borde verkligen leta upp något nytt så det kommer.

      Radera
  5. Idag blev det spenatsoppa, med lite tillsatt lök och morot, med kokta ägghalvor och några skivor knäckebröd. Gott, enkelt, billigt!
    /Christoffer S.

    SvaraRadera
  6. Soppa är bra mat annars, jag har några stycken jag brukar laga. Oftast enkelt att göra, gott och dessutom någorlunda billigt. Ska kanske tilläggas att alla i familjen inte är lika glada i det som jag dock, konstigt nog. Oftast tycker jag de enklare sopporna blir godast. Har även provat lite mer komplicerade, men tycker inte jag fick till det.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan inte frälsa alla hela tiden :-)

      Ärtsoppa är något av en favorit för mig och även om den tar lång tid går det nästan inte att hitta en enklare måltid. Gula ärtor, vatten, timjan, lök, buljongtärning och tid är allt som krävs.

      Radera
  7. Det där hade jag ätit med glädje! Så länge jag slipper ärtsoppa så tycker jag soppor är klart underskattad mat, älskar det!

    Min personliga historia om rotfrukter måste vara den gången jag köpte lite kålrot o dess kusiner till en rotfuktshistoria i ugn.

    Blev krossad i kassan, detta var på den tiden man betalade med kontanter. Hörde dryga 70 kronor någonting för ett kilo rotfrukter o halade fram en 50lapp o två tjugor.

    Kassörskan satt o stirrade på mig. Sade: Jag sade 7 o 90!

    Harklade mig o drog undan allt annat än en tjuga.

    ”Detta hade aldrig en pensionär gjort” sade hon.

    Helt ok, jag förtjänade det.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ärtsoppa tycks alla ha en bestämd uppfattning om, få som tycker att den är medelmåttig.

      Även nu kan man ibland få otroliga mängder rotfrukter för nästan inga pengar alls.

      Radera
  8. En riktigt välkryddad tomatsoppa är bland det godaste som finns. Jag tar gärna en liten vodka till. Flacki är en soppa som åts/äts av de fattiga i Östeuropa. Den kokas på tunntarm från kor. Buljong och finskuren tarm. Tycker man inte om tarmen äter man bara buljongen. En billig och förbisedd soppa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ofta tomat i soppa, men aldrig som huvudingrediens så att det blir en tomatsoppa. Det borde jag testa någon gång.

      Radera
  9. Det står en monstergryta i köket och puttrar i detta nu. Istället för att fegt vänta in succén och kommentera efteråt, kommenterar jag nu, mitt i thrillern. Började med lite lök, och en påse linser. Såg efteråt att den lilla påsen innehöll ett kg. Så efter potatisar, morötter, en rova jag inte vet vad den heter, purjolök, kål, tomatkross är det nu en pastakastrull. Full. Det luktar gott så åtminstone jag kommer att äta den. Barnen ser på den med samma blick som om det plötsligt stod en grävling i köket. Förvåning, oförståelse, främlingfientlighet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får lura barnen att det är grävling i grytan :-)

      Ett helt kilo linser tycker jag skulle riskera att bli lite mycket, men är det en riktig monstergryta kanske det funkar.

      Radera
    2. Har ätit den nu. Den var bra, men fick inte plats med så mycket vatten, så mellan gryta/soppa. Enbart dragon, grönsaksbuljong och en liten bit av en helveteschili som är så stark att det svider på fingrarna när man hackat den, känns ändå väldigt balanserad.
      Frun gillade den och engagerade sig att äta den varannan dag till den är slut, om jag äter den varje dag. OK deal, gjorde lite för mycket trots allt.
      Totala kostnaden 100 kr, och jag tror det är >10 portioner, svårt att säga faktiskt.

      Stort tack för inspirerande blogg, första gången jag lagar vegetariskt, det hade inte hänt om jag inte läst här.

      Radera
    3. Fyll på med vatten så blir det 15 portioner ;-)

      Kul att kunna inspirera!

      Radera